Cel mai reușit produs al sistemului corupt

2
Protest Bucuresti noiembrie 15

Tinerii protestatari sunt cel mai reușit produs al sistemului corupt pe care îl contestă. Doresc o mulțime de lucruri contradictorii, dar nu au nici priceperea și nici forța morală pentru a le obține, presupunând că se pot obține lucruri incompatibile. Au fost crescuți sub impresia faptului că sunt educați, suficient de curați interior, imposibil de manipulat și că au puterea de a schimba lucrurile. Din păcate, nu sunt foarte educați, nici nu au vreo putere reală de a schimba ceva în bine, iar la capitolul manipulare se mișcă exact după ritmul melodiei.

Educația tinerilor din ziua de azi a survenit în perioada postcomunistă, iar dacă s-a distrus ceva sistematic în postcomunism, acest lucru a fost tocmai educația. Mulți dintre ei au prins burse în afara țării, unde au luat contact tocmai cu faza cea mai decadentă a universităților occidentale. Așa că de aici nu au învățat ceva bun. Apoi în țară, foarte rapid, s-au importat curicumulum-urile aduse la zi, pentru o sincronizare perfectă în îndobitocire.

Generația nouă nu știe mare lucru din istorie, deci nu a avut cum să învețe că natura umană este căzută, că revoluțiile nu duc la nimic bun și că în competiția politică ies aproape întotdeauna în față cei mai răi.

Logica le-a fost la fel de străină, din moment ce diseminează cu aplomb orice sofisme, chiar și pe cel mai ordinar. 
De economie probabil că nu au auzit mare lucru cât timp doresc 10% din PIB pentru Sănătate și majorarea bugetului pentru Educație, deși în România statul colectează în total sub 35% din PIB. Dar au văzut și auzit că în străinătate așa merg lucrurile și vor și ei același lucru (din nou, o eroare logică elementară).

Retorica nu se mai studiază pe nicăieri, așa că săracii tineri pică în capcana manipulărilor vulgare și cred că din cauza celor 60 milioane de euro alocați bisericilor suferă bugetul de peste cinci miliarde al Sănătății. Vor, de asemenea, impozitarea BOR pentru că orice tânăr liber își dorește taxe. Cât mai multe taxe.

Metafizică și teologie nu puteau să învețe pentru că oricum nu sunt de folos și cine mai învață așa ceva în zilele noastre?!

Mulți dintre ei sunt cu adevărat citiți, și nu trebuie negat lucrul acesta, doar că lecturile lor provin cu predilecție din literatură contemporană. Adică, sunt școliți din plin în confortul patimilor. Învață că sunt buni, inocenți și că e nevoie doar de sentimente frumoase pentru a schimba lumea. Celor care le argumentează că lumea nu e așa le replică cu “intoleranți și habotnici”.

Mai citesc câteva bloguri și site-urile de știri la modă, unde învață cuminți lecția bunului progresivist.

De morală nu vor să știe mai nimic, în afara vrerii proprii; dar doresc în permanență să fie conduși de oameni în afara oricăror bănuieli. Însă oamenii în afara bănuielilor nu sunt decât cei care au o morală, iar ei neagă în orice discuție serioasă că există vreo morală mai tare.

Cu toate astea, se simt deasupra plebei deoarece au terminat una sau mai multe facultăți, vorbesc fără greșeli gramaticale, ascultă muzică alternativă (dar tot comercială și tot cu același mesaj ca muzica mai puțin cool), lucrează în corporații (de când e ăsta un merit, nu știu) sau pe cont propriu, nu au fost educați în comunism și vor o viață mai bună.

Sunt aceste lucruri suficiente pentru a clama drepturi și libertăți? Bineînțeles că nu, dar ideea sistemului este de a lucra tocmai prin acești tineri pentru ca revoluția culturală să meargă mai departe. O indignare legitimă este deturnată abil spre propagarea și înrăutățirea aceluiași sistem, iar la asta tinerii pun din greu umărul.

Nu trebuie condamnați, dar nici nu trebuie încurajați. E nevoie de răbdare și rugăciuni. E nevoie de răbdare pentru a le arăta tinerilor că necazurile noastre, ale tuturor, nu doar ale lor, provin dintr-un stat supradimensionat, în care serviciile de securitate au un buget de peste jumătate de miliard de euro, în care educația este făcută pulbere în mod intenționat, în care sănătatea este colectivizată, iar statul și corporațiile (inclusiv cele media) fac legea împreună. Este nevoie de rugăciuni, pentru că războiul pe care îl ducem în fiecare clipă nu este unul în primul rând al argumentelor, ci un război nevăzut, spiritual cu tatăl minciunii, iar problemele oamenilor din ziua de azi sunt în primul rând duhovnicești.

Preluare: karamazov.ro / Autor: Ninel Ganea

Loading...
loading...

