Cine stăpânește România? Pentru cine se învârt aici peste 200 de miliarde de euro?

0
Mugur Isarescu

Pentru că se apropie aniversarea zilei de 4 iulie 1776, poate mulți se întreabă de ce istoria americană și, prin extensie, democrația universală, îi sunt atât de îndatorate lui George Washington. Un militar merituos, dar o minte modestă în comparație cu colegii săi din generația „founding fathers”: Alexander Hamilton, Benjamin Franklin, John Adams, Thomas Jefferson, John Jay sau James Madison. Și totuși, Washington este amintit înainte de ei toți. Poate este așa numai pentru după-amiaza de 19 septembrie 1796, când, adresând națiunii un mesaj de adio (The Address of Gen. Washington to the Men of America on His Declining the Presidency of the United States), Washington a refuzat să candideze pentru al treilea mandat de președinte. El a impus atunci o regulă nescrisă, adoptată ca lege (al XXII-lea amendament al Constituției) abia în 1947.

Cu atât mai stranie mi se pare situația în care România, declarativ atât de apropiată și de influențată de cea mai mare democrație a lumii, cade în capcana de a se lăsa condusă zeci de ani de o castă ciudată, o aristocrație birocratică. Un număr de oameni care conduce și beneficiază de o economie de peste 200 de miliarde de euro, a 10-a cea mai mare economie a Uniunii Europene.

Opt premieri și sute de miniștri s-au perindat pe la guvernare doar în ultimii 10 ani. Priviți-i cu mare atenție. Ei conduc România? Fețe șterse, voci plate, idei puține, cuminți, priviri șirete dar pline de teamă.

În ultimii opt ani, România a avut 12 miniștri ai sănătății. 12. Cunosc mulți medici care au trăit și profesat aici în acești ani și care nu-și amintesc mai mult de trei-patru nume de pe această listă. Pe unul dintre ei și-l amintește cu siguranță o țară întreagă: Raed Arafat. Arafat este secretar de stat din anul 2007. Timp de 13 ani acesta a condus o instituție a statului în care nu mai are nimeni voie să pună piciorul: Departamentul pentru Situații de Urgență. De când conduce Raed Arafat acest departament s-au pierdut multe vieți în diverse accidente, tocmai datorită modului în care a funcționat acest departament. Cazul Colectiv, cu aproape 70 de morți, este cel mai cunoscut episod din lungul șir de eșecuri ale departamentului condus de acest doctor. Raed Arafat a gestionat bugete de peste 1 miliard de dolari în toți acești ani. S-au scris sute de articole laudative la adresa lui, i s-au dedicat sute de emisiuni TV, a devenit mai cunoscut în România decât Octavian Goga, un poet genial care, altădată, era studiat la școală.

Ei bine, în scurta perioadă (aproximativ 45 de zile) în care a fost ministru al sănătății, Arafat a avut timp să găsească pe biroul său CV-ul unui tânăr de 34 de ani, absolvent de drept la „Spiru Haret” și angajat al unei firme obscure de comerț cu medicamente. Ce i-o fi sărit în ochi la acel personaj de CV doctorului din Nablus nu știm cu precizie; poate faptul că a absolvit o facultate particulară într-un an în care aceasta nu era acreditată încă sau faptul că era absolventul unui masterat in managementul informatiilor de securitate nationala la Academia Nationala de Informatii din cadrul SRI. Oricum, Arafat a fost atât de impresionat de CV-ul respectiv, încât l-a numit pe autorul lui director general la singura companie a statului care importă și distribuie medicamente și vaccinuri. Adică la Unifarm. De atunci, omul numit de ministrul (interimar) Arafat, pe numele său Adrian Ionel, conduce una dintre cele mai mari companii ale statului.

