Cum poate contribui o clădire la prosperitatea unei țări…

0
Ambasada SUA de la Chișinău

După ce am citit declarația ambasadorului american prin care spunea că măreața și minunata …Aaamericaaa! …va ajuta România să devină „lider global” îmi spuneam, în mod firesc, că nu poate exista în lume un alt spațiu în care un american să poată debita asemenea bazaconii și să fie crezut sau luat în serios …Dar era o gravă eroare din partea mea! Pentru că ce neglijasem este că mai există în lume un spațiu al naivității mult mai profunde, cu oamenii asemănători genetic, care își conduc judecățile, cu pretenții raționale, după vise și iluzii, cu pretenții de idealuri. Uitasem eu că avem niște frați, dincolo de Prut, care împart o și mai ardentă dorință de occidentalizare, în ciuda tuturor realităților, care îi taie și schingiuesc: cu o țară golită de oameni și o sărăcie atotstăpânitoare, corupție și criminalitate, și o decadență morală sub orice critică.

Uitasem. Acolo a fost posibil ca ambasadorul american să spună, „cu subiect și predicat”, după o expresie în uz la noi: „construcția unui nou sediu al Ambasadei SUA va contribui la revitalizarea Chișinăului și la sporirea prosperității poporului Republicii Moldova” …Nu. Știu la ce vă gândiți, ca oameni cu o inteligență: că, prin consecințele existenței sale viitoare, ambasada, și nu clădirea în sine, va „spori prosperitatea” (care, pentru a fi „sporită”, ar trebui să existe…). Nu. Clădirea va face minunea aceasta de a multiplica, din nimic, ceva ce nu există, precum Iisus peștele.

Aceasta este știrea din presa Republicii Moldova, care presă, ca și a noastră, când nu e de limbă rusă, nu poate detecta decât binele și frumosul în tot ce vine dinspre Vest: „Ambasadorul a subliniat importanța finalizării vânzării fostului teren al Stadionului Republican, aflat momentan în paragină, pentru facilitarea construcției unui nou sediu al Ambasadei SUA, contribuind astfel la revitalizarea Chișinăului și la sporirea prosperității poporului Republicii Moldova”.

Cum ar putea contribui construirea unei clădiri la sporirea prosperității unei țări, care nu e chiar Andorra, deși împarte aceleași culori ale steagului?! Cum să spui că ridicarea unei clădiri, fie ea și ambasada SUA, ar putea contribui la prosperitatea unei țări?! Ei, ăsta este un alt lucru pe care numai de la americani îl poți afla…

Prin urmare, un grad mai mare te tâmpenie a românilor în relație cu „excepționalii”, „extraordinarii”, „unicii”, „fantasticii” și „fabuloșii” preteni americani nu găsești decât la …ceilalți români: încredere oarbă, legată de speranțe nutrite adânc, refuzul de a privi măcar spre cealaltă fațetă a lucrurilor, deși o simplă privire evidențiază o adevărată nenorocire.

Nu degeaba a devenit atât de celebră expresia „visul american”, cu care propaganda hollywoodiană i-a îndopat pe americanii de rând. Diplomația lor o și întrece: practic, pentru categoria de public potrivit, tot mai vastă astăzi, care și-a pierdut discernământul, printre politicianism ieftin, iluzii vechi și abuzări psihice continuee, acești emisari ai Marelui Imperiu pot spune realmente orice!…

Să râdem cu Pompeo

Secretul succesului american este manipularea prin mass media, îndobitocirea maselor prin divertisment, cu America producător mondial monopolist de la care trebuie să ia lumină restul lumii, este prezentarea negrului drept alb (precum în acest caz), cu speranța că în fiecare țară se vor găsi destui politicieni și comentatori ipocriți și interesați care îl vor vedea asemenea, este șantajul economic asupra țărilor care nu respectă „recomandările” americane. Secretul american este minciuna și jaful sub acoperirea sloganurilor strălucitoare (Citește mai departe…)

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.