„Munca este cel mai potrivit dezinfectant”

5

România trece prin cea mai neobișnuită perioadă din viața noastră, a tuturor, tineri și bătrâni. Un virus a afectat câteva zeci de români, care și-au pierdut viața, alte mii care au fost infectați, și alte milioane, a căror viață a fost radical schimbată și va fi schimbată și pentru viitor, nimeni nu poate spune încă cum, cât de mult și pentru cât timp.

Românii sunt astăzi fie panicați, fie îngrijorați, fie resemnați sau unii poate chiar bucuroși că pot sta acasă. Cu toții s-au gândit însă că aceste schimbări vor avea consecințe pentru viitor, că această perioadă în care totul pare a sta în loc nu poate fi benefică și această perioadă va trebui cumva recuperată într-un viitor și mai greu decât trecutul, pentru cei mai mulți. Pentru toți este binevenit și binefăcător chiar un discurs al marelui istoric Nicolae Iorga rostii în anii 30 ai secolului trecut, în care oferea …soluția pentru toate neajunsurile, și materiale, dar și morale: Munca!

Peste veac, într-un discurs de doar un minut și jumătate, Iorga ne spune că munca, și în acest timp, dar poate mai ales pentru viitor, este soluția, indiferent de prostia și netrebnicia conducătorilor, iar solidaritatea națională este cheia.

„Țara noastra are înainte de toate o datorie: aceea de a munci. S-a muncit prea puțin, s-a muncit prea răzleț. Munca adevărată și spornică nu se poate face decât prin solidaritatea națională. Orice încercare de a rupe solidaritatea națională este un păcat față de această țară și față de acest neam.

Schimbările mari, revoluțiile se fac după ce o națiune a îndeplinit rostul ei istoric. Noi suntem însă numai la începutul acestui rost și foartă multa vreme nu ni se cere altceva decât unirea tuturor puterilor pentru a face isprava care se așteaptă de la noi.

Să nu confundăm anumite greșeli și păcate ale clasei de sus cu datoria de a răsturna împreună cu dânsa și țara și neamul.

Munca este cel mai potrivit dezinfectant a tuturor neajunsurilor morale. Atunci când toată lumea muncește, prin muncă se face osebirea între acela care înțelege a se ridica și a se menține fără muncă și între aceia a căror muncă aduce după dânsa totdeauna o răsplată.

Munca, bunaînțelegere, acesta este programul de astăzi și de oricând pentru nația noastră”.

Nicolae Iorga

„Aţi făcut dintr-o ţară întreagă scopul despreţuit al gâlcevilor voastre copilăreşti şi criminale…”

„Stâmpăraţi-vă!… De şeizeci de ani ţara, abia alcătuită, v-a fost pe mână… V-aţi mâncat între voi ca nişte câini, ca nişte fiare, pentru glorie, pentru câştig, pentru ambiţii de leneşi şi capricii de femei. Aţi făcut dintr-o ţară întreagă scopul despreţuit al gâlcevilor voastre copilăreşti şi criminale… Şi azi vă sfâşiaţi din nou… Voi faceţi cât vă taie capul. Lupte şi injurii, destăinuiri şi răspunsuri, calomnii şi contracalomnii, aţâţări şi contraaţâţări. Valuri de noroi care curg fără să le purifice măcar o picătură de sânge românesc vărsat contra duşmanilor ţării – iată spectaculul de azi al României (Citește mai departe…)

Loading...
loading...

5 COMENTARII

  1. Asta e din ciclul arbeit macht frei. Păstrând proporțiile, în calitate de politician a fost tot o mizerie guvernarea lui. Ca istoric, altceva. De citit si scrisoarea lui Codreanu către el. E usor sa vorbești de acolo de sus, iar el asta a facut in acest pasaj. TRĂIASCĂ NAȚIA!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.