„Vrem să ne aşezăm în fruntea ţărilor care luptă pentru o lume mai dreaptă şi mai bună”

0

Ceauşescu: Vrem să ne aşezăm în fruntea ţărilor care luptă pentru o lume mai dreaptă şi mai bună. Henry Kissinger: Ne includeţi şi pe noi? Nicolae Ceauşescu: Mergem împreună!

Circulă pe internet stenograma discuțiilor dintre Ceaușescu și Kissinger, din 1974. Uluitoare! Din toate punctele de vedere și pentru orice român cu ceva minte și bun simț! Momentul culminant al discuției – după părerera mea, este atins în schimbul de cuvinte pus în fruntea acestor rânduri!… Cuvinte tulburătoare, de care, din păcate, la vremea aceea și mai târziu, mai nimeni n-a știut de ele: „Vrem să ne așezăm în fruntea țărilor care luptă pentru o lume mai dreaptă și mai bună!”

Cuvinte rostite în fața emisarului venit la București din partea celei mai puternice țări. Iar acesta, aflat pentru prima oară în fața unei asemene declarații, reacționează cu oarece umilință: „Ne luați și pe noi?!… Ne primiți și pe noi?!” Generos și categoric, Ceaușescu răspunde condescendent și amabil, ca o bună gazdă: „Mergem împreună!”

Vă propun un mic exercițiu de imaginație: oricare dintre prăpădiții de președinți de care am avut parte după 1990, într-o discuție cu un secretar de stat american…

Vi-l puteți închipui rostind cuvintele pe care Ceaușescu nu s-a sfiit să le spună în fața lui Kissinger?!… Și o întrebare mai serioasă: este vreo legătură între dorul lui Ceaușescu după „o lume mai dreaptă și mai bună” și soarta de care a avut parte?…

Să mai citim o dată teribilul schimb de cuvinte. Nu avem voie să-l uităm, să nu-i acordăm importanța extraordinară pe care o merită. Este un moment de culminație în istoria Neamului, efectiv fără pereche:

Nicolae Ceauşescu: Ne gândim şi noi la unele propuneri. Vrem să ne aşezăm în fruntea ţărilor care luptă pentru o lume mai dreaptă şi mai bună. H. Kissinger: Ne includeţi şi pe noi? Nicolae Ceauşescu: Mergem împreună.

Ion Coja
19 iunie 2015

Stenograma Ceaușescu – Kissinger, 3 noiembrie 1974

Nicolae Ceauşescu: Şi acum vizita dumneavoastră are loc cu câteva săptămâni înainte de Congresul partidului.
Desigur, între timp situaţia s-a schimbat mult în lume. Atunci vizita a fost mult criticată de prietenii noştri. Azi se pare că noi suntem în situaţia de a-i critica.
H. Kissinger: Pentru ce? Pentru că au relaţii prea bune cu Statele Unite?
Nicolae Ceauşescu: Nu pentru că au relaţii prea bune, ci pentru a evita să se înţeleagă cu Statele Unite pe seama altora (Citește mai departe…)

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.