„Sînteți proști și o să muriți săraci și proști pentru că țineți cu oricine altcineva, nu cu țara voastră, nu cu neamul vostru”

70

„Sînteți niște proști. Sîntem niște proști. Românii sînt niște proști.
Românii nu sînt proști pentru că n-ar fi inteligenți. Nici pe departe. Sîntem la fel de deștepți ca toți ceilalți. Ci doar pentru că n-avem curaj și avem suflet de slugi.

Eu, de neam, sînt din Telega. Jumătate din Moldova, după mamă. Dar după tată și după viață din Telega. Născut, crescut și trăit în Telega, în miezul Munteniei.

Acum, cînd scriu aceste rînduri, sînt în Telega, proaspăt epuizat după înmormîntare. E seară. E frig în casă, că am oprit focul. Mă pregătesc să pornesc spre București. Dar nu mă ridic de aici pînă nu vă spun ce am de zis.

Să vă spun că sînteți niște proști.

Mai deunăzi, săptămînile trecute, am trecut pe lîngă Salzburg. Puteam să ne oprim. Nu ne-am oprit. Nu contează. Am fost în alți ani. Știu orașul destul de bine.

Știți ce înseamnă Salzburg? Salz și Burg. Sare și oraș. Orașul sării.

Știți ce înseamnă Telega? O căruță mai mică. Căruța cu care se căra sarea.

Știți ce au în comun Telega și Salzburgul? Din ambele locuri s-a scos sare sute de ani de zile.

Știți prin ce diferă Telega de Salzburg? Prin toate celelalte, mă proștilor mă.

Telega, fundul pămîntului, o comună săracă, depopulată, plină de oameni bătrîni și lipsiți de speranță. Salzburg, unul din cele mai șic și mai scumpe și mai bogate orașe ale lumii.

Și din Telega, și din Salzburg, s-a scos sare sute de ani de zile. Mai abitir, din Telega s-a scos și petrol o sută de ani de zile.

Cu petrolul din Telega și Buștenari, satul său aparținător de peste deal, Germania a făcut al doilea război mondial, alimentîndu-și tancurile și urgia de armată pînă în coasta Stalingradului.

Telega a mustit de resurse. Sare. Petrol. Cele ce fac lumea să se învîrtă și să funcționeze.

În Telega, de cinci sute de ani, de cînd se exploatează măruntaiele acestui pămînt sărac, dar al dracului de bogat în adîncuri, un ban n-a rămas aici.

Nu cinci la sută.

Nu zero virgulă cinci la sută.

Nu zero virgulă zero cinci la sută.

Nimic n-a rămas aici.

Nimic, mă proștilor, nimic. Futu-vă Dumnezeii mamilor voastre de proști: NIMIC!

Totul a luat drumul străinătății. Și Telega a rămas un loc prost și sărac și blestemat.

Sarea s-a scos sute de ani. A luat drumul Imperiului. Către sultan. Către Stambul.

Un drum din București chiar așa se numește: Drumul Sării. Locul pe unde căruțele pline cu sare din Telega și din Slănic Prahova treceau la vale, spre sud, spre Giurgiu și de acolo mai departe spre capitala Imperiului.

Căruțe cu sare. Adică teleguțe. Venite din Telega.

Nici un sfanț de plus valoare n-a rămas în Telega. Oameni proști și săraci și slugi au scos sarea, care s-a dus la sultan.

Apoi au dat de petrol, acum o sută și ceva de ani. Și au luat-o de la capăt.

Oameni proști și săraci și slugi au scos petrolul pentru multinaționalele acelei vremi. Pentru anglo-olandezii de la „Astra Română”. Pe urmă pentru nemții naziști. Pe urmă pentru ruși.

Auzi tu tupeu pe capul lor de ticăloși: stăpîni anglo-olandezi care își spuneau „Astra Română”.

Unii au crescut firav pe lîngă aceste multinaționale și au dat să facă cheag. Dar a venit al doilea război mondial și au luat germanii tot. Apoi au venit rușii și au luat rușii tot, după ce i-au învins pe nemți și i-au băgat pe chiaburi la Canal și la pușcărie și ne-au pus să plătim pagube de război. Trenuri întregi cu vagoane cu cereale cherestea uraniu petrol. Trenuri de petrol supte de la Telega.

Un leu n-a rămas aici. Nimic, mă proștilor. Nimic.

Nici o marcă germană.

Nici o rublă sovietică n-a rămas aici.

Nici un dolar american.

Nici o liră sterlină.

Nici un gulden de la ticăloșii de olandezi.

Nici un leu de la ticăloșii de comuniști, care au confiscat tot și au băgat oamenii în pușcărie.

Nimic. Nimic. Praful s-a ales.

Nimic n-a rămas de pe urma sării, decît niște găuri în pămînt cu apă sărată în jurul cărora țopăie niște turiști săraci și mediocri.

Nimic n-a rămas de pe urma păcurii, decît niște rezervoare ruginite și niște țevi ruginite care se tîrîie ca șerpii pe coastele Călinetului și niște turle ruginite de sonde părăsite.

Nimic n-a rămas. Un loc blestemat, populat de oameni proști și bătrîni și triști și fără de speranță.

