Județul Vaslui, pe harta roamingului involuntar

0

Dacă vă aflați în preajma Prutului, dar chiar și la o distanță de 15 km față de frontiera cu Republica Moldova riscați ca telefonul vostru să intre în roaming involuntar, fiind facturat ca și cum ați fi pe teritoriu statului vecin. O hartă a acestor riscuri indică toata Valea Prutului ca zonă în care există această probabilitate.

Platforma informatică Aisemnal.ro, cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar şi nivelul de semnal 2G, 3G şi 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România, a fost actualizată cu localităţile care prezintă risc de roaming involuntar. Județul Vaslui apare astfel cu extrem de multe puncte în care există acest risc.

Potrivit Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) roamingul involuntar poate apărea în zonele de graniţă de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a reţelei. În aceste situaţii, echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul. În acest caz, utilizatorul, deşi se află pe teritoriul României, ar putea fi astfel facturat pentru serviciile de comunicaţii utilizate în roaming, ca şi cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin, bineînțeles, cu costuri suplimentare. .
Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea judeţelor aflate la graniţă există puncte în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar. Astfel, dintre cele 440.425 de puncte aflate la o distanţă de cel mult 15 km de frontiere monitorizate, au fost identificate şi introduse în hartă 295.630 de puncte cu potenţial risc de intrare în roaming involuntar. 
Specialiştii ANCOM recomandă utilizatorilor ca, în momentul în care intenţionează să călătorească într-o zonă de graniţă, să acorde atenţie mesajelor venite din partea operatorului în reţeaua căruia se află.
Pentru a evita accesarea involuntară a serviciilor este bine ca utilizatorii să îşi ia măsuri de precauţie: să selecteze manual reţeaua (utilizatorii pot dezactiva opţiunea telefonului de selectare automată a reţelei); să solicite operatorului activarea serviciul de roaming numai la cerere, când aceştia călătoresc în străinătate; să verifice la ce reţea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea reţelei rămâne pe modul automat. ANCOM avertizează că utilizarea involuntară a telefonului sau tabletei în roaming nu îi scuteşte pe utilizatori de plata acestui serviciu.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.