2 COMENTARII

 1. Spitale nu Catedrale
  ——————————–
  Plec de la o pancarta a unui protesc al unor tineri protestatari: “Vrem sistem de sanatate, nu iertare de pacate” – Acesti tineri nu pare ca ar mai avea cei “7 ani de acasa”. Sau mai bine spus, in cei “7 ani de acasa” pe care ii au, au invatat cu totul alte lucruri decat cele normale. Dar ce mai e normal in zilele de azi?
  Pai unul din pacate e lacomia. Iar din cauza lacomiei nu se fac spitale. Ca lacomii din guvernele pe care ii tot voteaza lumea de 30 de ani iau pentru ei si pentru spitale nu dau nimic. Sunt toti contribuabili la buzunarele guvernantilor.
  Ca sa nu mai vorbim si de autostrazi sau altele. Apropo, pe o banda jumate se faca mai multe accidente decat pe doua benzi sau pe autostrada si asta mareste nevoia de spitale.
  Dar daca s-ar merge la Biserica in loc sa se mearga la un bar unde se bea alcool care iti nenoroceste ficatul, ar mai fi nevoie de spitale? Dar daca s-ar tine post in loc sa bagi in tine cu nemiluita mici si carne cu grasime arsa la gratar, ai mai avea probleme cu colesterolul, sau fierea? Ar mai trebui sa se duca la spital sa se trateze de gonoree daca nu s-ar curvasari?

  Nu cumva lumea cere spitale tocmai pentru a face pacate ???

  Si am vazut un film cu un bogatan batran si tintuit la pat, bolnav de cancer, care abia respira. Avea asistente in trei schimburi care se ocupau de el tot timpul. Si asta fuma, desi doctotul ii interzisese. Si cum tragea un fum din tigare, cum asistenta ii punea aparatul de respirat, apoi iar tragea un fum, si iar asistenta ii punea aparatul de respirat si tot asa…
  Parintele Arsenie Boca spunea “Vreti doctori buni. Faceti-i. Vreti preoti buni? Faceti-i. Vreti politiceni buni? Faceti-i”
  Pai daca voi vreti sa nu fiti iertati de pacate pentru ca doriti sa le faceti mereu, vreti ca din pacat sa iasa ceva sfant ?
  Cati doctori buni ar trebui sa avem, si in cate spitale, ca sa va vindece de consecintele pacatelor pe care le faceti in fiecare clipa?
  Bag seama ca pentru fiecare pacatos trebuie cate o camera de spital ca sa ii fie tratata boala ce decurge din pacatul/raul pe care si-l face si nu vrea sa se desparta de el.
  Ori asa ceva nu e posibil.
  Asa ca aveti exact ceeace meritati.
  Sau altfel spus, Dumnezeu va dat exact spitalele de care aveti nevoie. Adica Bisericile. Caci Dumnezeu este minunat si stie exact de ce aveti nevoie.
  A dat multe Biserici ca spitale in care sa va curatati de boala sufleteasca din care placa cea trupeasca, dar voi nu ati inteles nimic. Pentru ca le-a dat tocmai ca sa va scape de toate problemele iar voi, in loc sa alegeti sa nu mai faceti toate acele lucruri de care sa nu aveti nevoie de spitale, voi tocmai pe acelea le faceti.
  Pentru cine intelege – de aici si strigatul: Avem nevoie de spitale, si nu de Catedrale. Adica vrem sa pacatuim facand lucruri rele ca sa ne fie rau si sa avem nevoie de spitale, si nu dorim sa facem lucruri bune ca sa ne fie bine si sa nu ne mai fie rau. Practic chemati raul asupra voastra.
  Si va mai mirati de unde a aparut virusul cel nou?
  Tocmai din chemarea voastra. Spitale, nu Catedrale. Vrem sa pacatuim, nu sa ne facem buni sau sa ne sfintim.
  Si sa zicem ca or sa fie multe spitale… Mai exact cate spitale vreti?
  Iar daca o sa aveti acel numar de spitale doctori o sa aveti pentru ele? Si cu ce doctori o sa va faceti bine? O sa aveti destui pentru spitalele pe care le cereti? Cati din voi sunteti studenti la medicina pentru a iesi doctori care sa umple spitalele pe care le cereti?
  Si asta nu e totul. Se pare ca raul incepe sa sporeasca. Deci si nevoia de spitale o sa fie mai mare, caci pacatele nu numai ca nu vreti sa le abandonati, dar le si inmultiti. Nu mai aveti nici o limita in a face rau.
  Nu vreau sa intru domeniul politicii… Iata tocmai ati scapat de ciuma rosie. Dar nu ciuna rosie a inchis spitale ci un reprezentant al celei galbene, adica Boc. Membru actual al PNL ce pe vremea lui Basescu a inchis o multime din spitalele pe care le cereti acum. Sau ati uitat? Si voi tot pe aia ce au inchis spitalele ii aduceti la putere. Asa ca sunt nevoit sa spun din nou: Aveti exact ceea ce meritati.
  Si mai e o problema. Ca sunt si oameni buni si cu mintea inca normala, care fac lucruri normale. Doar ca voi ii condamnati si pe ei, caci singura lor vina e ca s-au nascut in acest teritoriu plin cu oameni ce cer “spitale” ca sa le sustina rautatea de care nu vor sa se desparta.
  Ei n-au nici o vina, dar sufera, caci trebuie sa traiasca printre voi ca niste “miei in mijlocul lupilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.