China înghite Africa. La propriu

6

Dacă vechiul colonialism european se baza pe exploatarea popoarelor din Africa, politicile puse în aplicare acum de regimul comunist de la Beijing par a viza împânzirea continentuilui cu o mulțime de China Town. Și asta nu e tot!

Datele pe care ni le oferă Michael Snyder în The Most Important News.com sunt edificatoare. „Chinezii își doresc foarte mult resursele africane, dar, în cele din urmă, ceea ce își doresc este Africa însăși. În loc să cucerească Africa folosind forța militară, China se folosește, în schimb, de economie. Astăzi, mai mult de 10.000 de firme deținute de chinezi operează în Africa și practic chinezii construiesc toate drumurile principale, podurile, căile ferate și zgârie-nori. Drept urmare, mai toate națiunile africane sunt profund îndatorate Chinei în acest moment”.

Mulți analiști cred că strategia Beijingului în Africa face parte din jocul planetar de go al chinezilor. Mai precis, că se încearcă „înconjurarea” unor zone prin investiții masive, în speranța că acestea vor intra sub influența Chinei, inclusiv din punct de vedere politic, și vor ceda controlul asupra resurselor. Din câte se pare, e, însă, doar un aspect al problemei. Michael Snyder spune că jocul final e pe cât de complex, pe atât de periculos- transformarea Africii „într-un continent chinez”. Într-adevăr, Beijingul are cu ce. Spre deosebire de colonialismul european de pe timpuri, chinezii au forța demografică de a implanta un număr apreciabil de coloniști pe continentul african. Și chiar asta face. „În momentul de față, aproximativ două milioane de cetățeni chinezi trăiesc deja în Africa, iar acest număr crește constant cu fiecare lună care trece”, susține Michael Snyder.

E greu, de altfel, în zilele noastre să găsești un proiect de dezvoltare important care să nu fie gestionat de chinezi. E de ajuns să fii atent ce se întâmplă în capitala Kenyei, Nairobi.

La marginea orașului, un mic semn indică accesul pe „Beijing Road”. La mică distanță se află un ansamblu rezidențial numit „Great Wall Apartments” care arată exact la fel cu noile locuințe din orașele chinezești.

În marea lor majoritate, „orașele” pe care le construiesc chinezii sunt cunoscute sub numele de „zone economice speciale”. În fapt, sunt enorme orașe chinezești care se susțin prin forțe proprii. Un alt oraș de același fel a fost ridicat lângă Lagos, în Nigeria. Aici, dezvoltatorii chinezi au construit o „zonă economică specială” închisă – practic un oraș separat, cu reguli separate, concepute pentru a atrage investitorii. E același model pe care chinezii l-au folosit la ei acasă în ultimii 30 de ani. O strategie de mare succes, dacă ne gândim că Shenzhen, care a devenit o zonă economică specială în anii ’80, s-a transformat dintr- un orășel cu 20.000 de locuitori într-o metropolă în care astăzi locuiesc 15 milioane de oameni. De aceste „zone economice speciale” profită, firesc, în primul rând chinezii. Sunt fabrici chinezești, conduse de manageri chinezi, care supraveghează lucrători chinezi, care muncesc pe echipamente aduse din China. Dimensiunea unora dintre aceste proiecte este absolut uluitoare. Orașul de coastă Bagamoyo din Tanzania, fostă capitală a coloniei germane din Africa de Est, este cel mai bun exemplu. Dacă se va finaliza, proiectul chinezilor, orășelul care are avea în 2011 doar 82.000 de locuitori va deveni cel mai mare port din Africa. După ani de întârziere, guvernul tanzanian susține acum că negocierile cu China Merchants Holdings International sunt pe ultima sută de metri. Proiectul este, într-adevăr, impresionant. Laguna va fi dragată, pentru a permite accesul vaselor mari de marfă care vor forma o coadă de mulți kilometri până la Oceanul Indian. În ceea ce privește zona economică specială, planul inițial cuprinde construirea de fabrici într-o zonă industrială închisă, dar și blocuri de apartamente pentru muncitorii care vor veni să lucreze, aproximativ 75.000 de oameni. Se vorbește chiar și despre un aeroport internațional. Mulți dintre săteni au acceptat deja compensații pentru pierderea caselor. Nu se știe câți își vor găsi un loc de muncă în noul port. Mărfurile vor fi aduse din China și tot de acolo vor veni probabil și mulți dintre angajați. Nu numai manageri și specialiști, ci și muncitorii obișnuiți.