Știți de ce mai toți banii de pe urma sării au rămas la Salzburg, să-l transforme într-unul din cele mai bogate și dezvoltate locuri de pe lumea asta?

Pentru că ăia au avut coaie, mă proștilor mă. Au avut curaj și cînd cineva a vrut să vină să le ia sarea– căci au fost mulți și acolo care au vrut să pună mîna pe ce nu era al lor – salzburghezii au pus mîna pe furci și pe topoare și pe săbii și pe arbalete și și-au folosit banii și mintea și priceperea să tocmească oșteni și mercenari care să lupte să-și lepede sîngele să apere sarea.

Au vărsat și ei, salzburghezii, sînge pentru sarea lor. Au năimit și pe alții să verse sînge, tot pentru sarea lor.

Știți de ce n-a rămas nimic la Telega? Pentru că noi, telegenii, sute de ani de zile am fost proști.

Sute de ani, telegenii și românii am fost proști și n-am avut curaj. Am lăsat toți ticăloșii acestei lumi ticăloase să vină și să ia fără să pățească nimic.

N-am pus mîna nici pe furci, nici pe topoare. Nici pe săbii, nici pe arbalete. Nici nu ne-am folosit banii și mintea să tocmim oșteni să ne apere.

Am plecat capul și n-am ținut cu ai noștri. N-am fost solidari unii cu alții, să zicem „mă proștilor mă, mă futu-vă Dumnezeii mamilor voastre de haite și de tîlhari, toate astea sînt ale noastre, nu ale sultanului sau ale neamțului sau olandezului sau rusului sau bruxellezului, și ar trebui să murim ca să ne apărăm ce e al nostru”.

Am fost lași și slugi și fricoși și am plecat grumazul. Și ne-am ferit prin păduri. Și ne-am ascuns prin munți și prin frunze, că așa e porecla unuia din neamurile din care mă trag: Frunzoii, că s-au ascuns în frunză. Și am cedat lupta fără să ridicăm un deget. Și n-am ținut cu ai noștri, ci cu stăpînii.

Mai rău de-atît, ne-a plăcut.

Adică am fost proști.

Dragii mei proști, sînteți niște proști. Și eu, și voi. Toți. Eu sînt prost că încă mai îmi răcesc gura de pomană să vă spun că sînteți proști. Lași. Fricoși. Ticăloși. Neam de slugi. Suflet de slugă.

Iară voi sînteți proști și o să muriți săraci și proști pentru că țineți cu oricine altcineva, nu cu țara voastră, nu cu neamul vostru, nu cu pămîntul vostru, nu cu sarea voastră, nu cu păcura voastră, nu cu morții voștri, morții mamilor voastre de proști.

Ci cu stăpînii voștri care vă iau sarea și păcura și viața și viitorul.

Morții mamilor voștri de proști, că proști mai sînteți.

Tatăl meu dragă. Dragul meu tată. Ești rece și în mormînt. Și toți în jurul tău sînt niște proști. Lași. Fricoși. Ticăloși. Slugi.

Aici trebuia să fie Texas, tăticul meu drag. Trebuia să fie Dallas. Trebuia să fie Salzburg. Însă e doar Telega: un loc sărac, cu oameni bătrîni și proști și fără de speranță.

Odihnește-te în pace, dragul meu tată rece și prost și mort și țeapăn. Ai fost un prost pentru că ți-ai ajutat semenii. Ai fost un prost pentru că ai crezut în ei. Ai fost un prost pentru că ai fost boier de Telega, acest loc prost și sărac și în paragină.

Dumnezeu să te aibă în pază. Căci pe români nu are cine.

Pentru că sînt proști. Dumnezeu are grijă doar de ăia care au ei grijă de ei.

Noapte bună, tatăl meu drag!”

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

70 COMENTARII

 1. Nu sunt adeptul unui limbaj așa de dur,cu adresă locuitorilor și înrădăcinaților acestui popor-român- sau acestei nații,dar ,uneori, pentru a trezi ursul din hibernare, e nevoie de manifestările unei puternice furtuni de primăvară!
  Satisfacție națională,prin asumarea unității neamului!

  • Uneori pt a trezi pe cineva din leșin ,îi tragi doua palme zdravene..Istoria noastră arata că așa e acest brav popor….De aia nu a a și zis mămăligari, dar fereasca Dumnezeu sa te plesnească păsatul fierbinte peste ochi…

  • Știm cu toți cine este M.Palada= violență mai mult decât inteligență.
   Ce orientare politică are nu este de mirare.
   Toată RO este o Telega mai mare.Până la vârsta lui este cazul să înțeleaga că șefii noștri au cam stat cu chiloți în vine la boieri și străini.Este o datină o cutumă de țară .Care șef nu a fost executat în timp ce noi ” dormeam” chefuiam” Ex .sunt destule mai apropiate sau depărtate.Dl.Palada să „viziteze” și Moscova poate vine cu tezaurul înapoi.
   Nu spune nimic în criza lui de supărare de boieri ,sefi mici sau mari trădători ai românilor.Uni chiar apropiați lui.Eu unul nu nu pot sa fac niciun pas alături de el prin junglă. Nu cred o vorbă din cascada de violență pshiatrică.

