„Băile” de la Ghermănești, un vis care ar putea redeveni realitate

0

Mulți vasluieni, dar și alți români, au trecut pe acolo, în special pentru a-și trata afecțiunile reumatice. Acum însă, stațiunea este în paragină iar conducerea Consiliului Județean încearcă de ani buni reabilitarea ei. Pentru că nu s-a reușit obținerea unei finanțări europene, reutilizarea apelor termale de la Ghermănești ar putea surveni ca urmare a unui parteneriat public-privat. Stațiunea care să trateze vasluienii, dar nu numai, a fost de altfel un obiectiv constant al mandatelor regretatului Vasile Mihalachi, fost președinte și vicepreședinte al CJ Vaslui.

„Județul Vaslui, prin Consiliul Județean Vaslui, vă invită să depuneți ofertă de preț pentru îndeplinirea contractului de achiziție publică Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiții: “Centrul de Asistență Medico-Socială Ghermănești”, stă scris pe site-ul instituției, care face această invitație pentru un investitor care ar dori să se asocieze pentru reutilizarea apelor termale din localitatea Ghermănești, comuna Drânceni, care, în trecut, au ajutat la însănătoșirea a mii de vasluieni.

De mulți ani, Consiliul Județean (CJ) Vaslui și-a propus să rebiliteze vechea stațiune sub forma unei clinici medicale moderne. Tentativele de a atrage o finanțare europeană au eșuat, astfel încât conducerea CJ-ului s-a oprit asupra posibilității găsirii unui investitor, care să intre într-un parteneriat public-privat.

Dacă fostul vicepreședinte al CJ Vasile Mihalachi, care provenea din comuna Drânceni, avea un vis personal în reutilizarea apelor termale de acolo și revenirea la ceea ce Ghermăneștiul era odată, planurile sale sunt continuate acum de Ciprian Trifan, vicepreședinte al CJ Vaslui ÎN 2020.

„Este o investiție de viitor pentru județul nostru. Vom vedea dacă vom putea găsi parteneri pentru această investiție. Să vedem dacă este de interes acest proiect. Parteneriatul public-privat nu este o procedură foarte simplă. Prin proiect va fi înființată o unitate, vor fi angajați, echipamente etc. Sunt niște surse financiare pe care le blochezi până să le amortizezi. Nu este ca în domeniul infrastructurii, unde torni asfaltul, iar apoi conducătorii auto plătesc taxe. Procedura nu se poate face de pe azi pe mâine. Durează circa un mandat și jumătate până proiectul se implementează și poți să pui umbrela la aceste băi”, a spus Trifan.

„Vrem să construim acolo o clinică cum sunt cele din Bacău, Târgu Mureș sau Leova, Republica Moldova. Trebuie să folosim aceste ape cu efecte terapeutice și să mai adăugăm și alte tratamente, pentru ca această clinică să devină profitabilă. Eu am vizitat cele trei centre medicale și acolo sunt tot timpul clienți, este o listă de așteptare, deoarece oamenii doresc să facă tratamente. Trebuie să punem în valoare Ghermăneștiul, pentru că am tot așteptat!”, a spus și Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Vasile Mihalachi

Vasile Mihalachi, cel care își făcuse un obiectiv al mandatului din realizarea stațiunii la Ghermănești, spunea, în august 2014: „Un amplu proiect privind reabilitarea Spitalului Balnear Ghermănești a fost depus în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova, având o valoare de 3,3 milioane de euro. S-a dorit, practic, amenajarea unei adevărate stațiuni din care nu lipseau spațiile de cazare, cele de balneoterapie, cu instalarea de pompe performante care să aducă apa din izvoare și spațiile de relaxare. Proiectul a fost respins din motive politice, în timpul guvernării PDL. Avem promisiuni acum, din partea guvernanților, că proiectul va intra la finanțare, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, intenționăm să facem lucrările de reabilitare și modernizare cu fonduri proprii, dar numai după ce finalizăm proiectele aflate acum în derulare, ca să ne putem descurca cu banii. Din cauza unei erori care datează dinainte de 1989, zona nu este nicăieri trecută ca stațiune, cu toate că așa este cunoscută de toată lumea. Acolo este doar un spital balnear, dacă ar fi fost stațiune, se obțineau mult mai ușor fonduri pentru reabilitare. Este păcat că avem o resursă deosebită pe care nu o putem folosi. Știu că oameni din tot județul merg la Ghermănești și iau apă cu bidoanele, iar apoi o încălzesc acasă și fac tratamente. Ar fi un lucru extraordinar ca aceasta să se întâmple din nou, în mod organizat, într-o stațiune modernă, pentru ca vasluienii să nu mai fie nevoiți să plece pe la Tușnad sau la Băile Felix ori Herculane, când au apă bună la ei în județ”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.