Munții de gunoaie care sufocă Bârladul…

0

Munții de gunoaie care sufocă Bârladul și toate semnele de întrebare legate de cine, cum, cât, când și unde plătește pentru serviciile prestate de noul operator de salubrizare arată o realitate care nu mai poate fi ascunsă sub preș, sau, dacă vreți, sub capacul de la tomberon: în Bârlad, administrația se face mai mult „după ureche” și, mai grav, fără asumare.

Sunt jenante și tardive scuzele unui primar care, după o tăcere lungă și inexplicabilă în fața creșterii taxei speciale de salubritate și a nemulțumirilor pe care le au contribuabilii bârlădeni, aruncă vina… peste gard. Mai exact, în curtea Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară a județului Vaslui (ADIV), cea care derulează proiectul sistemului integrat de management al deșeurilor solide în județ și care a încheiat mai multe contracte pentru gestionarea serviciilor de salubritate.

Din punctul meu de vedere, nu există nicio scuză atât timp cât primarul Boroș este reprezentantul Bârladului în cadrul ADIV și, potrivit proiectului, în această calitate are „o responsabilitate EXPLICITĂ pentru a realiza managementul deșeurilor la nivel local”. Cum se achită de această responsabilitate…, se observă foarte bine și în fotografiile de mai jos.

Cred că rolul unui primar nu este de a asista nepăsător, timp de un mandat, la creșterea dolofană a costului serviciilor de salubritate, nici de a „semna ca primarul” toate documentele și angajamentele prin care sunt decise aceste creșteri, fără a întreprinde NIMIC pentru a le opri!

Conform unor surse, se pregătește terenul pentru o taxă specială de peste 15-17 lei / lună / persoană! Pentru ce să plătim mai mult la colectarea și transportul deșeurilor? Pentru munți de gunoaie și pentru câini comunitari care le răscolesc?

De asta au parte bârlădenii, încă de la începutul anului, când administrația locală s-a transformat într-un bâlci cu de toate: de la solicitări de copii după actele de identitate și de proprietate, până la amenințări cu tarife triplate și executări silite pentru neplata unor servicii de salubritate… mizerabile.

În plus, nici până acum nu există în Bârlad un regulament clar de administrare a taxei speciale de salubritate, ci doar proiecte de regulament, cu modificări pe ici, pe colo, cât să acopere mormanele de mizerie din oraș și pe cele de… habarnism din administrație.

Abandonați în fața gunoiului. Așa se simt bârlădenii care îmi transmit că orașul pare blestemat să se sufoce de atâta mizerie, după ce, ani la rând, reclamațiile au curs și la adresa fostului operator de salubritate, în legătură cu modul în care (NU) au fost gestionate serviciile de colectare a deșeurilor. Și asta, de către o firmă locală!

Da, e normal să plătim pentru deșeurile pe care le producem, dar NU pentru un număr de persoane care nu mai există în oraș! Da, e corect să plătim pentru colectarea selectivă, dar NU pentru colectarea „la grămadă”, care duce la creșterea rapidă a cheltuielilor de depozitare, din cauza umplerii mult mai rapide a depozitului de deșeuri!

Domnule primar Boroș, nu vă mai ascundeți în spatele unor hârtii și nu mai fugiți de fișa postului! Dacă nu aveți soluțiile pe care le așteaptă bârlădenii, puteți să plecați mai repede cu șase luni, pentru a intra în spiritul alegerilor anticipate…

Daniel Olteanu, deputat, președintele ALDE Vaslui

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.