Raluca Turcan, imaginea reală a GuWernerului Orban

1

Prezenţa Ralucăi Turcan în Guvernul Orban ca viceprim-ministru arată, din mai multe puncte de vedere, care este nivelul „GuWernerului Meu”. Anunţată încă de acum cinci ani, intenţia preşedintelui Klaus Iohannis de a avea „Guvernul Meu” îşi găseşte împlinirea în această adunătură sinistră care, cu câteva excepţii, are pretenţia să se numească pompos „guvern”. Nimic nu i se potriveşte mai bine ca etichetă a acestui guvern decât expresia: „Raluca Turcan este viceprim-ministru”!

N-am nimic personal cu această doamnă, nu o cunosc personal, nu ne-am călcat reciproc pe bătături. În numele lui Dostoievki, nici măcar studiile sale la Moscova nu mă deranjează în aşa măsură încât să-i dedic acest editorial care, recunosc, pe alocuri, are accente ironice, poate chiar obraznice. Dar, când vine vorba despre oamenii politici ajunşi în asemenea funcţii înalte, tonul ponderat nu-şi mai are rostul, căci de acţiunile lor depinde viaţa a milioane de oameni.

Sunt câteva lucruri care trebuie spuse fără menajamente, cu speranţa că şi cei care au numit-o pe Raluca Turcan în a doua funcţie din guvern, dar şi Raluca Turcan însăşi, să înţeleagă că aceasta este o numire greşită, poate chiar periculoasă pentru Guvern, pentru PNL şi chiar pentru Klaus Iohannis. Ca să nu mai vorbim de noi, anonimii acestei ţări.

Profesor universitar doctor chirurg şi docent, cercetătoarea Raluca Turcan

În primul rând, Raluca Turcan a fost şi rămâne un demn reprezentant al PDL-ului lui Traian Băsescu, partid spulberat de opinia publică după dezastruoasa guvernare Boc. Linguşitoare profesionistă, Raluca Turcan rămâne în istoria acestui domeniu ca susţinătoare penibilă a Elenei Udrea, pe care o compara cu Kill Bill, personajul din filmul cu acelaşi titlu al lui Quentin Tarantino: „Mă bucur să fiu astăzi alături de colegii mei, dar în special de Elena, care și-a asumat o misiune grea, însă o misiune pe care sunt convinsă că o va duce la bun sfârșit pentru că are toate calitățile. Are forță, are energie, are curaj și, uitându-mă la ea, nu mă pot abține, trebuie să spun că poate fi un veritabil Kill Bill al politicii românești, pentru că, cu cât mai mulți adversari politici va avea, cu cât mai grele vor fi luptele electorale, cu atât cresc șansele ca Elena Udrea să ofere o victorie spectaculoasă”. Acest exerciţiu de pupincurism clasic era făcut la o şedinţă a PDL, alăturându-se lui Gabriel Oprea, Ioan Oltean, Cristian Boureanu şi Theodor Baconski, care au fost surclasaţi de usturătoarea limbă a Ralucăi Turcan.

În al doilea rând, imaginea Ralucăi Turcan nu are nevoie de adjective, căci ele au fost epuizate chiar de colegii săi din vechiul şi actual partid, respectiv PDL şi PNL. Astfel, Theodor Baconski o caracteriza astfel în 2013: „Raluca Turcan, egeria lui Stolojan, soţia fostului purtător de cuvânt de la Cotroceni şi, mai nou, adulatoarea umedă a lui Vasile Blaga, declara că ‘în acest moment, PDL nu are ca obiectiv excluderea Elenei Băsescu”. Şi actualul său şef, Ludovic Orban bătea cam în aceeaşi direcţie: „Vă recomand să nu urmaţi stilul de carieră politică al Ralucăi Turcan, Mioarei Mantale, Elenei Udrea. Nu trebuie să treceţi prin patul niciunui şef dacă vreţi să ajungeţi în funcţii publice importante”. Anii au trecut şi, iată, acum cei doi sunt braţ la braţ în Guvernul României! Dar, dacă vreţi să vedeţi, pe scurt, istoria acestui conflict drăgălaş, circulă pe Net o antologie a replicilor celor doi.

În al treilea rând, în gura Ralucăi Turcan, limba română s-a îngrozit şi a părăsit terenul logicii. După antologicele gafe ale Vioricăi Dăncilă, de care credeam că am scăpat, vine acum Raluca Turcan şi dă cu nuca-n gard mai ceva decât predecesoarea sa. Iată câteva adevărate perle de agramatism şi limbă ilogică:

– „Agenți poștali fac politica PSD în teritoriu, că amenință cu neplata pensiilor sau PROPAGHEAZĂ știrea falsă”.

Schimbarea la față a Ralucăi Turcan

– „Adică nu se poate ca în materie de siguranţă publică să nu existe controale ale instituţiilor statului, astfel încât omul să aibă garanţia că nu se culcă sănătos şi se trezeşte, ferească Dumnezeu, mort, aşa cum s-a întâmplat în Timişoara”.

– A rămas celebră şi indignarea Ralucăi Turcan în Comisia de cultură, când s-a revoltat că statul alocă un miliard de RON pentru postul local „TVR Hunedoara”, deşi era vorba despre TVR Hight Definition, prescurtat „TVR HD”! Există chiar o foto-caricatură care face furori pe Net cu acest subiect.

În al patrulea rând, o privire aruncată pe CV-ul său ne arată că Raluca Turcan a studiat la Institutul Puşkin din Moscova între 1996-1999. Foarte bine, numai că, din acelaşi CV aflăm că în 1999 absolvise şi ASE, dar era şi masterand la SNSPA! Să fim în faţa unei ubicuităţi sau în faţa unor banale aranjamente? Că a absolvit şi cursurile de Securitate la Colegiul Naţional de Apărare, acea fabrică de doctorate, nici nu mai merită atenţie. Cert este că Raluca Turcan demonstrează că prea multe şcoli şi cursuri, de la Moscova la Washington, dăunează grav limbii române!

Rușii fac zid în jurul Ralucăi Turcan

În al cincelea rând, Raluca Turcan este parlamentar de Sibiu. De unde este şi Klaus Iohannis. Probabil că de aici începe argumentaţia pentru răspunsul la întrebarea: Cum a ajuns Raluca Turcan viceprim-ministru, ştiindu-se că soţul său, Valeriu Turcan, a fost doar purtătorul de cuvânt al lui Traian Băsescu?

E bine să ţinem minte aceste lucruri, astfel încât să nu ne surprindă realitatea, atunci când va decide să ne dea una peste nas de o să ne ia mama dracului. Pentru că avem şi noi o vină că un astfel de personaj este al doilea om din Guvern.

Preluare: cotidianul.ro / Autor: Ion Spânu

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.