   • Domnule, cunosti doar jumatate de istorie , de aia nu intelegi acest indemn, aceasta catalogare a soc romanesti: partea a doua este ca Romania a avut conducatori de aur pe care ruuumonii () nostrii i-au vandut, i-au alungat, i-au decapitat ca sa poata trai in felul lor mafiot si hotesc. Toata jertfa unora pentru libertate si adevar a fost transformata de altii in mafie si minciuna. Este o minciuna sa spuna careva ca nu vede aceste lucruri, ca ele nu exista sau ca sunt normale.

    Asa s-a intamplat cu acele zone pline de zacaminte de sare si petrol care in loc sa se dezvolate si sa arate ca cele din Germania arata acum ca o pustietate, asa s-a intamplat si cu flota care nu mai exista, la fel cu fabricile desfiintate si unde se lucra din greu, iar acum toti merg la nemti la lucru si reintorsi ca niste (…nu vreau sa-i jignesc ) din cauza virusului, cu leul depreciat,.. toate astea ne caracterizeaza ca fiind prosti de o calitate net superioara.
    Asta cred ca e mesajul si vrem/nu vrem tatuajul asta il avem toti cei care traim aceste vremuri.

   • Domnule Enache, lumea te cunoaște f.bine și pe dumneata și pe dl. Palade. Evident sunteți adversari ca apartenenta politică, respectiv doctrinară, însă articolul prezentat în aceasta postare,după un eveniment trist din viata sa, pierderea tatalui_că a fost sau nu boier, are mai putina importanta_are o încărcătură emoțională destul de penetrantă, cu efect asupra cititorului. Nu trebuia să-mi spună Palada, ca genomul din ADN-ul romanilor, adică al nostru, este virusat de:supunere, pupatul condusului, lăudați față de stăpân, de lamentări și nu de luptă cu scop și strategie, ca popoarele occidentale. Trebuie însă recunoscut ca în ce privește răzmeritele, răscoalele, revoltele romanilor sunt foarte aspre și sângeroase. Războaie mari însă de la Burebista pana azi n-am mai avut…Parerea mea!

   • ”Stimabile”, te inseli! Ia site cum incondeia Mirel Palada PSD-ul de curand: ”Flutur, acest corupt baron PSD care uite în ce hal a dus județul. În miezul fiefului PSD, un oribil dezastru de organizare și disciplină. În plus, a mai făcut și fals în acte publice, declarîndu-se medic ca să sară rîndul la testul coronavirus. Și corupt, și abuz în serviciu, și fals în declarații. Nici măcar Clujul, nici măcar Vasluiul, nici măcar Vrancea, nici măcar Teleormanul nu sînt în halul ăsta de județ corupt și dezorganizat. Managerul de spital, protejatul acestui corupt baron local PSD, cel care prin deciziile lui a făcut spitalul harcea-parcea și a infectat toți medicii, provocînd un dezastru medical, este fix cel pe care Flutur încerca lunile trecute să i-l bage pe gît lui Dragnea să fie ministrul sănătății. Veorica Dăncilă mai avea un pic și-l numea ministru, în locul lui Costache, alt pesedist numit pe favoritisme și nepotism. Vă dați seama că acest pesedist care a distrus un spital și un județ era cît pe-aci să devină ministrul sănătății în aceste vremuri cumplite? După cum spunea și președintele Iliescu recent, în octombrie 2019: “Avem, iată, la Suceava un model de bune practici în sistemul de sănătate românesc. Îmi doresc să avem astfel de exemple peste tot în țară!” Nu mai vorbesc de asistații sociali care au răspîndit virusul în tot județul, nerespectînd recomandările de distanțare socială. Au năvălit prin vămi și au aglomerat crîșmele și satele și magazinele, lăudîndu-se cu teancurile de bani și cu Mercedesurile lor second-hand luate din banii de pensie. Vedeți în ce hal a adus PSD țara asta? Ciuma roșie! Ciuma roșie! Trebuie neapărat alegeri anticipate, să dăm jos Ciuma Roșie de la guvernare!!
    #MuiePSD.” 🙂 🙂 🙂

    • Ura care ti-a inveninat inima, ura venita din politica, ti-a orbit si uzul ratiunii. „Doctorul” Fluture a fost in partidul si alaturi de Basescu, adica P.D.-L, ulterior P.N.L. Ai creierul atat de spalat incat nu mai poti rationa. Stii doar atat :psd, psd, psd, Ciuma rosie, ciuma rosie, ciuma rosie…

 2. Condoleanțe, asa este, dar sintem și puturoși, dacă unul din noi muncește , uni te judeca de unde ai, de nu muncești uni te judeca de ce nu ai, sintem un neam de care noi nu știm decit sa, judecam, sa nu muncim, sa protestam fără sa știm de ce și pt ce, știm sa cerem dar nu sa și oferim, nu avem simțul răspunderi în munca pe care o facem, sau pt a face ceva cu responsabilitate fără sa fie nevoie ca cineva sa tot explice, nu avem răspundere civica, atunci ne miram ca sintem în urma cu atâția ani în urma, toți așteptăm să vină cineva sa ne dea fără munca,