Pentru aceia dintre noi care plătesc conștiincios impozite și contribuții și se întreabă cine se hrănește cu acei bani, este interesant de văzut ce fel de firmă conduce Adrian Ionel în numele nostru. În anul 2018, pentru care Unifarm a depus ultimul bilanț disponibil, activitatea firmei este cam următoarea: a cumpărat medicamente de 118 829 000 lei și le-a vândut cu 118 248 000 lei. Un profit net de aproape 285 000 lei, adică 0,2%. Cam asta este performanța managerului Ionel , o rată a profitului de 0,2%! Și asta nu e nimic: firma mai acumulase și datorii de 104 031 000 lei, adică 88% din cifra de afaceri. Serios? 12 miniștri ai sănătății l-au considerat indispensabil pe unul care are rata profitului de 0,2% și acumulează datorii aproape cât cifra de afaceri?

Ba mai mult, guvernul Orban nu numai că îl mângâie pe creștet pe juristul genial de «Spiru Haret», dar îi mai face și un cadou de guvernare nouă, un mizilic de 1,15 miliarde de lei, garantat de generosul stat român pentru a ne înzestra națiunea cu măști și izolete. Cadoul este descris oficial cam așa: „Eximbank a acordat în nume și cont stat C.N. UNIFARM S.A. o facilitate de finanțare în valoare de 575 mil. lei pentru achiziția de urgențã de materiale și echipament sanitar. Ținand cont de necesitatea achizitiei în continuare a materialelor și echipamentelor sanitare necesare, Ministerul Finanțelor Publice acordă un împrumut din venituri rezultate din privatizare în valoare de 1.150.000 mii lei înregistrate în contul Trezoreriei Statului, cãtre UNIFARM S.A., pe o perioadã de 6 luni, având destinația de rambursare a împrumutului acordat de Eximbank, în nume și cont stat, iar diferența se va utiliza pentru achiziția de urgențã de materiale și echipament sanitar, în contextul amenințãrii epidemiei cu Coronavirus în România”. Sursa: https://gov.ro/ro/print?modul=subpagina&link=nota-de-fundamentare-oug-nr-29-18-03-2020 , NOTĂ DE FUNDAMENTARE la Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare din 18 martie 2020.

Recapitulăm: Guvernul Orban, în plină ofensivă anticorupție, îl premiază pe campionul Adrian Ionel, la începutul pandemiei, cu 1,15 miliarde de lei (vreo 230 milioane de euro) adică îi dă pe mână de 10 ori mai mult decât avusese cu un an înainte. Cum a cheltuit Ionel banii s-a văzut: „2,2 milioane de măști achiziționate la un preț dublu de Unifarm, prin doi intermediari, importator fiind firma soției unui fost ofițer SRI, 1,2 milioane de măști de la un producător de pamperși din China, aduse la Unifarm printr-o firmă ai cărei acționari au avut afaceri offshore cu dr. Streinu-Cercel (măștile au fost declarate neconforme de către UE și au trebuit retrase, în ciuda faptului că au costat 18 lei pe bucată, un preț de măști profesionale, pentru personalul medical), plus izolete la un preț de 80.000 de lei bucata, cât un automobil” (sursa: https://www.tolo.ro/2020/05/21/dna-investigheaza-achizitii-publice-covid-de-140-de-milioane-de-euro-seful-unifarm-adrian-ionel-a-cumparat-izolete-la-17-000-de-euro-bucata-pret-de-masina/ ). Colac peste pupăză, Adrian Ionel ne-a mai adus aminte și de glorioasa prezență în fruntea ministerului transporturilor, din perioada 2007-2008, a lui lui Ludovic Orban, cerându-i o șpagă de aproape 800 000 euro tocmai unei pipițe, membră a clanului interlop al „sportivilor”, pipiță întâmplător angajata lui Orban și la primăria București și la Ministerul Transporturilor.

Să nu rămânem cu impresia greșită că Adrian Ionel este un accident al istoriei noastre recente, vă mai amintesc un caz similar. Poate și-l va aminti și DNA-ul.

