„A început o nouă epocă în istorie”

18

Vobind despre jocurile politice care apar după pandemie, istoricul a amintit trei personalități care au explicat cum s-a schimbat cursul istoriei în urma unor evenimente de acest gen.

„În maximum 10 zile va apărea o traducere foarte bună a unei lucrări englezești a unui scriitor britanic despre gripa spaniolă din 1918-1920. Acolo arată o chestie interesantă despre cum a arătat Europa ca urmare a gripei spaniole. Cam așa se poate vorbi și acum. Eu am să încerc să invoc trei personalități”

„Una este un bătrân diplomat, probabil un guru al diplomației mondiale. Se numește Henry Kissinger și a scris în perioada de început a pandemiei un mic articol în New York Times, cu litere mari, că lumea, ordinea mondială, se va schimba radical în urma acestui eveniment”

„Al doilea personaj care ar trebui menționat este unul aproape necunoscut în România, Larry Summers, a fost unul din consilierii președintelui Obama pe probleme politice și e profesor la Harvard.

El a scris că odată cu pandemia a început o nouă epocă în istorie și epoca aceasta se va numi secolul asiatic, pentru că ea se leagă de afirmarea Chinei ca mare putere. Și de aici ne îndreptăm către ceea ce se numește schimbarea aceasta de jocuri politice în lume”

„Al treilea istoric este probabil cea mai luminată minte în domeniul istoriei în momentul de față. E vorba de profesorul Yuval Harari, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care într-un articol de pe 12 martie 2020 spunea ceva.

Că lumea nu are nevoie să se închidă în această perioadă, ci lumea are nevoie de colaborare. Degeaba ne închidem frontierele, degeaba luăm măsuri de carantină, pentru că boala va progresa.

Și făcea o paralelă cu epidemia de ciumă din 1348-1349. Venise din Asia Centrală, n-a fost nevoie de avioane, de turiști, ea a venit pur și simplu adusă de negustori, cu mărfurile”.

„Deci iată trei personalități care arată că lumea aceasta s-a schimbat.

Ordinea mondială s-a schimbat pentru că SUA nu mai reprezintă mai nimic în această ordine mondială. Politica haotică a lui Donald Trump a aruncat pur și simplu eșafodajul american în aer prin tot felul de declarații. Să nu uităm că în SUA e un număr-record de victime și de infectați” – Mihai Mihnea

Loading...
loading...

18 COMENTARII

 1. “…Ordinea mondială s-a schimbat pentru că SUA nu mai reprezintă mai nimic în această ordine mondială…. Să nu uităm că în SUA e un număr-record de victime și de infectați…”___—-___Este o totala exagerare sa declare-oricine- asa ceva, ca SUA nu mai…” , fie ca este vorba de o imensa ignoranta fie ca cel care o spune are un dinte impotriva SUA, care -este evident- ramane PRIMA economie a lumii, PRIMA putere militara si PRIMUL factor si reglementator de jocuri, la nivel mondial…Iar despre numar de infectari si decese, trebuie analizat tot in context international, USA are o popuatie de peste 320 MILIOANE locuitori , imensa majoritate comasati in aglomeratii urbane( factor crucial in dezvoltarea unei boli contagioase,etc.***)plus , USA raporteaza obiectiv cazuistica, In China nici pomeneala, iar in Brazilia( populatie -ca numar- aproximativ ca si USA) presedintele tarii a ordonat sa nu se mai faca statistici despre evolutia bolii ,iar in cele doua tari (China si Brazilia) este CU MULT MAI USOR sa IMPUI niste reguli(carantina, izolare, etc.) fiind state/guverne autoritare(cel putin), nu precum in USA , unde oricine si oricand poate da in judecata statul, guvernul, si orice VIP politic/adminstrativ, pe orice motive si in orice conditii…(***despre REALUL numar de infectati, este non-sens sa vorbim in orice tara, insa despre decese, LA ZI USA are putin sub 130 MII, , fata (sa zicem) de Romania, cu sub 1600 , insa in Romania peste 35% din populatie traieste in mediul rural( adica neaglomerat, cu risc minim de contagiozitate), in USA peste 95% traiesc in mediul urban chiar megalopolis-uri)…///-II- despre durata acestei pandemii am facut un comentariu(la un articol la subiect) in Aprilie , 22, rame la fel de hazardat sa spunem cand si cum se va incheia acest episode, daca “ciumele” din trecut s-au stins de la sine, este destul de probabil ca in epoca vaccinurilor , si aceasta pandemie sa fie terminate sau (ca multe alte boli contagioase) sa fie restransa la maximum posibil…:”22/04/2020….___—-___ asta numai viitorul ne va confima(sau nu), sa speram insa ca nu este precum in proiectia,” Suntem in anul 2140 si -inca- cea mai bine vanduta carte(din ultimii 20 de ani si) a tuturor timpurilor, ramane tot nr. 1 la vanzari…Este- desigur- vorba de cartea „O SUTA DE ANI, CU CORONAVIRUS”.!