  • Vă contrazic categoric,eu în timpul vieții mele am umblat aproape prin toată țara și peste tot am întâlnit oameni de tot felul: majoritatea erau cinstiți care munceau mult și se descurcă destul de bine,dar am întâlnit și destui care erau niște lepre ce nu le ardea de muncă și erau f invidioși pe ceilalți.Îti dădeai seama cu ce fel de om aveai de-a face după cum vorbea și mai ales după cum muncea.Am schimbat cel puțin 4 întreprinderi pănă mi-am gasit un loc de muncă așa cum vroiam eu: bine plătit și cu muncă moderată,am lucrat peste 25 de ani la întreținerea lanțului de radiorelee din România.Era o muncă aspră care trebuia făcută pe orice fel de vreme,mi-a placut pentru că se făcea mei ales prin munți, erau oameni bine instruiți în echipa mea,dârji și cu un spirit de echipă similar alpiniștilor,eram unul pt toti si toti pt unul.Între noi nu existau discuții nepricipiale și eram f săritori când cineva avea nevoie de ajutor.Am avut destui care nu se puteau integra în colectiv și de cele mai multe ori se eliminați singuri.

 3. Corect! Dumnezeu are grijă doar de ăia care au ei grijă de ei.
  Mai este o vorba ca, iti este mila…… „de mila ajungi”
  Cei de varsta +40 lasati gandul ca suntem o tara frumoasa, bogata cu oameni minunati care ne-a fost servit in permanenta.Suntem un popor de slugi, de lingai si lasi.Ne sta bine si uneori dorim acest fapt.
  Dumnezeu sa aiba grija de Romania.

  • Dece să aibă Dumnezeu grijă de Romania ? Dumnezeu ne-a pus pe noi aici să avem grija de pământul asta sfânt așa că nu-i mai dați de lucru si Lui Dumnezeu că are El si alte treburi de făcut că doar nu suntem numai noi pe pământ !

 4. DA ESTE FOARTE ADEVARAT SUNTEM UN POPOR DE PROSTI SI PTR CA SUNTEM PROSTI NU CRED CA SCAPAM DE PROSTIA ASTA DREPT DOVADA CA ACUM TOATA TARA ESTE MULSA PRECUM A FOST TELEGA

 5. Mirele Dragule.. Dumnezeu să il ierte… Nu vei mai fi de azi înainte cum erai o dată când dumnealui Trăia… Vei vedea..
  Referitor la articol.. Parol mie nu-mi pare atât de DUR, realist și adevărat.. Poate muult prea adevărat…
  Eu Unul scriu ceva de genul acesta de peste 2 ani… și Infinit mai Dur, problema îi că tu ai foarte mulți urmăritori… Devi Deranjant..✌️👍🌹💐

 6. Domnule Mirel, ati descris ceva ce-mi stă in gînd de foarte mult timp. Subscriu total la cuvintele d-voastră, mai puțin cele vulgare, și exact cum spuneți, suntem un popor de oameni care dorm pe ei chiar dacă in 89 ne-am trezit puțin. Va stimez domnule Palada!

 7. Oare mesajul acesta atât de direct, de incisiv, de adevărat va trezi în români vreun ecou? Va hotărî vreunul ca trebuie făcut ceva? Va apare vreo mișcare, vreun partid care sa reprezinte cu cinste tara asta și poporul acesta, care sa pună piciorul în prag? Luați exemplu de la polonezi, de la unguri, de la cehi.

 8. Esti un PROST, bai prostule care ai scris mizeria asta!
  Din ce-ai scris reiese ca nu te intereseaza decat sa te umpli de bani si de averi.
  Universul asta, planeta asta, plantele si animalele care traiesc pe ea, omul, nu au aparut din NIMIC care a explodat acum 18 miliarde de ani. Codul genetic ADN nu s-a scris singur, proteinele nu s-au format din sute de aminoacizi care s-au pus singuri cap la cap intr-o ordine precisa, legile matematicii, fizicii, chimiei, nu au aparut din senin, exploziile cosmice nu creeaza legi.
  Nu, un CREATOR le-a creat!
  Iar poate ca pe taica-tu nu l-a interesat sa traiasca 80-90 de ani pe pamantul asta umbland cu limba scoasa (ca tine) dupa bani si dupa averi! Poate ca pe taica-tu l-a interesat mai mult cum o sa traiasca in eternitatea pe care o va petrece alaturi de Creatorul care l-a creat!
  Bai prostule, lasa-i bai pe prosti sa-si umple bardahanele pe lumea asta, iar tu umple-ti sufletul, caci o sa ai nevoie in viata eterna pe care o vei trai cu siguranta dupa ce vei sfarsi cu viata asta pamanteasca!

 9. „O sa muriti saraci” – ha ha ha!!!
  Bai prostule, stii cat a luat bogatul pe lumea ailalta cand a murit? NIMIC, bai prostule, NIMIC!
  Nu va mai tot ganditi cum sa va umpleti bardahanele in astia 80-90 de ani de viata pe Pamantul asta, ganditi-va mai bine cum o sa va traiti eternitatea alaturi de Creator!

  • Sunt de acord cu dumneavoastră ca nu luăm nimic cind plecam de aici , dar nici nu e bine sa dam totu degeaba numai pentru faptu ca eu sunt bine NICI LUI DUMNEZEU NUI PLACE LASITATEA MINCIUNA LENEA SA FII CU 2 FEȚE SI MULTE ALTELE .
   EU SUNT DE ACORD CA SUNTEM , AM FOST SI VOM FI UN NEAM DE SLUGI LASI MINCINOSI SI CHIAR NU NE INTERESEAZĂ CE VA MÎINE .

