„Această criză ne arată că trebuie să fim cu toții responsabili cât putem”

1

„Uneori prietenii mă roagă să rezolv unele probleme din lume folosindu-mi „puterile magice. Întotdeauna le spun că Dalai Lama nu are puteri magice. Dacă aș fi avut, nu aș fi simțit durerea în picioare sau o durere în gât. Suntem cu toții ființe umane și avem parte de aceleași frici, speranțe și îndoieli.

Din perspectiva budistă, fiecare ființă ce poate simți cunoaște deja suferința și adevărurile bolii, ale vârstei înaintate și ale morții. Dar în calitate de ființe umane, avem capacitatea de a ne folosi mințile pentru a depăși sentimentele negative, precum furia, panica sau lăcomia. În ultimii ani am pus accent în special pe ideea de ‘dezarmare emoțională’: pentru a reuși să vedem lucrurile în mod realist și clar, fără confuzia provocată de frică sau furie. Dacă o problemă are o soluție, trebuie să muncim pentru a o găsi; dacă nu are o soluție, nu trebuie să ne pierdem timpul cu ea.

Noi, budiștii, credem că întreaga lume este interdependentă. De aceea vorbesc foarte des despre responsabilitatea universală. Izbucnirea acestui teribil coronavirus ne-a arătat că ce se întâmplă unei singure persoane poate afecta imediat toate celelalte ființe. Dar în același timp ne reamintește că un act din compasiune – fie că vorbim despre a lucra într-un spital sau doar a conștientiza și aplica distanțarea socială – are potențialul de a ajuta foarte mulți oameni.

Încă de când au apărut tot felul de știri despre coronavirus în Wuhan, m-am rugat pentru frații și surorile mele din China și de peste tot. Acum putem observa că nimeni nu este imun la acest virus. Suntem cu toții îngrijorați pentru cei dragi nouă, pentru viitorul atât economiei globale, cât și al propriilor noastre cămine. Dar rugăciunea nu este de ajuns.

Această criză ne arată că trebuie să fim cu toții responsabili cât putem. Trebuie să combinăm curajul de care dau dovadă doctorii și asistentele cu știința empirică, pentru a putea transforma această situație într-una mai bună și pentru a ne putea proteja viitorul de astfel de amenințări.

În aceste vremuri dirijate de o frică imensă, este foarte important să ne gândim la provocările de lungă durată – și posibilitățile – întregii planete. Fotografiile lumii noastre făcute din spațiu ne arată cât se poate de clar că nu există limite reale pe planeta noastră albastră. Așadar, cu toții trebuie să avem grijă și să muncim ca să prevenim încălzirea globală și alte forțe distructive. Această pandemie funcționează ca un avertisment pe care îl vom depăși cu bine numai dacă ne vom aduna și uni forțele.

Trebuie să ne reamintim, totodată, că toți suferim, și că este nevoie să ne întindem mâna către cei care au nevoie de ajutor, să-i protejăm. Această criză ne arată că nu suntem separați unii de alții – nici măcar atunci când trăim separat. Astfel, avem cu toții responsabilitatea să ‘exersăm’ compasiunea și dorința de a ajuta.

În calitate de budist, eu cred în principiul efemerității. În cele din urmă, virusul acesta va trece, la fel cum am văzut nenumărate războaie și alte amenințări teribile de-a lungul vieții mele. Vom avea oportunitatea să reconstruim comunitatea noastră globală așa cum am făcut de foarte multe ori. Sper cu sinceritate ca toată lumea să rămână calmă și în siguranță. În aceste momente de îndoială, este important să nu ne pierdem speranța și încrederea în eforturile constructive pe care foarte mulți dintre noi le fac”.

Sfinţia Sa Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, este şeful spiritual şi temporal al Tibetului. S-a născut la 6 iulie 1935, într-un mic sat de ţărani din provincia Amdo. La doi ani a fost descoperit ca fiind încarnarea predecesorului său, marele Dalai Lama al treisprezecelea. La patru ani şi jumătate, Tenzin Gyatso este adus în capitala statului tibetan, Lhasa, şi instalat pe tron drept şef suprem temporal şi spiritual al Tibetului.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.