Cifre publicate la începutul lui 2020 de către Fondul Monetar Internaţional relevă faptul că Polonia a devenit o ţară mai bogată decât Portugalia în 2019.
PIB-ul polonez pe cap de locuitor după paritatea puterii de cumpărare a crescut în 2019 la 33.891 dolari, uşor peste cel portughez, de 33.665 dolari. Portugalia este a doua ţară vest-europeană pe care Polonia a devansat-o la capitolul avuţie, după Grecia, în 2016.
Potrivit experţilor, Polonia ar putea devansa Italia după aceleaşi criterii în decurs de un deceniu, dacă nu vor avea loc evenimente neprevăzute în următorii ani.
Succesul Poloniei se încrie într-o tendinţă mai amplă europeană în linie cu care diviziunea tradiţională de avuţie dintre est şi vest devine una dintre nord şi sud.
Ungaria, care a înregistrat cel mai alert ritm de creştere economică din UE în 2019, de 4,9%, a devansat la rândul ei Portugalia în 2019 la capitolul PIB pe cap de locuitor.
Cehia (cu aproximativ 38.800 dolari) şi-a redus decalajul faţă de Italia (în jur de 40.400 dolari) şi este pe punctul de a devansa Spania (aproximativ 41.600 dolari). Alte ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est care se apropie de Italia sunt Estonia (aproximativ 35.800 dolari), Slovacia (aproximativ 36.600 dolari) şi Slovenia (circa 38.400 dolari).
Citește și: „Nu tot ce-i bun pentru Uniunea Europeană este bun şi pentru Polonia!” Dictatura UE are şi contestatari. Spre deosebire de atitudinea slugilor prea -plecate de pe malul Dâmboviţei, care înghit pe nemestecate orice firmane primite de la Înalta Poartă a noii Uniuni Sovietice (ediţie revăzută şi adăugită), oficialii de la Varşovia readuc în actualitate celebra replică pentru care fostul lider polonez Lech Kackynski a plătit cu viaţa: „Nu tot ce-i bun pentru Uniunea Europeană este bun şi pentru Polonia!” (Citește mai departe...)
Ţările din regiune şi-au văzut multă vreme creşterea economică ţinută pe loc de infrastructura deficitară. Iniţiativa Celor Trei Mări, lansată în 2015, a avut drept obiectiv îndreptarea acestei situaţii şi integrarea infrastructurii celor 12 ţări est-europene, în primul rând de-a lungul unei axe nord-sud.
Iniţiativa va ajuta Austria şi 11 state membre ale UE izolate timp de decenii în spatele Cortinei de Fier, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Slovenia şi Croaţia, să crească fluxurile comerciale interne ale regiunii.
Noua infrastructură este aşteptată să accelereze creşterea economică deja alertă din regiune, făcând posibil ca ţările mai sărace, ca România şi Bulgaria, să poată la rândul lor prinde din urmă Grecia şi Portugalia în următorii ani.
În acest context, mulţi specialişti susţin că următorul buget pe termen lung al Uniunii Europene, pe 2021-2027, ar putea fi ultimul în care ţări ca Polonia, Ungaria şi Cehia vor fi recipienţi neţi în loc de contributori neţi.
Preluare: Ziarul Financiar / Autor: Cătălina Apostoiu
Puterea Poloniei profunde constă în unitatea în jurul credinței și dragostei de țară
În supermarketuri, majoritatea produselor sunt fabricate în Polonia. Dacă au de ales, polonezii aleg ce e produs la ei în țară, chiar dacă e puțin mai scump. Patriotism economic. Guvernul, politicieni patrioți și competenți, încurajează dezvoltarea firmelor și fabricilor poloneze, inclusiv în extinderea pe alte piețe. Polonia nu e ferită de asaltul globalismului, neo-marxismului și secularismului. Mare parte din presă e controlată și finanțată de mari trusturi din afara țării, ce atacă sistematic credința creștină, identitatea națională, mentalitatea tradițională și moralitatea, precum și partidele și politicienii patrioți și creștini care conduc țara. Însă polonezii sunt vigilenți și puternici și nu sunt deloc ușor de manipulat, chiar și cu bani mulți și specialiști de top (Citește mai departe…)
Oameni care nu sînt slugile uielui
hai terminator ! ca se poate din criza in criza ! si cu mare sustinere de la cei 66% savanti ce ii are diaspora si tara !
ROMÂNII SUNT PREA PROȘTI CA SA URMEZE EXEMPLUL POLONIEI !!!
67% încă sunt convinși CĂ AU ALES BINE !!
Păi, polonezii au conducerea noastră .Începând cu preşedintele şi terminând cu ultimul parlamentar,sunt polonezi (poate nu toți) şi trag în aceaşi direcție,nu ca la noi.