Propun să stăm în case doi ani

1

Că atât va dura pandemia, doi ani. Să ne denumim casele bordeie și să citim în fiecare seară Miorița. Să ignorăm faptul că cehii au dat în judecată autoritățile, au câștigat, iar de azi s-au ridicat restricțiile. Citez: Tribunalul Administrativ din Praga a declarat restricţiile impuse ca fiind ilegale, ceea ce a determinat autorităţile să renunţe în doar câteva ore la îngrădirile libertăţii de mişcare şi să deschidă graniţele. Să ignorăm faptul că de azi austriecii au redeschis mall-urile, iar de pe 15 mai vor redeschide restaurantele.

Să ignorăm faptul că spaniolii au ieșit din case, după 49 de zile de izolare, cu 217.000 cazuri și 25.100decese, iar noi, românii, vom ieși din case după 61 de zile de izolare, desi avem doar 13.163 cazuri și 780 de decese. Să ignorăm ceea ce a spus premierul spaniol Pedro Sanchez: „Astăzi facem un nou pas pentru a relaxa izolarea, dar trebuie să acţionăm cu prudenţă şi responsabilitate. Virusul este încă aici” și să credem în continuare că trebuie să stăm în case până când virusul va dispărea de tot, deși nu va dispărea de tot niciodată. De aceea am zis să stăm în case doi ani. Pentru că pe noi ne-a speriat atât de tare mass-media, încât ne-a transformat într-o turmă de oi care s-a bulucit, îngrozită, în staul și nu va mai ieși veci pururi de acolo (până nu va dispărea virusul, iar virusul nu va dispărea niciodată). Deși afară economia se prăbușește, deși când vom ieși ne vom tăia și ne vom mânca între noi, de foame, noi stăm în staul și privim afară: 400 de cazuri pe zi, vai, vai, vai….Iar francezii au 400 de morți pe zi. Și deschid înaintea noastră, pe 11 mai. Chiar dacă au prelungit starea de urgență până pe 24 iulie. Și la noi se va prelungi. Pentru că starea de urgență dă puteri sporite guvernului și permite, de exemplu, închiderea, în continuare, a restaurantelor. Durata stării de urgență nu este identică cu durata izolării în case. Măsurile se pot relaxa și pe perioada stării de urgență, așa cum s-a relaxat măsura care le cerea oamenilor de peste 65 de ani să iasă din case numai între orele 11-13, iar acum au voie să iasă din casă mai mult. Măsurile se pot relaxa, dar cât timp oile stau cuminți în staul și nu își dau seama că le așteaptă foametea afară, poți să mai aștepți. Ca să nu riști. Ce? Scaunul tău. La noi nu se intră în politică pentru a fi în slujba oamenilor, ci pentru câțiva ani fără griji, de plimbare pe scaunul din spate, capitonat, al unei mașini de lux. Și vor să continue să stea pe scaunul din spate al limuzinei confortabile, nu să intre într-un rollercoaster. Nu sunt pregătiți pentru așa ceva, nu au intrat în politică pentru așa ceva, nu au intrat în politică pentru a fi în slujba oamenilor. Au intrat în politică pentru o viață ușoară. Și atunci ne țin în case ca sa stea ei liniștiți. Deși curba s-a dus, adio, am putea ieși liniștiți din case după 4 mai. Dar suntem ținuți în continuare, pentru că le e frică. Lor le e frică, nu nouă. Le e frică de nimic, le e frică că li se strică Mercedesul, le e frică că ar trebui să conducă Mecedesul!!! Și atunci ne țin pe toți în garaj. Cel mai simplu. Aș vrea conducători capabili să conducă țara. Nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă am fi avut peste 20.000 de morți în total și 400 de morți pe zi cum are Franța. Iar Franța relaxează restrictiile inaintea noastra, pe 11 mai. Pentru ca acolo sunt oameni de stat.

