Ordinăria mizerabilă globală

0

Până la urmă, de fapt și la drept vorbind, când Greta urla transfigurată „You stolen my childhood with your empy words!” („Mi-ați furat copilăria cu ale voastre cuvinte goale”) se certa cu alde tat-su, Svante Thunberg, și cu un indian, Adarsh Prathan, delegat ONU pentru schimbări climatice, care o scoseseră „la produs”. Cine ar fi crezut?!… Eu, dar și mulți alții. Era o afacere în familie și a marilor corporații care nu avea nicio legătură cu noi, ăștia care ne încălzim tot mai mult în sistemul tot mai centralizat global și plătim tot mai nepaușal.

O eroare a facebook-ului a făcut să se descopere că cei din urmă îi scriau discursurile năstrușnicei militante pentru… răcirea globală, nu? (dacă e împotriva încălzirii, așa rezultă logic), care, în loc să fie în școală și să se bucure de avantajele copilăriei (dintre care lipsa grijilor e poate cel mai mare) trebuie să facă bani și să apere interesele corporațiilor, confiscând tema încălzirii globale.

Mulți dintre cei care au urmărit-o cât de cât au observat că îi lipsea autenticitatea și veridicitatea, iar asta se întâmpla pentru că în acest teatru ieftin mondial Gretei îi revenea sarcina memorării și reproducerii textelor, a producerii istericalelor și grimaselor „impresionante”, cu „impact emoțional”.

Scena „globalizată” a „discursului emoționant” al „tinerei activiste” pare, în lumina asta, un scandal suburban în care o familie își spală rufele în public, sau face o „țigănie”, cum se spune încă la noi în popor, oricât de incorect politic ar suna. Iar faptele activistei de 17 ani apar acum ca munca unui copil exploatat, inclusiv de părinți, în sistemul capitalist, așa cum există mulți, foarte mulți, în special în Asia și Africa.

Totul îți dă sentimenetul acut al unei ordinării, al unei „țigănii”, numai că de întindere planetară, că lucrurile se întâmplă la casele cele mai mari precum în șatra din care Piranda își extrage puradelul pentru a-l „rentabiliza” la cerșit pe străzile orașului. Și atunci spui: într-adevăr, copilărie furată de niște maturi ariviști, într-o lume capitalistă în care perfidia și perversitatea fac regula și pentru care interesul stă mereu înaintea adevărului.

Unde să mai pui că acel tată, despre care acum se știe că era în spatele militantismului Gretei, declara, cu maximă ipocrizie, la sfârșitul anului 2019, că a considerat decizia fiicei sale de a se afișa „în prima linie” a luptei împotriva schimbărilor climatice drept „una proastă” și se declara „îngrijorat” de fiica sa. Precum Piranda spune că puradelul cerșește pentru că voia înghețată… Svante Thunberg mai spunea că Greta era „mult mai fericită” înainte de a deveni activistă pentru mediu și se declara „îngrijorat” de valul de „ură” pe care Greta Thunberg l-a declanșat împotriva ei de când a devenit celebră.

Infecție planetară cu minciună, ipocrizie, interese oculte, manipulare și un copil inconștient și nevinovat exploatat în scopuri materiale și economice. O lume murdară, murdară, murdară, care are o enormă nevoie de ecologizare, dar mai întâi de toate în spirit! „How dare you?!” („Cum îndrăzniți?!), urla Greta, cât putea de teatral (după nenumărate repetiții în fața tatălui său și a celorlați orchestratori). Într-adevăr, cum îndrăzniți să încercați să manipulați o lume întreagă folosindu-vă de un copil?!

„How dare you? You have stolen my dreams and my childhood with your empty words, yet I’m one of the lucky ones. People are suffering, people are dying, entire ecosystems are collapsin. We are at the beginning of a mass extinction, and all you can talk about is money and fairy tales of eternal economic growth. If you choose to fail us, we will never forgive you”, spunea Greta Thunberg, adică cel din spatele său, tatăl, și cel din spatele său, și cel din spatele său…

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.