„Trăim sub jugul unei administrații invizibile, dar omnipotente, care ne controlează existența în cele mai mici detalii”
Istoricul și arheologul belgian David Van Reybrouck, despre Comisia Europeană
Istoricul și arheologul belgian David van Reybrouck afirmă că Uniunea Europeană s-a transformat într-o structură colonială care-și „disprețuiește” cetățenii și care alimentează o pierdere accelerată de democrație, informează site-ul cotidianului.
„Comisia Europeană este precum o administrație colonială din trecut: își disprețuiește cetățenii. Trăim sub jugul unei administrații invizibile dar omnipotente, care ne controlează existența în cele mai mici detalii. De asemenea, UE lucrează cu potențații locali, dar în același timp dă impresia că îmbunătățește viețile multora”.
Acesta a continuat tirada și a precizat că puterea reală în Uniune o dețin Comisia Europeană și Consiliul European, organe ne-alese.
„Avem un organ codecizional, Parlamentul European. Are mai multe puteri decât organizațiile consultative ale perioadei colonialiste, dar întotdeauna mai puține decât Comisia Europeană și Consiliul European. Deficitul de democrație nu se reduce. Sunt mulți cei care consideră că UE este o structură arogantă și elitistă. În consecință, UE vrea să se distanțeze de oameni din ce în ce mai mult. A trăi în Europa anului 2017 seamănă din ce în ce mai mult cu traiul din zilele de sfârșit ale unui guvern colonialist”.
Van Reybrouck a exemplificat problemele Uniunii prin Brexit, adică abia începutul unei crize mult mai mari care ar putea duce la finalul Uniunii.
„Brexit este acum fapt împlinit și criza profundă prin care trece Europa este departe de a se fi încheiat. Aventura europeană, ca și aventura de peste mări și țări s-ar putea să se termine brusc”.
„Mulţi
consideră că UE este arogantă și elitistă. UE dorește să se
distanțeze din ce în ce mai mult de cetățeni. A trăi astăzi în
Europa seamănă din ce în ce mai mult cu viaţa sub un guvern
colonialist care se apropie de sfârşit”
Potrivit
lui David van Reybrouck, UE a făcut o „greşeală uriaşă”
în anii ‘90, prin adoptarea unei monede comune în 1992, fără ca
în prealabil să fie dezvoltate instituții financiare, economice şi
de management monetar adecvate.
La fel de proastă a fost şi „ideea abolirii frontierelor interne după 1993, fără a analiza serios situaţia cu privire la frontierele externe”, cu toate repercusiunile asupra gestionării migrației şi a solicitărilor de azil.
Lupii își schimbă părul, dar năravul ba
În România salariul mediu brut este de 4.981 lei – august 2019 (1.000 de euro), în Germania salariu mediu e de peste 3.000 de euro pe lună. Iar prețurile sunt aproape la fel… Germanii trăiesc de 3 ori mai bine decât românii. O spune cea mai simplă matematică… Nu trebuie să fii prea deștept, să ai studii… europene! (Citește mai departe…)
Adevarat este