Un vasluian, singurul pușcăriaș din Groenlanda angajat la închisoarea-hotel

0

Ce legătură este între Groenlanda, un teritoriu al Danemarcei situat în nord-estul Canadei, acoperit în majoritate de gheață, și județul Vaslui? Aproape niciuna decât că ambele colorează suprafața globului terestru. Există, de fapt, una singură, destul de recentă, și anume vasluianul Costel Buliga care a devenit singurul deținut din această parte de lume.

Groenlanda este un teritoriu artic autonom dependent de Regatul Danemarcei. Are 58 de mii de locuitori, cam câți oameni locuiesc în realitate în municipiul Vaslui, 90% fiind inuiți, adică eschimoși. E de… 100 de ori mai mare decât județul Vaslui, cea mai mare parte fiind acoperită cu gheață. Printre cei câteva mii de europeni care trăiesc acolo, cei mai mulți danezi, a ajuns și vasluianul Costel Buliga în urmă cu vreo cinci ani.

„Țara oamenilor” (astfel se traduce „Groenlanda” în limba groenlandeză) este una dintre cele mai liniștite zone ale lumii, infracționalitatea tinde acolo către zero, iar în cele câteva orășele ale sale nu există decât patru polițiști. Patru polițiști! Închipuiți-vă municipiul Vaslui cu patru polițiști!…

Nu vream să stricăm imaginea României, foarte prețioasă mereu după Revoluție, nici imaginea județului Vaslui, la care vasluienii sunt tot mai atenți și irascibili, de când presa centrală are parcă o preocupare constantă tocmai în direcția opusă. Dar trebuie spus că un român a ajuns în Groenlanda, el fiind și vasluian, și, în scurt timp, a făcut cunoștință cu închisoarea lor, devenind pușcăriaș. Singurul pușcăriaș! Așa cum am spus, cei aproape 60 de mii de oameni din Țara oamenilor au 4 polițiști care se și plictisesc și o așa zisă închisoare, care în fapt este o anexă cu patru camere a unui hotel.

În urmă cu patru ani, Costel Buliga a fost cercetat și găsit vinovat pentru infracțiunea de furt calificat. A fost condamnat la șase luni de detenție, dar după ispășirea pedepsei nu a mai vrut să părăsească hotelul, adică pușcăria improvizată de groenlandezi, patru camere pentru tot atâția deșinuți, cu televizor și tot ce trebuie.

Buliga s-a obișnuit cu traiul bun, căldura și confortul, mâncarea bună și toate cele necesare, așa că nu a vrut să mai iasă. Groenlandezii nu au putut să-l oblige, i-au respectat „drepturile omului”, așa că au găsit o soluție de compromis: l-au angajat cu carte de muncă ca gardian și om de serviciu. Trăiește și acum în pușcăria mai mereu goală.

Să reluăm: un român, și vasluian, s-a pripășit prin Groenlanda, o parte de lume prin care nu se prea știe ce e aceea infracționalitatea, și a ajuns în scurt timp în închisoarea lor hotel, de unde nu a mai vrut să iasă. Că este o întâmplare, că este o predestinare, că este o ironie, un accident sau un lucru relevant, poate decide fiecare… Eu am spus povestea așa și am încălecat pe… imaginea României și a județului Vaslui. De fapt, Costel Buliga a făcut-o acolo, așa cum mulți români și vasluieni o tot fac prin țară și prin lume…

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.