„Vă amintiți cine a profitat de aceste situații în trecut, cine a pus miliardele în buzunar”

0

Belarusul este una dintre puține țări ale lumii care nu a instituit carantina și nici măcar obligativitatea purtării măștii împotriva coronavirusului. A tratat ceea ce ceilalți au numit „pandemie” ca pe o epidemie de sezon. Cu toate acestea a reușit până acum să păstreze la un nivel foarte scăzut numărul deceselor cauzate de virusul care a „închis” lumea.

Președintele țării, Alexandru Lukașenko, a criticat dur elitele lumii, acuzându-le că au profitat de pandemie să își bage „triliaone de dolari în buzunare” în timp ce economia mondială este în flăcări.

„Coronavirusul a pus toată planeta într-o stare de psihoză… O numesc psihoză pentru că cineva, în mod clar, avea nevoie de asta. Și probabil ați remarcat voi înșivă cine. E ca întotdeauna: după gripa porcină, gripa aviară, SARS… astăzi ne confruntăm cu o altă pandemie, altă pneumonie, doar într-o formă nouă. Și vă amintiți cine a profitat de aceste situații în trecut, cine a pus miliardele în buzunar”, a spus Lukașenko, vorbind în fața autorităților din regiunea Mogilev.

„Toată lumea s-a oprit astăzi, economia globală nu doar a fost stopată, ci demolată. Dar companiile de top, miliardarii și statele de top și-au pus trilioane de dolari în buzunare”

„De aceea am pus întotdeauna întrebarea, încă de acum trei luni, după cum vă amintiți: Cine are nevoie de așa ceva? Este un eveniment creat de om – această pandemie sanitară? Până acum nu am un răspuns și sper că nici voi”

Președintele Belarusului le-a răspuns apoi criticilor, reamintind cum media și internetul au râs de „sfatul” său de a trata coronavirusul cu vodkă, saună, tractoare și muncă la câmp: „Am spus asta ca o glumă și a devenit un fel de brand ‘Lukașenko’, și obișnuiau să spună: uite, el e nebun, nu știu cum să trateze oamenii, chiar dacă în spatele acestor comentarii se aflau idei foarte serioase”, a spus Lukașenko, care a continua să recomande oamenilor să facă sport și exerciții în aer liber, pentru a-și întări sistemul imunitar, pregătindu-se astfel și pentru un posibil al doilea val de infecții.

„Subliniez din nou: tot ceea ce oamenii spun criticându-mă este un bluff: nimeni nu știe ce se va întâmpla mâine”

Belarus s-a confruntat cu criticile mass-mediei și a experților din toată lumea după ce a refuzat să instituie măsurile de carantină obligatorii, păstrând fabricile, fermele, școlile, magazinele, restaurantele și alte facilități deschise în timpul „pandemiei”, chiar dacă țările vecine închideau totul. Totuși, datele publicate la mijlocul lunii iunie 20202 au arătat că, în timp ce rata infecțiilor este comparabilă cu a oricărei alte țări din Europa sau cu cea din SUA, mortalitatea a fost printre cele mai mici din lume, poziționându-se pe locul 45 din 49 de țări cu 10.000 sau mai multe cazuri.

Tot la mijlocul lunii iunie 2020, Institutul pentru Studii Politice, un think-tank din Washington, a concluzionat că numai în SUA miliardarii și-au sporit averile cu 565 de miliarde de dolari de la jumătatea lunii martie, cu totalul averii lor sporite cu 19% de când a început pandemia. Cifrele au fost publicate în același timp cu statisticile despre cei circa 39 de milioane de americani care au depus cereri pentru ajutoare de șomaj din cauza crizei și despre cozile de mii de persoane care așteptau ajutoare alimentare. Aceleași fenomene pot fi observate și în alte țări din lume, din Europa până în Asia.

Cine se va îndatora cui?…

Ce informații nu primești din media în această perioadă de criză, cu toată și absolut garantata sa „libertate de exprimare”: cei mai bogaţi oameni ai lumii au cheltuit peste un miliard de dolari pe acţiuni numai în perioada de începutul a „pandemiei”, iar miliardarii și-au sporit averile cu 565 de miliarde de dolari, averea crescându-le astfel cu 19%. Aceste știri ar fi trebuit difuzate, dar ar fi fost într-un izbitor contrast cu cele privind cei peste 39 de milioane de americani rămași fără un loc de muncă sau imensele cozi pentru ajutoare alimentare (Citește mai departe…)

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.