Proiectele chinezești nu se limitează, însă, la aceste „zone economice speciale”. În Etiopia, capitala Addis Abeba devine devine literalmente „orașul pe care China l-a construit”, deși prima atestare documentară datează de la jumătatea secolului al XV-lea. Astăzi, însă, orașul e plin de drumuri asfaltate de chinezi, macarale chinezești brăzdează orizontul, iar mașinile de cusut chinezești din parcurile industriale deținute de China țin orașul pe linia de plutire din punct de vedere economic. Aeroportul a fost modernizat tot de China, iar trenurile moderne care aduc navetiștii în oraș sunt tot chinezești.

Ocupat cu lupta pentru drepturile omului, remușcările pentru trecutul colonial și alte bazaconii, occidentul asistă impasibil la un proces fără precedent în istorie – preluarea unui întreg continent.

Influența chineză nu se reduce la infrastructură și afaceri. În orașele africane, puteți găsi ziarul China Daily și să urmăriți știrile CGTV, televiziunea de propagandă în limba engleză a guvernului de la Beijing. Unele orașe au școli de limbi chineze, iar studenții africani primesc burse pentru a merge la studii în China. Unii spun că investițiile chinezești au scos milioane de africani din sărăcie. Și chiar așa este. China este acum cel mai mare partener comercial al țărilor africane, comerțul bilateral ajungând la peste 200 de miliarde de dolari pe an. Valoarea afacerilor chinezești din zonă se ridică la peste 2 mii de miliarde de dolari, iar investițiile la 300 de miliarde de dolari până în prezent. Ca să vă faceți o idee, în ceea ce privește contractele în construcții ale firmelor chinezești, Africa este mai importantă decât Asia. Beijingul a anunțat recent înființarea unui fond de dezvoltare a infrastructurii Belt and Road în Africa în valoare de 1 miliard de dolari.

Există, însă, și o parte goală a paharului. Deocamdată relațiile dintre chinezi și africani sunt în luna de miere. Va veni, însă, cât de curând, și ziua în care chinezii vor vrea să-și recupereze banii… cu dobândă. Iar semnele nu sunt de bun augur. Guvernele africane s-au îndatorat serios pentru a-și permite toată această infrastructură, iar multe dintre ele sunt deja în situații dificile. Calea Ferată care unește Addis Ababa de Djibouti a sfârșit prin a costa Etiopia aproape un sfert din bugetul său total pentru 2016, Nigeria a trebuit să renegocieze o afacere cu un contractant chinez pentru că nu a reușit să-l plătească. În Kenya, calea ferată de la Mombasa la Nairobi a trecut deja de patru ori peste bugetul estimat, ajungând să coste țara aproximativ 6% din PIB-ul său. Există, de altfel, zvonuri despre discuțiile dintre guvernul din Zambia și China privind predarea companiei naționale de electricitate din țară, ZESCO, către chinezi. Din câte se pare, e vorba despre incapacitatea acestei țări africane de a-și îndeplini promisiunile de rambursare a împrumutului contractat. Există, de asemenea, temeri că aeroportul principal din Lusaka ar putea fi următoarea țintă a chinezilor. Michael Snyder crede că Beijingul va aplica aceeași strategie în țară după țară, până când cineva îl va opri… dacă mai are cine.

Mie toată povestea îmi amintește de privatizările românești din perioada aderării la Uniunea Europeană. Până la urmă, când vine vorba de bani, naivitatea se plătește întotdeauna.

Preluare: evz.ro / Autor: Odidiu Drugă

Loading...
loading...