 2. Sun Tzu scria la vremea lui cam așa: ”dacă îți cunoști dușmanul și te cunoști pe tine însuți, nu trebuie să te temi de rezultatul a o sută de bătălii”. Reprezintă ”rețeta” câștigătoare a tuturor țărilor atacate de SUA până la momentul actual. Nu era necesar să ne informeze mințile luminate, că s-a sfârșit cu dominația ”excepționalilor” planetei! Că națiunea ”indispensabilă” e pe butuci, pe ducă și….ducă-se…. unde a înțărcat mutu* iapa!!!!! Cu ajutorul Covid-19 sau nu, încet, dar sigur, se dezvăluie lumii ce au în comun Rusia, Irakul, Libia, Siria, Iranul și Venezuela. Toți au fost victime ale agresiunii americane sub o forma sau alta: fie un atac militar, fie sancțiuni economice, fie încercări (eșuate) de lovituri de stat, fie răsturnări de regimuri politice, fie asasinate ale unor generali-simbol pentru națiunea respectivă. Washingtonul folosea pretexte etice cum ar fi: „protejarea” civililor, sau „promovarea” democrației pentru a acționa beligerant față de aceste națiuni, conducând, urmare a naturii sale ipocrite, la sprijinirea unor dictatori și ignorând cu desăvârșire drepturile omului. Motivul real este petrodolarul și sistemul lui, care-i permite Americii să existe și sa-și mențină hegemonia în ciuda datoriilor uriașe.
  Este unul dintre pilonii care o susțin, deoarece creează o cerere externă semnificativă pentru moneda americană, dacă schimburile comerciale se efectuează în valoarea curentă și la cursul curent al bancnotei lor. Regula a rămas necontestată până în anul 2000, când Saddam Hussein și-a anunțat decizia de-a schimba vânzările de petrol de pe dolar în euro, fiind primul atac direct asupra monedei. Pentru a-și proteja supremația, SUA invadează Irakul în 2003 și o dată ce câmpurile petroliere au ajuns sub controlul lor vânzările de petrol s-au făcut în dolari. În 2009 fostul lider libian Muammar Gaddafi a fost numit președinte al Uniunii Africane când, în speech-ul inaugural al investiturii, propune formarea imediată a unui stat unificat cu o monedă africană unică, a cărei echivalență să fie egală cu aurul. În 2011 CIA își mută ”jucăriile” în Libia, începe să susțină grupuri militante în favoarea răsturnării regimului Gaddafi plus extremiști Al-Qaeda (a căror prezență a fost maturată sub covor în rezoluția ONU), iar președintele libian plătește cu viața dorința de suveranitate economică de sub tutela forței motrice, Imperiul Anglo-Zionist.
  În 2014 Rusia devine ținta lui Imperiului Răului, fiind cel de-al doilea mare exportator de petrol din lume (motiv de invidie acerbă a răposatului senator de Arizona John McCain, care a numit-o „benzinărie mafiotă cu pretenție de țară”) punând, în 2008, bazele unui nou curs energetic cu vânzări în ruble și aur ale țițeiului.
  De asemenea, Rusia a conlucrat cu China pentru a scoate dolarul din comerțul bilateral încă din 2006, Federația Rusă fiind și în proces de organizare a Uniunii Economice Eurasiatice (definitivată în 2015) programată să aibă propria piață de energie independenta. SUA răstoarnă regimul lui Viktor Ianukovici (decis sa meargă alături de Rusia și nu împreună cu UE) și instalează un guvern marionetă. Americanilor nu le-a fost suficient: au impus sancțiuni rușilor și-au început o campanie agresivă de denigrare a țării și a liderului ei, în speranța că Moscova își va pierde prietenii internaționali. Prosti cum sunt yankeii, nu ma miră defel că au dat-o-n bară! Pentru simplul motiv că n-au ținut cont că de când s-au inventat banii, mulțumirile sunt de prisos! Mai precis, de gazul, de petrolul, de diamantele și de armamentul rusesc cam toate statele lumii au nevoie. Retorica și răutatea americanilor n-au condus la altceva decât la o cooperare și mai mare a Rusiei cu China, accelerând agenda de eliminare a dolarului, ceea ce va conduce la sfârșitul dominației US. Băieții de peste ocean și-au ruinat singura ”mașinărie” de susținere a vieții rămasă: petrodolarul. Ba mai mult, Rusia și China lucrează în prezent la crearea unui sistem de tranzacții interbancare, analog sistemului internațional de transferuri bancare SWIFT. Un alt ”aliat de nădejde” al americanilor – Arabia Sudită – a anunțat, la rându-i, că renunță la dolar în tranzacțiile comerciale. La fel, Iranul. Mai ieri, frau Merkel își îndemna politicienii și industriașii germani care-o susțin să ia în calcul că SUA nu ma este puterea dominantă în Europa.
  Așadar, indiferent de multitudinea valurilor de Covid-19 de acum înainte, indiferent de ”sancțiunile” și retorica belicoasă a ”Excepționalistanului” (să-l citez pe jurnalistul fenomenal al timpurilor de astăzi Pepe Escobar) la adresa Chinei, a Rusiei, a Iranului ori a Venezuelei, dominația globală a SUA a luat sfârșit. Probabil, va rămâne o putere regională, dar în nici un caz nu va mai fi un hegemon planetar! Cu Trump, cu Biden, cu oricare maimuță bipedă, câștigătoare a prezidențialelor, care va ”mobila” Casa Albă, s-a demonstrat că America s-a erodat puternic începând din interior (din 9/11/01) de când a încercat să modifice mersul lumii. Da, l-a schimbat, dar în detrimentul ei!

