Cadrul zilei!

4

Istoria acestei poze este banală și simplă, dar nu o face mai puțin dramatică. Este un moment prins astăzi, cu celularul, de o trecătoare, care la vederea acestui sărman om nu a putut să nu reacționeze printr-un gest de ajutor. Ea i-a dat o mască, la care dânsul voia îndată s-o plătească, pentru că așa suntem obișnuiți în ultimul timp – am uitat că binefacerea nu trebuie s-o plătim. Așa și acest sărman om, care cred că a uitat când a făcut cineva ceva pentru el fără să-i ceară bani. Desigur, doamna a refuzat și a plecat în drumul său cu sufletul răvășit. Mi-a trimis poza și m-a rugat: „scrie ceva, pentru că eu acum nu reușesc să-mi adun cuvintele de la emoțiile pe care le trec”. Cel mai grav e că și mie îmi este greu să scriu la ceea ce văd, m-au cuprins emoțiile până la lacrimi și pur și simplu nu găsesc cuvintele potrivite.

Dar uitați-vă la această poză și nu cred că sunt necesare cuvintele ca s-o înțelegeți. Pentru că în ea ne regăsim și noi.
Pentru toți a devenit viral și simbolic desenul în care infirmiera ține în brațe Italia ca pe un prunc ce are nevoie de ajutor și protecție.

Iar pentru mine această poză va fi imaginea Moldovei – o țară abandonată de toți cei ce au avut menirea s-o protejeze. Iar cu ea suntem abandonați și noi.
Este o imagine ce mi-a lăsat urmă adâncă, pentru totdeauna, în inimă și în memorie: sărmanul om moldovean cu o mască la față, confecționată din ceea ce a găsit la îndemână – o pungă de peliculă. Ce poate fi mai trist decât acest cadru?! Și totuși cât de simbolic și grăitor despre dorința omului de a se proteja pentru a TRĂI.

Noi vom trăi, în pofida la toate! Dar sper că după această experiență, care ar trebui să ne unească, vom îndrepta spatele și vom scutura toate leprele de la putere, toate mizeriile care au profitat pe timp de „ciumă” ca să se îmbogățească sau să-și facă imagine politică și vom ajunge o dată să spunem lucrurilor pe nume fără să ne supărăm.

P.S.: Am aflat despre o oarecare Arina Spătaru care confecționează măști de protecție și le vinde la prețul de 18 lei bucata. Ce să zic?! Pentru o soție de preot, în plus fiind deputat în parlament, s-a dovedit a fi o întreprinzătoare „isteață” și fără simț uman. Există o expresie potrivită momentului, „banii sunt ochii dracului”. Păi uite că nici ea, fiind „sfințită” la seral de preot, nu a trecut testul ispitei la bani. Deci ar fi o utopie să cred că persoane ca dânsa ar putea să dăruiască măști de protecție celor ce sunt nevoiași. Dar poate greșesc? …Sper.
Să ne auzim numai de bine!

Autor: Viorica Răilean

Loading...
loading...

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.