Atunci când nu ascultă la televizor povestea succeselor luptei anticorupție, poporul își stoarce creierii să înțeleagă de ce plătește atât de scump gazul pe care îl consumă cu sfială, de vreme ce toți oficialii și oficioșii noștri ne tot felicită că suntem mândrii posesori ai independenței energetice, datorată unor mari rezerve de gaze. Poate vă întrebați cum am ajuns aici: pe de o parte să ne batem cu pumnii în piept că avem sute de miliarde de metri cubi de gaze cu care vom nimici Gazprom-ul inamic, iar pe de altă parte să avem al cincilea cel mai mare preț la gaze pentru industrie. Păi răspunsul e cât se poate de simplu: au „negociat” în numele nostru niște mari profesioniști. Armata de „profesioniști” se cheamă Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) și a fost condusă la aceste negocieri de către unicul, marele și genialul Niculae Havrileț, președintele numitei autorități, între 2012 și 2017. Înainte de a fi președinte, Havrileț a fost membru al Consiului Consultativ al aceleiași ANRE, între 2005 și 2012. Și mai înainte de asta, Havrileț s-a ocupat de „reorganizarea”, adică dezmembrarea ROMGAZ. Ei bine, acesta este omul care a reglementat piața gazelor din România, acesta este omul care a negociat „liberalizarea” (a se citi corect „scumpirea continuă”) pieței gazelor. Ați respira oarecum ușurați crezând că personajul a plecat acasă după nefericitul mandat de șef al ANRE. Dar nu : s-a dus taman consilier al ministrului Energiei din guvernul PSD-ALDE. Și bineînțeles, s-a întors și la locul crimei, la administrarea ROMGAZ. (sursa: https://www.romgaz.ro/sites/default/files/CV%20D-ul%20Havrile%C5%A3%20Niculae.pdf ). Pentru a nu mai dormi deloc liniștiți, aflați că distinsul Havrileț a fost găsit pe culoarele ministerului și de prea-curatul-și-nevinovatul Ludovic Orban, care l-a pus să se ocupe, în calitate de secretar de stat, tocmai de domeniul energiei. Poate vreți să știți cam ce rezultat a avut Havrileț cu „liberalizarea” prețului la gaze pentru industrie.

Adică, firmele noastre plătesc un gaz mai scump decât cele germane, maghiare, italiene, olandeze, austriece și chiar mai scump decât media din UE. Singurii care mai au gaz sunt olandezii…

Ei bine, după așa o performanță, Havrileț a fost promovat în guvernul Orban pentru a se ocupa și de „liberalizarea” prețului gazelor pentru populație. Mai vorbim după 1 iulie, dar după cum se anunță, sărmanii români vor plăti același preț pentru gaze ca și astăzi. Asta deși prețul pe piața europeană s-a redus cam la o treime de la începutul anului.

Producția a scăzut, depozitele de gaz sunt pline peste tot în Europa, prețul a ajuns 2 dolari/ mmBtu.

Nu vă amăgiți, dragi români, uitați-vă la contractele pe care vi le vâră pe sub ușă distribuitorii de gaze protejați de „profesionistul” Havrileț: prețul pe care îl veți plăti după „liberalizare” rămâne același.

Ei, dar această selecție de oameni care stăpânesc micuța noastră națiune nu ar fi completă fără cel mai important român al ultimilor 30 de ani, omul al cărui noroc nu a pălit nicio secundă, omul care doarme liniștit în cel mai confortabil și mai bine plătit scaun din România: guvernatorul de bancă centrală cel mai longeviv de pe planetă, omul care a stat în funcție cu șase ani mai mult decât Nicolae Ceaușescu, nimeni altul decât Mugur „Manole” Isărescu. Cu o atitudine de nepăsare faraonică, acest om a urmărit netulburat cum, sub nenumăratele mandate ale lui s-au prăbușit Credit Bank, Columna, Banca Populară Română, Banca Albina, Fortuna, Nova Bank, Banca Română de Scont, şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare (deținute de către Sorin Ovidiu Vântu), Banca Turco-Română, Banca Internaţională a Religiilor, Bankcoop, Dacia Felix, Banca Agricolă și Bancorex. 14 bănci și 800 000 de deponenți păgubiți. Peste 4 miliarde de dolari a plătit statul pentru aceste falimente, 10% din PIB-ul țării de atunci. Trei sferturi din acești bani numai pentru Bancorex. În timpul acesta, guvernatorul Băncii Naționale, care trebuia să supravegheze băncile din sistem își vedea liniștit de dezvoltarea podgoriei sale de lângă Drăgășani sau dormita imperial prin nenumăratele case de vacanță ale BNR de prin țară.