Și închei: mă întreb dacă nu cumva românilor le place să lenevească. Dacă le place să lenevească, vestea proastă este că atunci când se vor ridica de pe canapea, va fi bine să aibă kilograme în plus, pentru că din ele vor trăi în următoarele luni.

Citiți și ce se va întâmpla în alte țări europene, de luni:

Italia

De luni, italienii vor putea să își viziteze familiile și să se întâlnească în număr limitat. Parcurile se vor redeschide, menținând totodată distanțarea socială.

Sectorul industrial, sectorul construcțiilor și comerțul cu ridicata pentru aceste sectoare vor fi deschise. Barurile și restaurantele vor avea dreptul de a vinde la domiciliu. Redeschiderea lor completă va avea loc pe 1 iunie, la fel ca cea a saloanelor de înfrumusețare sau a frizeriilor.

Pe 18 mai, toate întreprinderile de retail vor putea redeschide, precum și muzeele, cinematografele sau bibliotecile.

Școlile vor rămâne închise până în septembrie.

Călătoria va continua să fie limitată în municipalitatea de reședință și legată numai de cerințele de muncă și de sănătate.

Spania

De luni, oamenii au dreptul să circule liberi pe străzi, iar unele întreprinderi mici, precum frizeriile, pot primi clienți individual la programare.

Purtarea măştilor de protecţie va fi obligatorie în transportul public din ţară începând de luni, ca o primă măsură după relaxarea mai multor restricţii,.

În Insulele Baleare și Canare, majoritatea magazinelor, muzeelor și teraselor, barurilor și restaurantelor li se va permite redeschiderea, dar cu capacitatea limitată, la fel ca și hotelurile care fac dovada unor condiții adecvate. În restul țării, aceste măsuri se vor aplica de pe 11 mai.

Cinematografele și teatrele se vor redeschide în mod normal două săptămâni mai târziu.

Germania

Majoritatea magazinelor cu mai puțin de 800 de metri pătrați s-au redeschis pe 20 aprilie.

De luni, școlile se vor redeschide treptat în unele landuri (Saarland, Saxonia-Anhalt, Bremen).

Saloanele de înfrumusețare se vor redeschide. Lăcașurile de cult, muzeele, memoriile, grădinile zoologice, zonele de joacă pot face acest lucru sau au făcut deja acest lucru.

Locurile culturale, barurile, restaurantele – cu excepția livrărilor -, locurile de joacă, terenurile de sport, rămân închise.

Adunările mari vor rămâne interzise până cel puțin 31 august. Totusi, au avut loc demonstrații de 1 Mai cu violențe la Berlin și în alte orașe germane sau sute de persoane au demonstrat în două oraşe împotriva izolării.

Austria

Viena a autorizat deja redeschiderea anumitor afaceri mai mici. Marile magazine alimentare, saloanele de înfrumusețare și terenurile de sport în aer liber (tenis, golf …) s-au redeschis în acest weekend.

Restricțiile de călătorie sunt ridicate, adunările publice permit până la 10 persoane, cu respectarea distanțării sociale, fapt care nu a putut împiedica proteste în capitala împotriva carantinării.

Luni, elevii din ultimul an care vor da examenul de bacalaureat vor reveni la școală într-un mediu decontaminat și cu restricții, înainte de a se deschide treptat școala pentru ceilalți elevi.

Este de așteptat ca restaurantele să se redeschidă la jumătatea lunii mai.

Mască necesară în transport și magazine.

Belgia

Companiile care nu au contact cu publicul larg se pregătesc să-și reprimească angajații de luni, iar masca va deveni obligatorie în mijloacele de transport.

Majoritatea întreprinderilor se vor redeschide începând cu 11 mai, cu condiția să respecte distanțarea socială.

Unele clase se vor redeschide pe 18 mai, cu maximum 10 elevi pe clasă.

Redeschiderea progresivă a restaurantelor se va face începând cu 8 iunie.

