Ce este anarhia?

0

Ce este anarhia? Ce este anarhistul? În primul rând, e necesar să indicăm ce tip de autoritate resping anarhiştii. În timp ce e deja ceva obişnuit pentru oponenţii anarhismului să susţină că anarhiştii se opun oricărui tip de autoritate, în realitate situaţia e mai complexă. Deşi anarhiştii şi-au declarat adeseori opoziţia faţă de „orice autoritate”, o analiză atentă scoate imediat la iveală că anarhiştii resping numai o formă specifică de autoritate, pe care avem tendinţa să o numim ierarhie: „autoritatea” este un termen larg care are două sensuri total diferite: poate fi ori „raţională” ori „iraţională”. Autoritatea raţională e bazată pe competenţă, şi ajută persoana care se bazează pe ea să se dezvolte. Autoritatea iraţională se bazează pe putere şi serveşte la exploatarea persoanei care i se supune.

Vedem legile abuzive emise de dictatori si de toata clasa politica din Romania sau Bruxelles. Prin urmare, „când cerem libertatea maselor, noi nu dorim să abolim efectul influenţei naturale individuale a unui individ sau al unui grup asupra maselor. Ce dorim noi este să abolim influenţele artificiale; privilegiate, legale şi oficiale”, înainte ca tu să decizi ce alegere faci, și între a fi obligat să accepți o decizie care este luată pentru tine de un grup separat de indivizi (care ar putea fi sau ar putea să nu fie aleşi), pentru că acesta este rolul lor într-o organizaţie sau în societate.

În primul caz, individul îşi exercită judecata şi libertatea (aici avem de-a face cu autoritatea raţională). În ultimul caz, ei sunt obligaţi să se supună voinţei altora şi autorităţii ierarhice (aici avem autoritate iraţională). Legea și regulamentul din instituțiile de forță care susțin că nu au voie să aibă păreri politice. Acest fapt este irațional și desconspiră abuzul celor care-i folosesc pe post de mercenari în propriile interese de partid sau personale. Nu sunt puține cazurile de abuz ale celor care poartă uniforma și însemnele statului.

Sursa autorităţii iraţionale, pe de altă parte, „este întotdeauna puterea asupra oamenilor… Puterea, pe de o parte, teama, pe de altă parte, sunt întotdeauna pietrele de temelie pe care autoritatea irațională e clădită”. Astfel, primul tip de autoritate se bazează pe „egalitate”, în timp ce ultimul „chiar prin natura sa, se bazează pe inegalitate”.

Instituțiile de forță folosesc arme letale și neletale cu scopul de a te dresa și a te constrânge să te supui și să fii sclav donator de taxe, impozite, amenzi. Decide să lupți contra lor și ei, dacă au un IQ peste medie, se vor uni cu manifestanții împotriva clasei politice corupte și iraționale. Eliminați-vă șefii puși pe criterii politice, vă sunt trădători și au primit foloase necuvenite. Sunteți împinși să vă loviți frații, că așa vor ei, să fure în continuare. Ești jandarm, polițist, ai 2.000 salariu, plus beneficii. Ăștia sunt banii pentru care îți pui în pericol familia, chiar viața, în timp ce politicienii sunt apărați de SPP-iști și fură în continuare, în timp ce tu stai la filaj oprind sau căutând motive să dai amenzi, pentru că șeful tău are petrecere cu primarul.

„Exercitarea puterii în orice formă instituționalizată – fie ea politică, socială, economică, brutalizează atât pe cel care exercită puterea, cât și pe cel asupra căreia aceasta este exercitată.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.