Iranienii vor război, uitați unde și-au pus țara!

2

În urmă cu cinci ani, după ce – zic eu, am înțeles bine ce se întâmpla, am scris un text: «Rușii vor război, uitați unde și-au pus țara!». Era pe când, precum la începutul lui 2020 iranienii, rușii erau cei mai răi oameni de pe pământ (pentru propaganda care ni se servește și nouă). Arătam cum rușii „sfidează” interesele americane din lume prin …poziția geografică a țării lor.

Pentru că, dacă ați observat, oficialii americani nu declară că își apără țara, ci „interesele americane”, iar acestea se întind …cât e lume, iar cine nu e favorabil acestor interese e împotriva lor.
Sigur ați observat, trebuie să fi remarcat că politicienii americani nu își apăra țara, în declarațiile lor, ci „interesele americane”. În mod fățiș, deschis. Până unde se întind aceste interese? Este, cred, în aceste condiții, cea mai bună întrebare. Până la granițele SUA? Pe continentul american? Nici vorbă! „Interesele americane” se întind atât cât e lumea. Pot fi, cu adevărat, în toate și în orice.

(Aceste rânduri, atât de puțin importante cum sunt, aduc atingere „intereselor americane”, prin simplu fapt că le descriu. Dar dacă tot le descriu, trebuie să o facă în mod realist, plecând, deci, de la sensul noțiunii atât de concrete și practice de „interes”. Prin urmare, „interesele americane”, atât de materiale cum sunt, ca oricare alte interese, nu au „prieteni” sau „parteneri strategici”, ci au doar oameni care le servesc și alții care le aduc atingere sau le periclitează. Ne-o spun chiar liderii americani. Ar fi cazul să o înțelegem și noi…)

Aceste interese au în lume regimuri politice favorabile lor și altele ostile. Când o țară și un regim, precum cel din Rusia, China sau Iran, atentează la supremația SUA, face concurență economiei americane sau își manifestă influența asupra vreunei zone de interes a SUA, acea țară neprietenă devine dușmanul „intereselor americane”, iar pentru noi propaganda o înfățișează ca „nedemocratică”, iar regimul său politic drept unul „nedemocratic”, „dictatorial” sau „tiranic” dacă nu chiar „terorist”.

De ce preferă americanii regimurile democratice, pluraliste, în detrimentul celor autoritare? E simplu. Pentru că, prin susținerea uneia sau, în cazul cel mai bun, a tuturor taberelor, obțin un regim politic favorabil „intereselor americane” (Proverbul românesc spune „când doi se ceartă, al treilea câștigă”). „Democrația”, „drepturile omului” sau „libertățile cetățenești”, „statul de drept” sunt instrumente pentru obținerea unui asemenea regim.

(În cuvintele lui Adolf Hitler, ca a observat singur „fenomenului”, lucrurile stăteau așa:„Da, Germania a fost o democrație înaintea noastră, și am fost înșelați și furați orbește. Nu!… Ce înseamnă pentru aceste hiene internaționale ‘democrația’ sau ‘statul autoritar’?! Pe ei nu-i interesează deloc! Sunt interesați de un singur lucru doar: Vreți să fiți furați? Da sau Nu? Sunteți naivi destul de mult încât să nu protestați? Da sau nu? Și când o democrație e destul de naivă încât nu se opune, atunci e bine! Dar când un stat autoritar declară: ‘De acum înainte nu ne mai jefuiți poporul, din interior sau din exterior!’, atunci e rău…”)

Că „intereselor americane” (și, deci, puterii de la Washington) nu le pasă de respectarea acestor noțiuni o dovedesc nenumăratele exemple din istorie în care SUA au sprijin dictaturi militare (precum cele din America Latină) sau regimuri despotice, precum în Arabia Saudită, care le erau favorabile.

Primii purtători și cei mai siguri ai acestor „interese americane” sunt trupele americane, armata, care marchează, evident, precum în istoria oricărui imperiu, cucerirea teritorială. Prezența militară e urmată îndeaproape de prezența corporațiilor și firmelor americane, „contractorii”, și a băncilor, care exploatează resursele în beneficiul imperiului, a firmelor mamă de acasă. În realitate trupele au rolul de a pregăti terenul și a asigura securitatea activităților economice ale corporațiilor, care finanțează și propulsează politicieni la Washington tocmai în acest scop și în măsura în care susțin interesele lor în lume. Și așa se închide cercul… Acesta este motivul pentru care, cu excepția Vietnamului, trupele americane nu s-au retras vreodată din țara în care SUA au avut baze militare și va fi motivul pentru care Trump, propulsat de nucleul dur al bancherilor și corporatiștilor americani, va face tot ce poate să nu retragă militarii din Irak.

Dacă lucrurile nu stau astfel în privința propagandei pe care o primim priviți către Arabia Saudită, un regim cu adevărat dictatorial, tiranic, în care nici nu poate fi vorba despre pluralism politic sau libertăți cetățenești, iar femeile nu au niciun fel de drepturi. Dar pentru că regimul politic este favorabil „intereselor americane”, iar corporațiile americane își desfășoară neschingherite afacerile acolo, propaganda tace cât poate de mult, ba chiar țara se bucură de o imagine foarte bună în media internațională corporatistă.

Rusia vrea razboi - Bare NATO

Ruşii vor război, uitați unde și-au pus țara!

În vreme ce amestecul americanilor în „jocurile politice” din Ucraina devine tot mai transparent, SUA investind miliarde de dolari în ”democrația” de acolo, mașina de propagandă occidentală vrea să ne facă cu orice preț să credem că rușii cei bădărani și brutali, plini de votkă, sunt în Ucraina și distrug și ucid. Nu reușește să convingă, însă strădania continuă. Sunt căutați ruși în conflictul din estul Ucrainei, și bineînțeles că ei există, așa cum în cealaltă parte a Ucrainei există americani, inclusiv militari. Dubla măsură își face din nou de cap cu mintea nostră: când rușii masează trupe la granița cu Ucraina trebuie să fie un semn evident al faptului că se pregătesc de război, când NATO aduc trupe și echipament de partea cealaltă nu este decât un semnal că vor să prezerveze pacea (Citește mai departe…)

Loading...
loading...

2 COMENTARII

  1. În zona cea.mai bogata in țiței!dar și înconjurată de baze americane !Nu mai are scăpare!Acum fac ,,revoluție,, ca noi, apoi urmează democrația cu fata umană, și jaful sistematic. Multi se vor hrăni și de la ei,exact ca de la noi !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here