Băncile, Big Pharma, mogulii IT, nu au dat și nu vor da faliment

0

În lunile martie-aprilie 2020, aproape 100% din veniturile bugetare s-au cheltuit pe salarii. Acesta este guvernul care se lăuda că va da afară 400 sau 800 de mii de bugetari și că va acoperi „găurile” din buget.
Restul cheltuielilor, inclusiv cele 11 milioane de euro pentru cumpărarea de măști de protecție de la firma unei bucătarese din Călugăreni (amintesc acest biznis pentru că a atras atenția ziariștilor de la Washington Post) și cele 200 de milioane de lei pentru cumpărarea bunăvoinței presei, se vor acoperi din împrumuturi.
Pentru luna mai 2020, traderul de bănci din fruntea Ministerului Finanțelor a planificat un împrumut de 4 miliarde de lei. Și nu se va opri până când nu va reuși “minunea” de a atinge 60% din PIB (acum ne găsim, încă, la cca 40%).

Înainte de primul război mondial, Marea Britanie cheltuia 500 de mii de lire pe zi cu tot aparatul de stat. În timpul războiului, Marea Britanie ajunsese să cheltuie 5 milioane de lire pe zi, adică de 10 ori mai mult. Întrucât nu mai exista economie propriu-zisă care să genereze încasări bugetare, finanțarea acestor cheltuieli bugetare s-a făcut cu împrumuturi de la americani. În primii doi ani de război, Marea Britanie se împrumutase 4 miliarde de lire (sumă astronomică, având în vedere că o liră actuală este de vreo 500 de ori mai puțin valoroasă decât o liră de atunci). Ideologia oficială era, pe atunci, simplă: dacă Marea Britanie pierdea războiul, americanii intrau în faliment; în caz de câștigare a războiului, germanii urmau să fie puși să plătească. Americanii nu au intrat în faliment, deci germanii au fost puși să plătească. Evident, germanii nu au plătit – nu aveau cum, nici dacă ar fi alocat tot PIB-ul lor de atunci plății acestor „reparații” timp de 10 ani. Plus că reparații pretindea și Franța. Așa că a fost pus la cale un al doilea război mondial. Dupp care nu s-a mai pus problema unor „reparații”, ci a salvării Germaniei prin planul Marshall. Plus a tehnocraților și a experților în rachete, tehnologie nucleară, chimie și farmacologie, toți utilizați mai mult sau mai puțin voluntar în eforturile de război ale naziștilor și toți deveniți puncte nodale în rețeaua de super-putere a SUA de după război.

Conform expresiei favorite a birocraților în halate albe și a politicienilor actuali, și acum suntem într-un război. Dacă războiul va fi pierdut, vor falimenta băncile, Big Pharma, mogulii IT etc. Dacă războiul va fi câștigat, nu va fi nimeni obligat la „reparații”, pentru că nu există un „cineva”, un dușman tangibil cu care să ne fi războit. Cât de ciudat ar putea părea unora, covid-19 nu este, totuși, un stat agresor sau vreun terorist, ci o entitate non-vie. Băncile, Big Pharma, mogulii IT, nu au dat și nu vor da faliment. Dimpotrivă (nota bene – Jeff Bezos a mai câștigat un mizilic de 23 de miliarde de dolari între timp). Așa că „reparațiile” de după război vor fi achitate de noi și de urmașii noștri, timp de 30-40 de ani de acum încolo. Alte cheltuieli vor fi lăsate la urmă sau vor fi abandonate. Inclusiv cele pentru salvarea planetei de la distrugerea planetei. Se vor găsi, totuși, bani pentru ca 8 miliarde de oameni să fie vaccinați obligatoriu cu vreo 10 vaccinuri pe an.

Și asta pentru a ne feri de o „simplă răceală” (expresia președintelui Johannis, din 27 februarie 2020) sau de o gripă de zece ori mai puțin virulentă ca cea obișnuită (zicere a lui Streinu-Cercel).

Autor: Gheorghe Piperea

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.