 3. Indiferent ce si cum, TOATA LUMEA TREBUIE SA TREACA PRIN BOALA, exceptie daca nu cumva -intre timp- va fi formulat un vaccin efectiv…Iata -la zi- si Oxford-ul spune ce spueam eu la inceputul molimei, anume ca virusul respectiv a existat dintotdeauna(sau de f. mult timp)-adica’doar dormant- si ca a devenit mai virulent datorita unor conditii de mediu favorabile virusului, si -se pare(situatia fiind la nivel global)- ca POLUAREA si AGLOMERATIILE UMANE au declansat acest lucru.: “Cercetator Oxford: Covid-19 nu ar proveni din China. Noul coronavirus ar fi ramas “adormit” mult timp, pana la aparitia conditiilor favorabile.(Luni, 06 Iulie 2020, ora 16:39″..(…)///——————–///
  LevSt.
  05/04/2020 la 18:20
  Virusolog german: “Izolarea în încăperi este greșită. Aerul diluează virușii, iar soarele cu lumina UV îi ucide””…Epidemia de gripă din 2018, cu 25.000 de decese, nu a scos niciodată presa. Clinicile au avut de a face cu 60.000 de pacienți suplimentari, ceea ce nu a fost nicio problemă pentru clinici!—-___—- correct, dar cu „izolatul in casa, o greseala”, este ea gresita( cred eu), exceptand faptul daca societatea a decis sa „treaca prin foc si para”, de la bun inceput, altfel, da, statul la soare este benific si in asa caz, cu singura conditie sa ai propria gradina, larga si nu la intersectia a doua bulevarde, unde -pe fiecare minut- trec zeci sau sute de oameni(multi purtatori de virus) si multe vehicole, care imping aerul de pe strazi si in gradina ta…Sigur ca aerul dilueaza numarul de virusi, dar in marile aglomeratii tocmai asta este problema, oamenii respire acelasi aer, chiar daca stau la „distanta sociala” de 2 m, etc., iar UV distrug acesti virusi in ceva timp, nu in primele secunde(sau minute) dupa ce sunt expirati de purtator, nu mai amintim de zile fara soare, parti de strada aflate in permanenta umbra, de seri si nopti, etc. Daca o tara a optat pe sistemul izolare – carantina, este cel mai bine sa o duca la capat, adica pana la venirea deplina a verii, cand aceste virusuri vor deveni si mai putine si mai putin virulente, si o multime de persoane( care devin mai puternice) se vor ” imbolnavi” adica vor face boala chiar fara sa stie, si astfel apare imunitatea, pentru urmatorul sezon…Iar pentru orice boala , mai ales cu cauze si mechanism de producere neclare, izolarea bolnavului este cel mai bun protocol, mai degraba -prin metoda oarba- cei care-l ingrijesc, trebuie sa ia toate masurile sa nu raspandeasca boala, acel germen invizibil, de multe ori doar banuit, pana la clarificari definitive…///2- Profesor American, de epidemiologie:” Omenirea poarta acest virus de multi ani…”___—-___ absolut exact,acesta este doar un episod de recrudescenta, probabil ca aceasta s-a mai intamplat in istoria omenirii, uneori chiar a pus omenirea in genunchi sau la pozitia „restart”, dar nu exista nici internet(sa mediatizeze pana la isterizare, situatia) si nici macar -in timpurile preistorice- scrierea, prin care se transmit informatiile si peste mii si mii de ani…Altfel, situatia se va repeta, cu acest germen sau cu altul f. cunoscut sau cu unul nou, diferenta este ca omenirea a ajuns la acel grad de evolutie si cunoastere incat poate tine in frau chiar si o reala pandemie, adica ( prin final) cu zeci de milioane de morti, intr-un singur an, sau chiar intr-un singur sezon///
  LevSt.

  13/03/2020 la 12:00

  Canada: Premierul Trudeau in izolare, pentru ca sotia are coronavirus
  (Vineri, 13 Martie 2020, ora 07:52)

  Sophie Gregoire Trudeau, sotia premierului canadian, a fost testata pozitiv cu coronavirus…

  „Premierul este sanatos si nu prezinta niciun simptom …” „… si a precizat ca Sophie Gregoire Trudeau se simte bine si simptomele sale sunt „moderate”…”///2-„Italia, depasit pragul de O MIE de morti…”____—–____ nu numai aceste 2 exemple dovedesc ca respectiva „pandemie” este strans corelata cu conditiile regionale, cu rezistenta individuala si cu coabitarea stransa, de care-in asa cazuri- putem vorbi si la nivel macro, adica de natiune, Canada are o DENSITATE de doar 4 locuitori/kmp, in timp ce Italia are PESTE 200 loc/kmp, Canada -in acest sezon – are temperaturi f. reci, Italia , moderate, iar Italia sufera de o poluare inalta, fiind unul dintre cele mai vechi state industrializate, plus, sufera si de o BIOPOLUARE, Italia este permanent(tot timpul anului-si datorita climei) asaltata de turisti din toata lumea, care au venit cu virusul „la purtator”(majoritata fara simptome minime), care si-a exacerbat virulenta gasind conditiile optime de dezvoltare , plus, pasajele rapide de la o persoana la alta(datorita aglomeratiei), deasemeni a facut ca din numarul imens din cei infectati, sa fie descoperiti, surprinsi, cei cu imunitatea mai slaba, care au si facut boala, iar unii nu au rezistat…Si inca o idee, aceasta ” gripa” a fost si este f. frecventa, insa niciodata nu s-au folosit atat de multe kit-uri(teste) , pentru identificarea agentului, altfel, cei izolati(si asimptomatici) nu ar fi stiut niciodata ca au coronavirus,asa stau lucrurile si cu cei bolnavi sau decedati, de unde numerele mari, dar care si in alte gripe ( cu alt agent) ar fi fost la fel de ridicate sau chiar m
  Răspunde
  LevSt.