 10. Prostul daca nu-i fudul nu-i prost destul!
  Asta-i o vorba a prostilor ce-i clamezi tu aici.
  Ai avut sansa sa dovedesti ca te ridici deasupra celorlalti prosti, dar ai aratat ce stii: sa faci misto de altii, sa fii arogant, fudul, sa minti, sa jignesti, ba chiar sa dai cu pumnul. Chiar ca esti prost
  Nu ai niciun drept sa scrii cele de mai sus. D-aia suntem asa prosti: datorita celor si mai prosti care s-au suit pe umerii nostri si au inceput sa-si bata joc. Datorita prostilor fuduli asa ca tine.

 11. Îmi pare rău de procentul românilor care ar dori întradevăr o schimbare şi ar fi şi dispuşi să o susțină. Ei au dreptul să protesteze, dar numai ei. Românul celălalt nu se va schimba niciodată. Asta este gena cu asta se naşte şi cu asta se moare. Cine vrea mai mult trebuie să-şi ia lumea în cap cu toate consecințele. În „lume” nu te aşteptă nimeni cu brațele deschise chiar în ultimii ani condițiile din aşa zisa lume civilizată s-au înăsprit masiv.

 12. PSD , adica partidul din care faci parte este un partid criminal. A distrus tot ce-a atins. Tara este la pamant din cauza voastra. Populatia a fost impartita in muritori de foame si privilegiatii societatii. Voi v-ati imbogatit peste masura pentru ca lacomia voastra nu cunoaste limite. Sunteti tradatori de tara. Ati subminat economia nationala si ca atare ar trebui sa aveti aceeasi soarta cu Ceausescu, care pe langa voi in aceasta privinta a fost un inger. Si voi aveti tupeul si nesimtirea sa acuzati poporul ? Sper sa nu mai existati ca partid politic. Populatia care va mai voteaza este intradevar proasta.

  • Nu ca as fi impotriva la ce-ati afirmat mai sus dar as dori sa completez ceva
   Orice partid am avut din 98 incoace si-a batut joc de oamenii de rand (prostimea)
   FSN
   PD
   PSD
   PNL

   toate incep cu p de le penali. Ori va convine, ori nu.
   Ceausescu a fost si el o batjocura a romanilor aflati in conducere
   Daca ar mai exista un conducator ca Ceausescu romanii ar trebui sa-i faca icoana si sa-l puna in biserica.
   Iar faptul ca unii vedem si nu facem nimic, iar altii voteaza, ptr ca facem parte din aceeasi tara, ne pune pe toti in aceeasi oala murdara si inferioara.

 13. Maestre,
  Trecand peste gramatica (poate scuzabila datorita indignarii) as putea intelege mesajul. O intrebare am si eu: ce ai facut TU, ca individ, sa opresti acest „furt” de care vorbesti. Sigur, nu ai avut ocazia sa faci nimic in privinta sarii, dar dupa, jaful a continuat si continua. As avea daca imi permiti o idee: ai mai desfacut o sticla de bere (asta din limbajul de lemn din mesaj). Incepi cu a-i face prosti pe toti, dupa care usor, te identifici cu „plebea”, dupa care iei avant in injurii ai ocare asupra „prostilor” si „saracilor”.
  Inca o sugestie: hai sa mai punem mana pe o carte de istorie inainte de a arunca cu ocare si sa vedem unde se afla Salzburgu’ si unde era Telega pe harta „influentelor”. Ce facea romanul cand se scotea sare de la Burg, si ce facea Burgul cand scotea romanul sare.
  Si inca una si te las: nu te mai ascunde dupa perdea si arunca baloane cu apa, ci stai mandru ca esti roman si iti spui parerea. Si spune-o frumos sa te admire si taranul si sofranul. Suntem buni sa judecam fara sa avem si solutii. Cum era vorba „la politica si fotbal nimeni nu ne intrece”.
  Nu pot sa trec peste indignarea ce ma incearca in momentul in care am citit ca iti faci tatal prost. Acelasi tata care a muncit la sare sa te imbrace si sa te educe (aici se vede ca erati mai saraci si nu au mai ramas bani). As zice „Multumesc Tata ca m-ai imbracat si ca mi-ai dat ocazia sa vad cum se poate face mai bine. Poate ca intr-o zi o sa imi educ copiii sa nu fie oportunisti, sa nu fure, sa nu vorbeasca urat, sa-i respecte pe cel de langa ei… si totul datorita sacrificiilor tale”.
  Visam la Dallas dar noi ne stergem cu maneca la gura si ne injuram aproapele cu gura plina.

  Zi buna.

  • Draga domnule, voiam sa-i spun cateva adevaruri „maestorasului”, pe marginea opintelilor sale de a mocirli poporul asta si asa amarat, dar comentariul domniei tale mi-a mers la suflet si m-a scutit sa il mai blagoslovesc si eu pe preopinent. Felicitari pentru interventie!

