„Locul în care te afli are puţină influenţă asupra seninătăţii: spiritul este cel ce dă valoare lucrurilor”

0

„Am văzut eu însumi oameni trişti în case vesele şi plăcute, am văzut oameni care păreau foarte ocupaţi, deşi trăiau într-o deplină singurătate.

Şi de ce, în fond, nu te-ai afla aici? Trimite-ţi încoace gândurile. Poţi sta de vorbă cu prietenii absenţi de fiecare dată când doreşti, cât de mult doreşti. Când suntem departe ne bucurăm cel mai tare de această mare plăcere; întâlnirile frecvente cu ei ne fac năzuroşi şi, fiindcă tot vorbim cu ei, ne plimbăm, stăm împreună, atunci când ne despărţim nu ne mai gândim la cei pe care abia i-am văzut.

Se cuvine să îndurăm cu seninătate absenţa unui prieten pentru că de multe ori ne aflăm la mare depărtare chiar de cei pe care îi avem aproape. Gândeşte-te în primul rând la despărţirea din vremea nopţii, apoi de preocupările diferite, de studiile făcute în singurătate, de plecările în afara cetăţii: călătoriile, vei vedea, nu ne răpesc mult.

Prietenul se cuvine să-l avem în suflet: sufletul nu este niciodată departe şi în fiecare zi vede ce doreşte. De aceea, vino să studiezi împreună cu mine, ia prânzul cu mine, plimbă-te cu mine: viaţa ne-ar fi cu adevărat strâmtă dacă gândurile noastre ar fi inchise între hotare. 
Te văd, dragul meu Prieten, chiar acum te aud; îţi sunt atât de aproape încât nu ştiu dacă trebuie să încep să-ţi scriu o scrisoare ori un bileţel. 
Rămâi cu bine”.

Seneca Lucius Annaeus
Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.