  14/03/2020 la 17:27

  Nu cred ca Italia trece prin ce trece pentru ca ar fi luat in bascalie amenintzarea respectiva, mai degraba cred ca a fost inevitabil, pentru ca NU a propus nimeni scenarii despre(si) acest viitor,din pacate epicentrul epidemiei europene s-a largit, a devenit parte si Spania, si nu intamplator, Spania ca si Italia, sunt TOT TIMPUL ANULUI- asaltate de milioane de straini(turisti) si astfel se produc aceste evenimente grupate, adica se creaza SUPRAAGLOMERATII foarte biocosmopolite, si pe fondul poluarii generale, se produc aceste evenimente, episoade…”

 4. Africa de Sud pregateste peste 1,5 milioane de morminte pentru potentialele victime ale pandemiei COVID-19

  Regiunea sud-africana Gauteng, unde se afla si orasele Johannesburg si Pretoria…”____—-___Desi pare exagerata aceasta cifra (sau traducerea a fost eronata), totul poate fi posibil, avand in vedere cateva lucruri, anume ca acolo este „miezul iernii”, ,totusi cu specificul ca zona sudica a tarii are o clima mediteraniana, adica precum a italiei- clima umeda si nu prea rece-( si stim ce a fost in Italia in iarna incheiata-factorul temoeratura-poluare), la acestea trebuie neaparat adaugat ca cele doua mari orase si alte cateva mai mici din regiune, insumeaza peste 15 milioane locuitori(factorul aglomeratie), si-f. important- R.S. Africana are cei mai multi infectati cu HIV(SIDA), peste 7 milioane, si -se stie- aceasta afectiune scade spre zero, raspunsul imunitar al respectivei persoane, la orice boala, cu atat mai mult cand este vorba de ceva atat de agresiv ca acest Covid-19…
  -II-
  O mica tara din America Latina invinge coronavirusul.”… Uruguay,3, 5 mil. locuitori, sub o mie de cazuri, numai 27 morti…” ___—–____ avand in vedere suprafata (peste 170 mii kmp) , s-ar parea ca densitatea generala este favorabila in aceasta ecuatie( lupta impotriva virusului) , in realitate doar 250 mii persoane traiesc „lejer”( adica densitate f. redusa-mediul rural), pentru ca restul sunt comasati in 17 orase cu peste 25 mii locuitori(pana la 500 mii) si -bineanteles, capitala, unde sunt comasati peste 1, 3 milioane loc….Si luand in considerare vecinatatea cu Brazilia(cel mai mare focar, din America de Sud), se poate spune ca succesul acestei tari, deriva din doua lucruri majore, un plan al autoritatilor bine gandit si bine aplicat, dublat de , 2) educatia maselor , care nu au fost obligate sa se autoizoleze( etc.), au inteles necesitatea si au facut-o singuri, fara impuneri, amenzi, arestari, etc. De ce ? pentru ca sunt o natie de atei, inteleg materialismul lumii si al universului, nu se agata de baliverne, astfel ca per total, pastrand proportiile, Uruguay sta mai bine ca Romania de 6-7 ori, economia lor functioneaza, scolile sunt deschise si… este si singura tara din America Latina, care nu are interdictie de a intra in Europa…Si cu toate acestea , autoritatile nu se imbata cu apa rece, sunt f. precaute si se gandesc-si fac planuri- ca mai pot exista si alte valuri de infectie…

 5. din pacate faza pe tari a trecut, este nevoie de o actiune PLANETARA:
  OMS: Focarele de coronavirus se răspândesc precum un ”incendiu forestier”. Trebuie să luam în calcul măsurile de izolare(…)___—-___cand am scris despre situatie, de multe ori am pus cuvantul “pandemie” intre ghilimele, cu sensul ca inca nu era chiar o pandemie, dupa toate canoanele, adica si difuziune geografica planetara cat si numar mare de imbolnaviri severe si -mai ales- decese…cateva zile in urma, insa acest numar(decese) a trecut de 0,5 milion, iar zonele neinfectate sunt mici insule sau enclave continentale, care insa pot fi “lovite” oricand, pentru ca virusul nu tine cont de bornele de frontiera, si foloseste ca si taxi, orice, animale salbatice, ape, dar -mai ales- vantul si -desigur- chiar unii oameni, care circula aiurea, fie ca nu cred in existenta acestui agent fie ca nu le pasa,etc. Situatia a devenit grava, motiv pentru care in 8 Jiulie am trimis o scrisoare catre OMS, in care ceream interventia hotarata, si anume SINCRONIZAREA PLANETARA a interventiei, o formul de 3/3/3, adica o DEZINFECTIE PLANETARA, adica 15 zile absolut toata planeta sta acasa( exceptiile de rigoare, spitale, politie, energie, etc.), in primele 3 zile armata si garzile civile, dezinfecteaza si cea mai izolata rezidenta din varf de munte, se asteapta 3 zile(timp in care se recolteaza probe, precum si inainte de inceperea dezinfectiei), alte 3 zile de dezinfecti cu 3 zile astepatre si ultimele 3 zile de dezinfectie, si -garantat, toate probele finale (din aer, apa, sol, suprafete, animale de companie, nasul oamenilor, etc.) vor demonstra eficienta dezinfectiilor, si de aici, se trece la o deschidere DAR tot cu precautie( masti, distanta, sanitatie speciala de grup si individuala), iar unde apare un singur caz, repetarea actiunii, local sau regional…NUMAI TOATA PLANETA pusa in linie , in aceasta actiune, va da rezultate, altfel totul este doar impingerea zonelor infectate dintr-o parte in alta, cu reveniri periodice in mai toate locurile… Cum am zis, am trimis acea scrisoare la OMS la 4 adrese, chaib@who.int, harism@who.int, jasarevict@who.int si lindmeierch@who.int, am primir raspuns numai de la ultimul…Sa speram ca sugestia mea va fi analizata, cred ca actiunea este singura-la zi- care poate salva situatia…

