„Şcoala dresează copilul astfel încât să iasă ce vrea sistemul”

1
Florian Colceag

„Sistemul de educaţie a omorât pasiunea pentru carte a elevilor (…). Este foarte important să înţelegem de la bun început ce vrem de la copii, pentru ce au gândit americanii sistemul „no child left behind”. Ce doreau? O populaţie supusă normelor, căreia dacă i se spune să facă ceva, face acel ceva. Pentru că depind de sistem. Au fost învăţaţi să depindă de sistem omorându-şi libertatea proprie.
De ce în România se practică un sistem asemănător? Pentru că acei copii devin adulţi şi vor lucra în continuare în multinaţionale. Iar omul din multinaţionale nu e cazul să aibă idei, ci să se supună efectiv la ce i se spune. Iar acum, România este una dintre ţările care se predau multinaţionalelor.
Pentru că educaţia să nu ajungă un instrument de dresură este necesar ca ea să fie orientată spre dezvoltarea potenţialelor copiilor. Gândiţi-vă bine: un copil care intră la doi ani în grădiniţă şi parcurge şcoala până în clasa a 12-a, când termină liceul, şi mai face 3-4 ani de facultate, trăieşte 20 de ani în şcoală. Timp de 20 de ani ai timp să-l dresezi astfel încât la sfârşit să iasă ce vrea sistemul.
Asta este deocamdată realitatea. Intră în şcoală copii cu potenţial intelectual şi de personalitate înalt şi la sfârşitul liceului marea lor majoritate se pomenesc în pragul şomajului, neştiind să facă nimic concret, fără încredere în puterile proprii (…) iar piaţa de locuri de muncă nu îi oferă tânărului nimic. El este foarte mulţumit când îl prinde o multinaţională şi-i dă un salariu din care să poată supravieţui. (…) Acesta reprezintă un mod de însclavizare a populaţiei prin educaţie”

Prof. Dr. Florian Colceag
Preşedintele Institutului Român pentru Studii şi Cercetări Avansate

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. Prof. Colceag intuiește perfect nivelul învățământului românesc ca și ”produsele” rezultate! Reformele și programele aplicate după *89 încoace au avut drept rezultat încurajarea analfabetismului pornit strict de la o concepție minimalist-funcțională asupra rolului studiului. S-au eliminat noțiuni, s-au simplificat manuale/cursuri, s-au redus efectiv numărul de ore de studiu și anii universitari pe motiv că-i suficient să știe să scrie CV-uri și ”scrisori de aplicație/intenție” la joburile oferite de multinaționale. La interviuri sunt dezavantajați de neputința de a-și formula clar și concis ideile, opțiunile asupra unor subiecte importante din viață, n-au exercițiul exprimării libere și, cel mai adesea, demonstrează raționamente greoaie sau lipsite de rafinament. Acesta-i analfabetismul structural. Corporațiile, însă, au nevoie de sclavi, cum bine s-a punctat în articol. Pe de altă parte, oricât am ocoli problema financiară, tot de ea ne lovim. E dificil sau rușinos să recunoaștem că perioadele de expansiune culturală/intelectuală a României au coincis cu cele de avânt economic al țării? Românii, care au părăsit țara în comunism și cei care au plecat în primii 5-10 ani după comunism, n-au ajuns la cules sparanghel și căpșuni, nici la debarasat mesele occidentalilor și nici la îngrijit seniorii europeni. S-au dus ca ingineri, matematicieni, istorici sau profesori universitari. Una peste alta, din școală trebuie să iasă idiotul perfect cu o minte neantrenată la absolvirea unei facultăți. Pentru că doar așa poate fi manipulat mai ușor. Cu atât mai mult cu cât s-a încurajat – chiar la nivel de președinție pe vremea lui Băsescu – că România n-are nevoie de doctori sau ingineri, ci de ospătari și tinichigii auto. Desigur, nu doresc să minimizez importanța oricărei profesii pe lumea asta, dar atunci să nu ne mai mirăm că suntem la stadiul ”invazie a imbecililor”, să-i reproduc vorbele nuvelistului și prof. universitar Umberto Eco!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.