Poate are omul performanțe și nu știm noi? Aiurea, cum arată sistemul bancar românesc în context est-european (să nu ne comparăm cu Vestul, totuși!) după 30 de ani de domnie a boierului din Drăgășani, de la Federația bancară Europeană…

Oameni buni, România are active bancare de doar 104 miliarde de euro, mai puțin decât Ungaria (126 miliarde euro), o economie de abia 60% din cea românească! Polonezii, ce să mai spunem, au active bancare de 4 ori mai mari (461 miliarde de euro), deși au o economie doar de 2,5 ori mai mare decât a noastră. Cehii (o economie pe care ne lăudăm că am depășit-o anul trecut) au active bancare de aproape 3 ori mai mari. Credite acordate de bănci? La noi 65 de miliarde de euro, la fel ca la unguri. La polonezi de cinci ori mai mult (321 miliarde de euro), iar la cehi de 3,5 ori mai mult (209 miliarde de euro). Și atunci, vă întreb: care este performanța lui Isărescu? De ce este numit guvernator pe viață al Băncii Naționale?

Cât privește supravegherea, poate ne amintim de faptul că în anul 2012 a doua bancă românească de atunci, BRD, a anunțat o pierdere de 378 milioane de lei (sursa: http://www.bvb.ro/RapoarteFinanciare/IFB_rf_fs.aspx?s=BRD&d=12/31/2012) iar pentru 2013 o pierdere de 650 milioane lei (sursa: http://www.bvb.ro/RapoarteFinanciare/IFB_rf_fs.aspx?s=BRD&d=12/31/2013 ). 1 miliard de lei a pierdut a doua bancă din țară și BNR nu a clipit nici măcar o dată. Păi cum era să clipească, doar erau creditele date către echipa Elenei Udrea, stăpâna absolută a României de atunci. Nici până astăzi, BNR nu a sancționat pe nimeni, iar statul român nci măcar nu i-a atins cu o floare pe vinovați. Ce guvernanță corporatistă, ce transparență, ce norme de prudențialitate, totul e o poveste! Boierul Manole din Drăgășani a făcut un semn și totul s-a uitat.

Mai sunt, desigur, mulți abonați ai fotoliilor celor mai importante din țară, mulți care nu au încăput într-un modest articol de ziar. Dar ei sunt prezenți din plin în realitate și ei cheltuiesc, în numele nostru,cam 400 de miliarde de lei pe an. Pentru ce vor ei, așa cum vor ei. Mai mult, ei decid ce se întâmplă cu cele peste 1500 de miliarde de lei care reprezintă cifra de afaceri a firmelor din țară. Ei strâng impozite, ei împart banii, ei fac licitații, ei scriu regulile pieței și ei stăpânesc piața. Adrian Ionel, Niculae Havrileț sau Mugur Isărescu nu sunt, poate, nici cei mai răi, nici cei mai ciocoiți dintre ei. Dar sunt cei mai vizibili, cel puțin astăzi. Mâine vor apare alții.

Petrișor Gabriel Peiu este doctor al Universității Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) și al premierului Adrian Năstase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) și vicepresedinte al Agenției pentru Investiții Străine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN).

Preluare: cotidianul.ro

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.