 14. Ioana,
  Doar atat a ajuns la tine? Ultima fraza, fiind cea mai proaspata, in dorinta de a arunca cu gunoi in strada.
  Evident scoala nu a fost/este prietenul tau. Identificarea cu subiectul pentru a sublinia o tară putea fi usor identificata, dar deh… pana nu suntem fuduli si in scris, parca trece ziua degeaba, nu-i asa?

 15. Prosti sau nu, aici suntem. Si încă nu s-a terminat.
  Insa, pe lângă faptul ca suntem prosti mai suntem și curve, indiferent de sexul pe care-l avem.
  Atunci când plătești acatiste la biserica, sa moara capra vecinului în loc sa te rogi și sa-ți ai grija de sănătatea și bunăstarea caprei personale ca, mai pe urma, sa faci și parada ca ești credincios, pentru ca frecventezi biserica, ei, asta cum se numește?
  Invidie, ar putea zice careva.
  Eu zic ca suntem curve, mai pe românește curve cu doua fete.

 16. Măi, dar toți faceți pe deștepți, dar niciunul nu analizează cauza proștilor, proștiei, veniți voi cu idei salvatoare , fără a mai înjura atîta.

 17. Păi să iasă deștepții în față, să conducă proștii, adică pe noi, și să ne lumineze, dar din gură este ușor, ce ne mai place să filozofăm…

 18. Daniel, adevăratul prost ești tu,tu cel care crezi în lumea „ailaltă și în ipoteticul tău creator.
  Tu ești adevăratul prost ancorat într-o gândire medievală.

 19. Resursele naturale sint ale statului, nu a le satului. Cind sunt vindute taxele merg la stat. Statul da la sat numai frimituri. Un sat stie sa faca business, altul nu stie, asta e diferenta in prosperitate si bogatie.

  Scuzati scrisul meu ca am trait in America din 1975.

 20. Pamfletul asta nici romaneste nu stie a scrie dar moare de dragul romanilor. Iata mostra: „proaspat epuizat dupa o inmormantare”. Totusi, pentru cei care aplauda o astfel de prestatie jalnica spun atat: daca nu o iubim ca Mirel pupand si lingand pentru avantaje personale, asta nu inseamna ca nu iubim aceasta tara. Ba poate, sentimentul nostru este mai autentic pentru ca iubim limba romana invatand-o si nu siluind-o sau folosind vorbe de ocara.

 21. Subscriu! Austriecii era un imperuiu iar noi un popor subjugat de imperii.Asta a fost diferenta. Ce este trist ..e faptul ca si acum suntem subjugati de puterile occidentale iar politicienii nostri sunt tot slugi!

 22. Articol scris de un prost, Salzburg e cunoscut pentru Mozart, nu pentru sare. Inainte sa se urce in masina nemteasca de lux, luata din salariu la stat, face filozofie ca pentru el nu e mai bine… Si da, putea sa fie mai bine peste tot, dar daca a fost PSD-ul lui de hoti aproape tot timpul la guvernare, inaintea au fost comunistii, o scurta perioada niste nemti si atunci au aparut valorile nationale, o spun fara sa fiu regalist, inainte a fost imperiul Otoman, si ne-am vandut pe pozitii iar tara am dat-o gratis, au fost si romanii, care ne-au facut drumuri si poduri, dar s -au dus in negura istoriei. Bine ca noi suntem „mandrii in Europa”. „Prosti” dar mandrii.

 23. Aveți dreptate domnule Mirel Pslada! Dar cine sunt cei care declarativ idi dau cu cărămida in piept dar de fapt ei “lucrează “ cu cei de afara. Ce înseamnă acest lucru, serviciile de informații străine lucrează la greu in ROMÂNIA , ca alta explicație nu exista. Și au găsit o gramada de politicieni ca de aici pleacă totul și pana la “ agățare” nu este drumul lung.!!!!
  Sa ne amintim ca acel nenorocit de Basescu și Boc au încercat sa desființeze INSTITUTUL CANTACUZINO și iată ca efectele se simt acum. !!!! Va veni cu siguranța un grup de romani patrioți care nu numai ca vor prelua puterea dar ii va aduce in fata justiției pe acești trădători de țara și neam!!!!

 24. Romanii nu sunt un neam de prosti, nici pe departe, au intuitie, au smecherie, stiu sa supravietuiasca. Problema romanilor si mai ales a Romaniei e alta, pozitia geo-strategica a tarii asteia, care de sute daca nu mii de ani a fost calcata de toate hoardele posibile. Si acum este la fel, numai ca hoardele nu ne mai calca, ci trimit sageti, care mai de care mai otravite. Si cine le inghite ? Romanii si Romania.
  Dar si asa si tot nu este imaginea completa. Se poate mai mare blestem ? Ia auziti aici gogomania … Ce bine ar fi de-ar fi doar o gogomanie :
  Romanii si Romania si-au ales de ceva vreme partea pe planeta asta. Vor si ei la masa bogatilor, cu tarile vestice si mai avansate. Numai ca tocmai aceste tari vestice si avansate, au populatiile cele mai depresive, cele mai lipsite de motivatie si de chef de viata. Sunt pe cale de disparitie, incet incet, asa cum Neanderthalii au disparut incet incet in fata stramosilor rasei noastre.
  Si la chestia asta cum mai faci fata huh ? Ia sa te aud oracolul Daniel … Creatorul tau ce zice de asta ? Are vreun psalm pe undeva si pt asta ?