 6. 27 August, 2020-Se inchid granitele in jurul Romaniei. Dupa Ungaria, si Ucraina interzice de sambata intrarea strainilor(…)///2- Emmanuel Macron: “Inchiderea frontierei intre doua tari nu are niciun sens atunci cand exista focare”
  “… aceasta ar fi o masura contraproductiva…”___—-___ foarte corect Macron, singura solutie este “INCHIDEREA PLANETARA” pe un termen scurt (15 zile, timpul necesar aparitiei simptomelor la un infectat urmat de izolare si tratare) cu macar 3 dezinfectii, la fel de PLANETARE, ocazie cu care multe ale genuri de microbi vor fi lovite, si -de aici- s-ar putea trage o concluzie si incepe o noua practica, adica DEZINFECTII PLANETARE PERIODICE( 2-3 sau 4 ori/an) facute intr-o singura zi , nimeni nu ar pierde chiar nimic, toata lumea ar avea de castigat…Din pacate nimeni nu vrea sa preia idea si conducerea pentru o asa actiune benifica(chiar prin definitie), am trimis aceiasi cerere chiar si Papei Francis, nici macar un raspuns, probabil a intervenit proverbul” Pana la D-zeu, te mananca ingerii”, adica daca “consilierii” au intrebat pe unul de al lor(care este roman-trebuie sa fie si un roman acolo) si acesta “ma cunoaste”, este f. probabil ca nu a ajuns nimic la urechea papala…

 7. strict legat de subiect, devine tot mai evident ca omenirea trebuie sa se ‘reaseze’, iar Romania (mai ales actuala, adica DEPOPULATA) poate deveni pioner in unul din factorii de la baza ajungerii in asa situatii, adica aglomeratiile si coabitarile fortate, in blocuri, scoli ,etc….mai jos un comentariu din Aprilie:
  26/04/2020 la 13:09
  Cercetatorul care spune ca restrictiile sunt inutile. In cat timp dispare coronavirusul singur

  Isaac Ben-Israel, seful programului de securitate la Universitatea Tel Aviv si presedintele Consiliului National pentru Cercetare si Dezvoltare,____—–_____, exact ce am spus de zeci de ori, multe tari vor trebui sa recunoasca ca si-au distrus economia pentru nimic, si -in fnal- chiar daca se va gasi “antidotul”(tratament, vaccin ) la acest coronavirus, este normal ca -in cativa ani- omenirea sa fie lovita de alta „pandemie”( poate chiar mai rea), in fond Panta Rei, adica totul curge, se misca , si -in final- totul evolueaza, inclusiv miile de specii de microbi , iar omenirea nu poate tine pasul cu acestea nici prin tratamente specifice si nici prin vaccinari( cum am zis, prea multe vaccinari pot produce un dezastru mai mare ca orice boala), solutia cea mai pertinenta( care -se va dovedi- este si cea mai ieftina), este o REASEZARE a stilului de viata, iar prin anul 2009, scrisesem un articol „Rombul de Platina” in care spuneam ca Romania poate oferi la toti cetatenii sai „CASA, MASINA SI GRADINA CU PISCINA”, cea ce ar fi rezolvat -de mult – problema aglomeratiilor urbane ( si a biopoluarii generate), care alaturi de unele schimbari la nivel de individ, alaturi de o sanitatie( si legislatie specifica f. dura) generala aplicata „la sange”, nu numai o boala sau alta pot fi tinute in frau(evitate sau rapid de stins) dar toate afectiunile, atat microbiene cat si parazitare, vor deveni minime ca focare si intensitate…Este evident ca trebuie sa invatam si sa acceptam realitatea ca NICI AERUL NU MAI POATE FI DE INCREDERE, de acea casele individuale( cu cele mai moderne sisteme posibile) , devin sansa la supravietuire , in diversele alte ocazii care vor apare, fie ca sunt tot de natura microbiana, dar pot fi si de natura chimica si/sau de iradiere, etc…

 8. Organizatia Mondiala a Sanatatii
  ‘…”Credem ca cel putin 60-70% din populatie trebuie sa fie imunizata pentru a intrerupe cu adevarat lantul de transmisie. Daca permitem ca acest lucru sa se intample in mod natural, va dura mult timp, desigur, dar, mai important, va face multe daune colaterale. Deci, chiar daca 1% dintre persoanele care se infecteaza vor muri in cele din urma, este un numar urias raportat la populatia globala. De aceea, credem ca nu este o idee buna sa incercam sa obtinem imunizarea colectiva, eliberand virusul in randul populatiei, si ca ar trebui sa vorbim despre imunizarea colectiva in contextul unui vaccin. Cu un vaccin putem obtine imunitate si imunizare colectiva in siguranta.”, spune dr. Soumya Swaminathan, directorul stiintific al OMS.____—-____incep sa-i dau dreptate lui D.Trump, ca aceasta organizatie este politizata, in primul rand , imunizarea colectiva NU trebuie obtinuta prin ELIBERAREA VIRUSULUI in teritoriu, CI prin trecerea naturala prin aceasta experienta, FARA restrictiile actuale, total INEFICIENTE, atata timp cat sunt aplicate(impuse) pe teritorii limitate, singura optiune este “blocada globala” adica acea “inchidere”(lockdown) care se tot trambita si s-a aplicat(fara succes), pentru minim 15 zile, PE TOATA PLANETA,, timp suficient pentru cateva serii de dezinfectii la fel de globale, actiune care ar reduce la un nivel infim , sansa de intalnire a omului cu virusurile “zbuatoare”, tocmai pentru ca intreaga masa (coloniile) de virusuri ar fi lovita si decimata in acelasi timp, nepermitand mutarea spatiala si reproducerea pe alte organisme…Mai mult, aceasta situatie ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru ceva si mai rau, de aceea ar trebui gandit si introdus un program PLANETAR de medicina PREVENTIVA, altfel acel ceva “si mai rau”-care va veni, este doar o problema de timp-, este deja evident, ca vor muri la fel de usor si medici si orice alte cadre medicale sau auxiliare, care lucreaza in domeniu( cu sanse mai mari de a se intalni cu germenul)…Nu am nimic impotriva medicinei curative, chiar daca a devenit extrem de comerciala, nu am nimic nici chiar impotriva disciplinei estetice, inclusiv a silicoanelor si vaginoplastiilor( “stransul in cercuri” , adica recalibrarea!), insa siguranta omenirii este la risc din cauza lumii invizibile, microbiologice(in special) , a germenilor(inclusiv mucegaiuri patogene) si chiar a parazitilor,din cauza rezervoarelor naturale-sau altfel- ba si chiar din cauza vectorilor, agentilor transmitatori si chiar a gazdelor intermediare si/sau eratice, de unde singura actiune RATIONALA si EFECTIVA este “demodata” tripleta DDD, adica “dezinfectie, deratizare, deparazitare”, insa -inca odata- trebuie executata periodic si la NIVEL PLANETAR, altfel problema este doar invartita si pasata in jurul globului, producand chiar mai multe pagube si costuri decat acele macar doua “inchideri” planetare, si actiunile expuse…