Portugalia

Librăriile și centrele de vânzare auto se vor redeschide luni. Comerțul local, de până la 200 m2, cu vedere la stradă, se va putea redeschide, cu mască obligatorie. Saloanele de coafură și de înfrumusețare se pot redeschide programând individual clienții cu pauze de decontaminare între servicii.

Unele servicii publice, precum centrele fiscale, se vor redeschide prin programare, cu o mască obligatorie.

În transportul public, masca este obligatorie.

Sporturile individuale în aer liber sunt permise.

Liceele, muzeele, galeriile de artă, restaurantele și cafenele se vor redeschide pe 18 mai, iar teatrele și cinematografele la 1 iunie, cu reguli de distanțare socială.

Slovenia

De luni se redeschid terasele și restaurantele, saloanele de înfrumusețare, muzeele, librăriile.

Mască obligatorie în locuri publice închise, transport și magazine.

Ungaria

Cu excepția Budapestei, va avea loc redeschiderea cafenelelor și a teraselor restaurantelor, plajelor și băilor publice.

Reluarea pregătirii sportive profesionale.

Mască necesară în transport și magazine.

Polonia

Guvernul a anunțat luni deschiderea de hoteluri, centre comerciale, parte a instituțiilor culturale, inclusiv biblioteci și unele muzee.

De miercuri, creșele și grădinițele se pot redeschide, însă autoritățile locale de care depind au anunțat că majoritatea dintre acestea vor rămâne închise.

Croația

Unele magazine, muzee, biblioteci, precum și transportul public s-au redeschis săptămâna trecută. Adunările religioase sunt permise încă de sâmbătă.

Luni, serviciile care implică un contact strâns cu clientul, precum saloane de înfrumusețare, pot redeschide.

Pe 11 mai, va fi rândul teraselor, barurilor și restaurantelor. Se vor admite întruniri până la 10 persoane, iar grădinițele și școlile se vor redeschide voluntar.

Serbia

De luni se redeschid cafenele și restaurante cu distanțare socială, transport în comun, trenuri interurbane și autobuze pe distanțe lungi, cu purtarea obligatorie a unei măști.

Centrele comerciale se vor redeschide pe 8 mai, grădinițele pe 11 mai.

Bulgaria

De miercuri va fi ridicată starea de urgență, iar bulgarii vor călători liber. ”Trebuie să ne obişnuim să trăim cu virusul, acesta nu va dispărea într-un an sau doi”, a afirmat şeful guvernului de la Sofia, anunţând totodată că luni va fi pregătit proiectul de lege privind ridicarea stării de urgenţă care este valabilă până pe 13 mai.

Grecia

Aproape 10% din întreprinderile închise se vor putea redeschide luni: librării, saloane de infrumusețare, magazine de electronice și articole sportive, centre de horticultura si bricolaj.

Pe 11 mai, toate celelalte magazine vor putea redeschide, cu excepția centrelor comerciale, care sunt închise până la 1 iunie.

Islanda

Universitățile, muzeele și saloanele de infrumusetare se redeschid luni.

Danemarca și Norvegia

Au fost printre primele țări europene care și-au relaxat restricțiile, dar cu anumite restricții. Danezii au fost primii care s-au întors la școală pe 15 aprilie.

Autor: Horea Bădău

Horea Mihai Bădău, Lect. dr. la Universitatea din București, Profesor-cercetător la Universitatea din Nisa, Cercetător Științific Principal la Laboratorul SIC.Lab Mediterrannee, Nisa

Loading...
loading...

1 COMENTARIU

  1. Citez:
    “Iar Franța relaxează restrictiile inaintea noastra, pe 11 mai. Pentru ca acolo sunt oameni de stat.”
    Sa fi spus corect – ca LE ESTE FRICA de populatia care de peste un an manifesteaza impotriva “puppet juif” care e Macron.
    Poate ca nu se vede de la Nisa sau are contrect cu statul francez si da bine sa-i laude.
    Niste borfasi anti-crestini si acolo, … cateva zile in plus sau in minus – vax albina dupa 50 de ani de ateism de stat, intarit acum prin stanism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.