 25. Toată tara e o teleguta. Ia furca și fi tu un exemplu. Poate o sa te urmeze și alții. Problema nu e a proștilor pentru ca ei nu știu ca sunt prosti. Problema e la cei care vad lucrurile astea și nu fac nimic. Condoleanțe!

  • Asta ar fi prima etapa. FF bine zis, apoi mai vedem…doar ca daca el pune mana pe furca, repede se duc 5 oameni la politie si-l dau in vileag. La asta te-ai gandit?

 26. Noi suntem prosti, din 1990 cine a vandut tara noi prostii sau ei destepti, inclusiv el pentru ca fost in guvern a fost in politica,.Deci : ei desteptii de politicieni au vandut tara pe bani si pe bani grei nu asa.Prostii nu stiu sa vanda si sa fie excroci, o vand hotii si desteptii care au parghiile in mana, nu prostii de cetateni!

 27. Te-ai informat referitor la cand au aparut scolile si universitatile in tarile romane? Ce cadre universitare am avut si avem ? Refa evaluarea dupa ce raspunzi la intrebari. Niciodata poporul nu este vinovat de situatia lui, vinovati sunt cei care conduc tara. Vina inainte era a boierilor si domnilor multi dintre ei ANALFABETI, acum poate privesti la partidele care se lupta pentru ei despre popor numai vorbe, lipsesc in mod evident faptele de 30 de ani-daca esti printre ei aminteste-ti ca poporul nu este niciodata vinovat, dar tu esti !

 28. PROSTI SI HOTI au fost si vor fii (daca nu suntem atenti) toti asa zisii politicieni din tara asta si cei din ciuma rosie si cei din gasca lui Sica ,Basescu si celor de dreapta.

 29. Nu se vorbeste asa.dai dovadă ca esti un mojic.ai dreptate santem de toate dar nu prosti.santem lasi si egoiști. Nu mai exista sentimentul de patriot nu ne pasă decat de noi.acum Nu mai este sa moară capra vecinului,acum ieste sa moară vecinul,capra si tot ce este a vecinului.iesti dur cu neamul tau dar nu uita ca aparții acestui neam. Ami pare rău de pierdere dar viața merge anainte fane mândri ca iesti unde iesti pune umărul bate cu pumnii an masă daca este nevoie dovedește tu ca iesti diferit de alți lingai.cu respect.constantin

 30. Este un mesaj venit din suflet si din oftica.Un mesaj pe care nu ai cum sa-l contrazici.Cu NIMIC.Mirel Palada are verb,are nerv si mai ales are dreptate.

 31. D-le Palade, in rabufnirea pe care ati avut-o si ati etalat un adevar din satul in care v-ati nascut, ganditi-va simplu ca se extinde la nivel de tara intr-o forma sau alta.Vinovata de acest aspect este educatia care porneste de cum te nasti sa ii dai ce ai mai bun, vecinului, prietenului, strainului, iar tu sa mananci ce e mai putin bun, ca nu te stie nimeni si nu te vede nimeni, lucru total gresit din punctul meu de vedere.Asta inseamna intr-o forma mai eleganta sa te umilesti in fata cuiva.Rezultatele se vad la maturitate.Pentru rezolvarea acestei probleme romanesti v-as sugera ca aveti contact cu partidele politice, care au fost si vor fi la guvernare, sa se emita o lege in care nu ai voie sa critici la modul general, folosind apelativul ,,Asta-i Romania”.Sa fie o lege atat de dura incat institutii media sau orice alta entitate, la trei abateri de genul asta sa fie pusa in pericol cetatenia celui care denigreaza tara.Cei care promoveaza tot ce e mai rau despre Romania, indiferent ca este istorie, prezent sau viitor, sa li se deschida dosare penale.Consider ca atata timp cat ii critici pe ai tai, indiferent ca sunt vinovati sau nu, lasi liber celor straini sa te critice, umilindu-te pe tine si pe ai tai folosind apelativul ” Asta-i Romania!”, indemni pe toti strainii sa te umileasca.Cautand fotografii din cele mai murdare catune si promovandu-le, dand impresia ca aia e România, lasi pe straini sa te judece, sa te considere dupa cum tu ii arati.Ne plangem ca suntem o tara mica si ne ascundem sub scuza asta ca sa ne lasam umiliți, va intreb asa pentru cultura mea generala.Isi permite cineva sa jigneasca Israelul, cu o populatie de 8.7 mil loc? Si as putea sa mai dau 22 exemple.D-le Palade, daca vei citi acest mesaj, implicate si vei reusi sa faci o Romanie normala!Nimeni in lumea asta ,nici Germania nu este educata si corectă cum se spune, ea este amendata cu 50€ ca ai aruncat tigarea, 30€ ca ai scuipat si orice greseala e pedepsita, numai ca toti ascund si nu etaleaza acest adevar.Pe scurt, ridicati demnitatea romanilor la un nivel normal.