 9. Si-apropos de vaccinuri- sigur ca acestea reprezinta cea mai buna metodologie de combatere si prevenire a bolii, insa NU este sigur ca din cel peste O SUTA de vaccinuri (in lucru), macar unul singur va fi cel salvator, mai mult, nicio vaccinare cunoscuta nu are raspuns pozitiv nici de la 75% din cei vaccinati, iar-specific , pentru acest corona- toate studiile arata ca organismele(trecute prin boala) capata o imunitate f. scurta, cel mult 4 luni, dar , oricum, unde este aplicatia si valoarea zicalei” Este mai bine sa previi, dacat sa tratezi”?!Deci, daca mai exista medici care chiar gandesc la viitorul omenirii, atunci MEDICINA PREVENTIVA trebuie sa fie in atentia lor,si sa devina promotori ai conceptului, in paralel cu practicarea sa…

 10. The New York Times
  Ski, Party, Seed a Pandemic: The Travel Rules That Let Covid-19 Take Flight

  (Selam Gebrekidan, Katrin Bennhold, Matt Apuzzo and David D. Kirkpatrick – 2 hrs ago)
  “…background: The village of Ischgl, Austria,… of Tyrol’s most popular ski resorts.
  ______
  ISCHGL, Austria — They came from across the world to ski in the most famous resorts of the Austrian alps.

  Jacob Homiller and his college friends flew in from the United States. Jane Witt, a retired lecturer, arrived from London for a family reunion. Annette Garten, the youth director at a tennis club in Hamburg, was celebrating her birthday with her husband and two grown children.

  They knew in late February and early March that the coronavirus was spreading in nearby northern Italy, and across the other border in Germany, but no one was alarmed. Austrian officials downplayed concerns as tourists crowded into cable cars by day, and après-ski bars at night.

  “The whole world meets in Ischgl,” said…”Then they all went home, unwittingly taking the virus with them. Infected in Ischgl (pronounced “ISH-gul”) or in surrounding villages, thousands of skiers carried the coronavirus to more than 40 countries on five continents. Many of Iceland’s first known cases were traced to Ischgl. In March, nearly half the cases in Norway were linked to Austrian ski holidays. “…///
  —-______——
  In sfarsit, dupa agregarea celor mai pertinente date, o publicatie de prima mana, ajunge la aceiasi concluzie pe care eu o inaintam inca din Martie a.c., mai jos:
  LevSt.

  26/03/2020 la 19:32

  China sustine ca virusul ar fi aparut in Italia, nu in Wuhan, inca din octombrie 2019.”…Bazat chiar pe declaratiile epizootologului sef din Lombardia…”____——_____ iata o alta speculatie care face sens, mai ales prin prisma numarului de decese, asa ca si „prima intuitie”(epicentrul originar, in China) devine tot o speculatie, si probabil ca nu se va putea demonstra niciodata (ca sa convinga pe toata lumea) ce si de unde… Insa -mai plauzibila- pare a fi teoria mea, pe care am lansat-o si cu alte ocazii si in alte aspecte, anume ca multe descoperiri, inovatii, inventii, idei, au aparut simultan (sau f. strans) in diverse colturi ale lumii, si inca pe vremuri cand informatia ajungea „chiar la proprii supusi”- din aceiasi tara- la saptamani sau luni dupa actul, in sine.Asa trebuie sa fie cazul si aici (mai ales ca o vorba inteleapta sustine ca „adevarul este , undeva, la mijloc”), deci este f. probabil ca au existat DOUA epicentre de boala, simultane (sau foarte stranse, ca data), iar aceasta este posibil( ca si in alte boli) datorita faptului ca germenii exista cam peste tot, iar -acum- intamplarea a facut ca conditiile de mediu f. prielnice, sa apara -simultan sau consecutiv, imediat- in 2 puncta f. diferite geografic, de pe glob…Iar efectele (adica imbolnaviri grave si decese), sunt datorate mai degraba -generic- REZISTENTEI PERSONALE- cat si modelului social in care se traieste, adica existenta clanurilor f. stranse, perfect ilustrat in Italia traditionalista, unde in aceiasi casa (f. spatioasa, etc.) traiesc si 3 generatii, de unde problema, tinerii italieni au fost la SKI in muntii lor si AUSTRIECI, si -precum si multi nemti la fel de tineri- au contactat boala, iar odata ajunsi acasa, au pasat-o( prin coabitare naturala) si parintilor (de 40-60 ani) dar si bunicilor ( de 70- 90 ani) care -in mod natural- sunt veriga slaba a lantului si au cedat. In schimb nemtii( nordicii si lumea anglo-saxona, in general***) , pleaca de acasa si inainte de 18 ani, adica isi inchiriaza un apartament( chiar f. mic), permitandusi-l chiar din job-ul lor part-time, iar odata intorsi acasa, dau doar telefon parintilor si bunicilor, ca sunt bine, etc.Exact aceasta este situatia in Germania, destule cazuri de infectie, media fiind sub 40 ani, iar decese f. putine, cam acelasi lucru si in China si S.Korea, in China -chiar dinainte- se stie ca existau „orase fantoma”, pentru ca se construia „in nestire”…Tabieturile sociale-in acest context- au o imensa importanta, iar noi, lumea Latina, ne place, cand ne intalnim sa ne stangem mainile, sa ne imbratisam si chiar pupicuri, obiceiuri care- iata- in anumite circumstante devin mari creatoare de hazard, chiar cu fatalitati…In final, in aceasta situatie NU se poate spune precum in „Frumusetea este in ochiul privitorului”, ci -aici- Rezistenta(frumusetea) este chiar in ochiul privitului, adica a persoanei in cauza si nu a celor din jur, adica/si (parafrazand Biblia cu „Fericirile…”) putem zice, ,” Ferice de cei cu par, in nas”…(*** e clar ca lumea anglo-saxona a inteles si practica mult mai bine Legea lui Manu, care este bazata pe o rigoare nedisimulata, chiar pe discriminare, insa este practica si cu efecte