6 COMENTARII

  1. Cheie de lectură pentru marea ofensivă mediatică Huawei

    Huawei nu este nici pe departe o simplă corporație de telecomunicații, privată și independentă, așa cum vrea să ne facă să credem, ci un instrument esențial al regimului comunist de la Beijing.
    (Alexandru Lazescu -08.09.2020) ____—–____Intamplator am urmarit un film documentar, ORIGINAL, facut prin 1928, in Shanghai (China) si desi alb-negru, era evident ca spiritul constructiv (chiar al constructiilor importante) era asemanator cu cel al New York-ului, inclusiv marile turnuri luminate feeric cu diverse reclame, etc, Ulterior, acestui timp, China s-a hazardat in aventura comunista si stim ce a urmat pentru zeci si zeci de ani, totusi milenara intzelepciune chinezeasca(am putea zice asiatica*) s-a repliat realiatii obiective, insa pierduse decenii de dezvoltare , asa ca a trebuit sa recurga la ceva amplificator si reparator, iar acel ceva a fost si este FURTUL de Tehnologie, iar sansa lor (**) a fost (si este) ca nu a trebuit sa o faca mai mult activ decat pasiv, COMENZILE americane le-au dat aceasta posibilitate , sa produca dar si sa studieze si chiar sa imbunatateasca multe dintre proiectele comandate(gandite si desenate din USA) , ceace –dupa ani si ani- a dus la acea situatie „invatzacelul (aproape ) mai destept decat profesorul”, este adevarat, China nu a ajuns puterea economica mondiala nr. 2, doar prin volum de productie, dar si prin calitate(dublata inca de pret de dumping) si -inca odata- prin propriile inovatii si chiar mari proiete autohtone, pentru ca,da, cu perseverenta si continuu exercitiu, elevul isi poate depasi dascalul…Din pacate reflexul „fir rosu ” al comunismului este profund si total prezent in conducerea societatii chineze, adica totalitarismul care are ca regula prima controlul suprem a tot si toate (si toti) cu care are contacte, relatii, intrepatrunderi, si -evident- dorinta lor este de a-si depasi permanent propriile limite si -mai ales- propriile granite, de unde estomparea acestor dorinte este o necesitate globala , pe care nu o mai poate face nici USA , singura,nici macar doar cu aliatii traditionali(UK, Canada, etc.)(*-chiar si Vietnamul este intr-o dezvoltare fara precedent, datorita si multor mosteniri tehnice/fizice, ramase de la americani- ar fi inutil sa amintim Japonia, S.Korea, vechiul Siam, etc./// **- nu este niciun mister ca aceste immense comenzi au fost facute Chinei-si nu altor state- pentru simplul motiv ca 1) acestia erau ” flamanzi” si aveau nevoie de munca , pe care ei-conducatorii comunisti- inca nu o puteau oferi, iar 2) abilitatile lor manuale au fost dintotdeauna recunoacute ca un apanaj al executarii proceselor la scara f. mica, preluate-mai tarziu- de robotizare, si 3)USA a inteles ca este mult mai bine sa-i tina pe chinezi intre propriile granite, decat, acestia, sa se reverse in/PESTE toata lumea…)

  2. Alexandre Kojève, filozof francez (de origine rusă)…” sfârșitul istoriei este deja realizat în Statele Unite, prin eliminarea claselor sociale și posibilitatea pentru toată lumea de a avea acces la proprietate.

    China și URSS, niște State Unite mai puțin dezvoltate, dar care tind spre același scop: au abolit clasele sociale și încearcă RECUPERAREA înapoierii din punct de vedere economic…”____—–____F. adevarat si corect din orice punct de vedere, NUMAI o proprietate consacrata prin lege si -la fel- aducatoare de venit, va fi baza armonizarii umaniste, pentru ca -intr-un final- dupa „ordinea rituala” si „ordinea imperiala”, lumea va fi condusa prin „ordinea economica”, adica vor aparea chiar tari( state) noi, care vor fi conduse de CEOs, adica actualii(sau viitorii) miliardari, care vor cumpara parti nelocuite(inca) din tarile intinse si fara populatie, viitoare focare superproductive…Romania-la scara mica- ar putea fi pionier in acest demers, prin sugestiile facute de mine, insa -mai mult decat evident- „elitele” romanesti sunt intr-o stare de sinucidere vicioasa, adica intreg poporul cu ei, daca nu cumva chiar inaintea lor…Iar despre China, „cantitatea a ajuns-deja- sa surclaseze calitatea”, orice s-ar intampla, China va rezista tuturor incercarilor, exceptie reala Apocalilsa naturala, cand insasi planeta va fi dezintegrata, INSA si aici -copiind din nou USA- poate exista exceptie, tehnologia va duce la construirea de mici microplanete total locuibile, care vor fi trimise in spatiu si care nu se vor mai intoarce niciodata, scopul fiind ori gasirea unor altor corpuri ceresti suitabile pentru viata pamanteana, fie perpetuarea speciei umane, plutind „printre stele”…Este doar o chestie de timp, si -intotdeauna- omenirea a fost si este contracronometru, precum in celebra replica din Matrix :” Sa nu uitam, timpul este intotdeauna impotriva noastra”…

  3. Noul bombardier stealth al Chinei, H-20, poate ajunge pana in SUA doar pe hartie.(…)___—-___ asta spuneam si eu, chinezii sunt f. buni la copiat si chiar la inovatii, insa cand lucrurile sunt f. complicate, au nevoie de ani, ca “sa le dea de capat”, iar in acesti ani, occidentul( aici USA) nu stau cu mainile in sholduri,ba chiar lucreaza in asa fel, incat pot ajunge chiar cu doua ture inaintea Chinei…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.