 32. Acest linge clante pe la PSD si nu o face degeaba,nu ne spune cine a dat petrolul pe putini bani si pe spaga serioasa.Vedeti,tocmai cel pe care-l pupa’n cur,lider PSD,acelasi care a vandut padurile,rafinariile,industria numai pe spagi insusite cu nerusinare.Nu am talent sa mint frumos,ca linge clante PSD dar intreb omul cult dedicat hotilor de tara cum se numeste daca noi suntem prosti?Cum se numeste acel ce lauda pe Puie Monta care ajunge PM si primul lucru pe care-l face e sa-si instaleze familia prin consilii de administratie cu indemnizatii grase.Se numesc PSD cei care au vandut tara pe nimic si si-au insusit spagi uriase,si-au facut case prin toata Europa si s-au autointitulat social democrati?Tu,autor destept,ai ascuns “poporului prost”hotiile la care a fost supus dar te-ai bucurat de frimiturile pe care ti le-au aruncat tradatorii pe care i-ai cantat esti destept ?Din pacate esti hot destept ,care-si minte frumos semeni ,iar noi ,am fost prosti ca am acceptat nationalismul pe care-l clamati voi.Rusine d-lePalada ,un popor destept te-lega pe multi ani.

  • Alo, tovarase Prandurel=linge clante pe la ambasade, minti de ingheata apele, dar fara talent-aici te aprob! Iti dau niste copy-paste dupa H.G. 374/1999 (din guvernarea de dreapta a CDR): Art.1 Pentru realizarea obiectivelor Programului de reforma structurala privind restructurarea si privatizarea bancilor, piata titlurilor si obligatiunilor de stat, privatizarea societatilor comerciale cu capital majoritar de stat, reforma in sectorul utilitatilor, imbunatatirea mediului de afaceri si atenuarea implicatiilor sociale aferente, Ministerul Finantelor si coordonatorul proiectului, nominalizat la art. 3, vor asigura finalizarea negocierilor cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, denumita in continuare BIRD, cu privire la imprumutul PSAL, in vederea prezentarii acestuia spre aprobare, la data de 10 iunie 1999, in Comitetul director al BIRD.
   Art. 2 Ministerul Finantelor si coordonatorul proiectului vor finaliza negocierile cu BIRD pana la data de 3 iunie 1999, pentru acordarea imprumutului de asistenta tehnica PIBL avand ca obiectiv asigurarea cadrului de implementare a conditionalitatilor aferente imprumutului PSAL. Imprumuturile PSAL si PIBL vor fi utilizate, in mod coordonat, la realizarea obiectivelor programului de reforma structurala al Guvernului Romaniei, finantand acelasi proiect.
   Art. 3 Domnul Traian Basescu se numeste coordonator al proiectului, responsabil pentru coordonarea si monitorizarea realizarii obiectivelor programului de reforma structurala, finantate prin imprumuturile PSAL si PIBL. Toate institutiile abilitate din structurile statului, care au responsabilitati in realizarea obiectivelor finantate prin imprumuturile PSAL si PIBL, se subordoneaza coordonatorului proiectului pentru acest scop. Coordonatorul proiectului va raporta lunar Guvernului stadiul derularii proiectului.
   http://www.legex.ro/Hotararea-374-1999-19005.aspx Iti recomand sa te informezi, citind neaparat sectiunea OBIECTIVE SI ACTIUNI CONCRETE din H.G. de mai sus!

 33. Daca „maretul Salzburg” avea aceeasi pozitie geografia precum Telega atunci arata exact precum cea din urma. Cand esti locul de tranzit pentru hoardele nomade si imperiul otoman, tarist, etc. oricat de coios esti cam tot cu traista goala ramai.

 34. LA””””ROMANI”””VORBA MULTA SI MERSUL PE JOS FAC PICIORUL FRUMOS””””VORBIM PESTE 20 DE ANI CAND NU SE VA MAI NUMI „”””ROMANIA.

 35. In acceptiunea acestui tovaraș „Țara voastră o reprezinta toți baronii din ROMÂNIA care dijmuiesc natia ROMÂNĂ de peste 30 de ani de zile o tin în subdezvoltare și sărăcie. “Țâța voastră” o reprezinta pentru ei toți pensionarii speciali și toti alesii neamului, din parlament, guvern, predidenție, instituțiile statului (justiție, ministere, poliție, servicii secrete, Jandarmerie, autorități naționale, ANAF, ANRP,etc.), cu salarii grase și avantaje pe măsură,din bani publici si care isi angajeaza odraslele, șotiile, amantele, neamurile, prietenii, etc.la stat pe salarii grase.
  „Țara voastră” o reprezinta toti coruptii bagati in puscarie pentru furt din ban public, care au scris o carte ca sa li se reducă pedeapsa și care au fost arestați pentru cea mai minoră faptă ca sa li se dea o pedeapsa mai mică. Altora li s-au curătat dosarele astfel au fost ajutați de sistem si li s-a dat privilejiul sfant pe acest pamant ROMÂNESC de a FURA , și de a deține funcții in instituțiile statului pe salarii grase și avantaje pe măsură funcției detinută, în parlament, în guvern, presidentie sau alte instituții ale statului .

 36. MARE PROFET IN TARA LUI .DEOCAMDATA SUNTEM PE LOCUL 2 IN LUME CA GENII DATE OMENIRII.RAPORTAT LA POPULATIA TARII DE CATRE SOCIOLOGII STRAINI.NE SANSA A FOST ASEZAREA LA INTERSECTIA A 3 IMPERII MARI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.