 11. Miracolul japonez: un studiu arată că locuitorii din Tokyo ar putea să fi atins imunitatea de turmă în fața COVID-19, iar mortalitatea scade.(…)___—–___”Tokyo, putin sub 14 milioane locuitori, 37 milioane intreaga arie metropolitana, intreaga Japonie 126 milioane locuitori DAR NUMAI sub 1600 decese, Romania 20 mil. locuitori, apropape 5 mii de decese…Cauze: japonezii nu au impus lockdown iar economia a suferit f. putin, in Romania, total invers; insa cea mai importanta cauza este REZISTENTA INDIVIDUALA si masurile sanitare de exceptie, colective si individuale, stilul lor de viata f. activ, se consuma mult peste (si alte produse oceanice) si vegetale crude, iar datorita SISTEMULUI SOCIAL, stress-ul este scazut, oricine stie ca ‘la nevoie- societatea are mecanisme puternice sa-l ajute, s.a.m.d….Paradoxal,(nu?!) stiind ca Japonia are Monarhie ereditara ca si conducere, o “forma anacronica…”, bll, bla, bla…

 12. Noua Zeelandă a învins coronavirusul pentru a doua oară și ridică restricțiile. Cum a reușit
  (05-10-2020 08:48)///
  2- Guvernul francez va impune pentru Paris nivelul maxim de alerta sanitara,///
  3-Papa Francisc: Pandemia de COVID-19 este cea mai recenta criza. Fortele pietei si politicile economice de dispersare nu reusesc sa produca beneficiile sociale pretinse de sustinatorii lor
  (Luni, 05 Octombrie 2020, ora 07:58)_________———_______si alte titluri la fel de semnificative, precum ca in Romania “rata pozitivarii(pozitivitatii)”, este maxima, asa cum si nr. de cazuri in capitala este fara precedent, etc., iar Noua Zeelanda ( ca si alte multe tari care stau f. bine la aceast capitol), risca -ca intr-un final- sa se “trezesca” cu cele mai mari costuri(prin repetarea masurilor luate), ba chiar sa sufere o rata a infectarii f. inalta, iar aceasta tocmai pentru ce am spus de cateva ori, anume ca actuala politica anti-pandemie, este doar FURATUL PROPRIEI CACIULI, si invartitul dupa coada, egal cu impingerea virusului , dintro zona in alta , singura solutie corecta trebuie sa fie INCHIDERE PLANETARA totala si f. bine sincronizata, timp in care se efectueaza o serie de dezinfectii tot la nivel planetar, iar aceasta va duce cu siguranta, la scaderea logaritmica a numarului de colonii de virus, realmente ” zburatoare”, cazul D.Trump( cel mai pazit om de pe planeta), DOVEDESTE ca s-a ajuns si la acea predictie facuta de mine, anume ca in aglomeratiile urbane, exista riscul ca la fiecare 10 metri sa inspiri o ” portie” de virus, adica atmosfera la nivel respirabil, este f. incarcata cu virusul respectiv si -desigur/de unde- posibilitatea si probabilitatea f. inalta de intalnire , om-virus… iar Papa , inca odata , ar trebui sa dea dovada de leadership si sa porneasca imediat campania pentru acesta actiune, aici nu mai este vorba de bogati si saraci, pentru ca -la acest capitol- practic toti suntem in aceiasi oala, si singura solutie -repet- este distrugerea fizica a adversarului, adica a virusului, iar in aceasta lupta este capital ca sa se faca o asigurare ,anume ca virusul nu poate sa se refugieze undeva, sa se ascunda, sa fuga in alta parte, sa fie impins in alte zone,etc., de unde acea inchidere planetara si actiunile amintite…

 13. Si apropos de masluiri de date , mai jos, un comentariu (initial, pe AM Press-unde a fost , ulterior, sters ca toate celelalte) la o stire preluata si -cumva- amplificata de “cat de viteji suntem noi, romanii”, chiar si in lupta cu molima, se pare-ca deobicei- ca, ” catzeii dintai turbeaza”, si iata ca ce spuneam cateva saptamani in urma a devenit realitate, anume ca ” nu va cadea prima zapada si vom avea peste 5 MII de decese prin coronavirus”, la zi sunt deja peste 5.400 , iar situatia arata “spre si mai grav”, insa -sper ca a inteles oricine- aceasta situatie este complet datorata celor 3 maimutzoi care conduc tara, iohanis, orban si catzu…///
  LevSt.
  16/04/2020 la 20:21
  ” …///-II-De ce românii sunt mai rezistenţi la Covid-19. Descoperirea cercetătorilor belgieni(…)___—-___ nici nu s-a terminat -macar- primul episod al acestui serial horror, si gata!, concluzii si inca care mai de care mai fanteziste…Totusi, daca este adevarat, raspunsul trebuie gasit in declaratia unui guvernator Mexican, si anume ca ” asa boli, nu se prind de oamenii saraci”… Si -iarasi- daca este adevarat, inseamna ca noi romanii am construit triada de aur a rezistentei: Rezistenta la corona virus, Rezistenta la foame si Rezistenta la mersul cu „masina sindicatului”, adica mersul pe jos…

 14. Lista actualizată a țărilor care au impus restricții de călătorie românilor – Elveţia include România în lista “zonelor roşii”.”…România a fost încadrată, recent, de către Elveţia în lista tărilor cu risc ridicat, în timp ce Belgia şi Cehia a ridicat din măsurile restrictive aplicate cetăţenilor români….”____——____”cate bordeie, atatea obiceie”(obiceiuri), si chiar acest lucru reprezinta combustibilul acestei pandemii, adica LIPSA uniformitatii in actiuni, iar evidentele arata ca singura masura care mai poate salva ceva, este tocmai aceasta uniformizare, la nivel mondial, planetar, adica acel lockdown de 15 zile(de care am mai amintit), INSA LA NIVEL planetar si drastic reglementat si sustinut, timp in care se vor face o serie de dezinfectii , la fel de planetare, iar aceasta pentru ca virusul respectiv a ajuns precum in “Love is in the Air”, adica este cam peste tot, de unde probabilitatile de infectare ale oricarei persoane sunt f. mari, cazul D.Trump(cel mai pazit om din lume) dovedeste acest lucru…Iar in Romania, se pare ca s-ar apropia “ora adevarului”, adica a decontarii situatiei, ajunsa dezastruoasa,doar pentru ca , conducerea tarii a actionat la modul cel mai cretin, chiar criminal, de unde spaima care i-a apucat

 15. Secretarul general al Natiunilor Unite: O lume divizata nu trece testul COVID-19
  (Duminica, 18 Octombrie 2020, ora 07:12)(…)____—–____Desi nu este explicit in ce ar trebui facut, este -totusi- un salt din complezenta prelungita si -poate- chiar a inteles ca “actiune” in asa situatie, inseamna un lockdown planetar si dezinfectiile in serie, care -GARANTAT- vor reduce masiv nr. de cazuri, f. probabil vor incheia pandemia, nu neaparat in sensul ca va fi eradicata total, dar cazurile vor deveni sporadice si -cu protocoale bine gandite- situatia va fi tinuta sub control, precum cu multe alte boli “eradicate”(!!!)…

 16. Expert britanic: “Un vaccin nu va opri coronavirusul. Va continua să se răspândească…„Cred că este puțin probabil să avem un vaccin care să oprească complet infecția…”

  13:54 – Belgia ar putea fi nevoita sa revina la un ‘lockdown’ total, sustin expertii epidemiologi.

  13:45 – Incidenta cazurilor la mia de locuitori in ultimele 14 zile: 3,23 in Capitala. Ce judet a mai depasit pragul critic

  13:17 – CORONAVIRUS Romania. 65 de decese si 3.400 de cazuri noi in ultimele 24 de ore. Record de pacienti internati la ATI: 768.___—____ 3 exemple , la intamplare, dar se stie ca in ultimele saptamani orase f. mari( Paris, Madrid,, etc.) si tari (precum Italia) au intarit restrictiile privitoare la situatie, si -fie ca este vorba de valul nr. 2 sau se continua primul-asta nu prea are importanta- se pare ca se produce -matematic, sau geometric- cea ce spun de luni de zile, anume ca VIRUSUL ESTE IMPINS(raspandit) dintr-o parte in alta a tarii, a continentului si planetei, dar NU dispare, singura solutie este “inchiderea” planetara si dezinfectii( mai bine zis intreaga tripleta-DDD*) dupa dezinfectii, si -GARANTAT- in 15 zile, incidenta cazurilor va deveni sporadica(endemica- in cel mai rau caz), adica o situatie ca a multor altor boli” eradicate”…Iar acest expert Britanic, confirma supozitia mea, cand vorbeam de cartea din 2140, “O suta de ani cu Coronavirus”…Deasemeni el confirma ce am spus si despre vaccin, adica niciodata un vaccin nu poate acoperi intreaga populatie vaccinata, de fapt nu cred ca eficienta va acoperi nici 75% DIN CEI VACCINATI…(*buna ocazie sa mai schimbam si din paradigma “sarbatorilor” , cele mai multe religioase, adica sa introducem si o sarbatoare planetara, bazata pe RATIONAL SI EFECTIVITATE, adica 3 (sau 4) perioade de o zi (la intervale ce trebuie gandite pe baza de statistici), ceva de genul SARBATOAREA CELOR 3 D” (in loc de cei 44 mucenici, nu!?)…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.