A fi împotriva sistemului care ține societatea românească cu susul în jos, cu valorile răsturnate, înseamnă a fi împotriva unui sistem antidemocratic

0

Am avut o discuție interesantă cu câțiva prieteni despre partide de dreapta și partide anti-sistem. Pe scurt, s-a afirmat că partidele de dreapta nu pot fi partide anti-sistem într-o societate democratică. Și, păstrând discuția strict în termeni teoretici este cât se poate de logic. Dacă avem un sistem democratic, atunci nu doar că partidele de dreapta nu pot fi anti-sistem, dar toate partidele anti-sistem ar fi și anti-democratice. Într-un sistem democratic.
Dar este România o democrație funcțională? Are România o presă liberă?
Se poate lăuda România cu o justiție independentă? Este activitatea politică neîngrădită și egală pentru toți cetățenii? Există cu adevărat libertatea de inițiativă economică?

Dacă analizăm ce se întâmplă în România ultimilor 30 de ani de zile, puțini vor fi aceia care, politicieni sau cetățeni fără funcții politice, nu vor recunoaște într-o formă sau alta faptul că sistemul de relații, complicități și dependențe constituit în timpul regimului comunist s-a păstrat și funcționează în continuare.

Într-o societate în care justiția se comportă cu copile de 12 ani ca și cum ar fi femei mature care au făcut în mod conștient și liber alegerile care le-au condus către prostituție, într-o societate în care justiția condamnă complicele, dar achită făptașul, într-o societate în care proprietăți care au fost deja răscumpărate sunt „retrocedate”, într-o societate în care politicienii corupți sunt anchetați doar atât cât să fie scoși din jocul electoral, Justiția este dependentă de politic și de rețele de infracționalitate.

Într-o societate în care forțele de ordine arestează folosind forța excesivă cetățeni care își vând mica producție de legume din propria grădină sau cetățeni care „nu poartă masca în mod corespunzător”, într-o societate în care forțele de ordine așteaptă la ușa unui potențial răpitor până când victima dispare, într-o societate în care liderii de organizații criminale sunt păziți de Poliție, Cetățeanul nu este protejat, nici în fața legii, nici în fața abuzului de putere, nici în fața infractorilor.

Într-o societate în care serviciile secrete sunt amestecate în presă, în justiție, în afaceri, în politică și fac și desfac jocuri prin intermediul agenților de influență sau a ofițerilor acoperiți, Politicul nu controlează ca într-o societate democratică, ci este controlat.

Într-o societate în care dezbaterea politică este redusă la mascaradele care au loc în mod real în Consiliile locale sau Consiliile Județene, într-o societate în care vocea cetățenilor este deseori ignorată de către decidenții politici, într-o societate în care achizițiile publice sunt mai scumpe de câteva ori decât achizițiile private și știm/bănuim cu toții că averile unui număr mare de politicieni au ca sursă astfel de achiziții, interesele legitime ale cetățenilor sunt mai puțin importante decât interesele oculte ale unor grupuri neoficiale.

Într-o societate în care presa spune aceleași lucruri și evită cu obstinație subiectele fierbinți pentru societate, iar cei care îndrăznesc să ofere publicului viziuni alternative sunt ostracizați, presa nu este liberă.

Sistemul care conduce țara nu permite ca România să fie o democrație funcțională. Mai mult decât atât, sistemul care conduce România mimează democrația. Poate avem Democrație populară, Democrație originală, dar nu Democrație pur și simplu. Avem un sistem care imită sistemul democratic, avem procese care imită procesele democratice, dar nu avem nici sistem, nici procese democratice.

În acest sens, a fi împotriva sistemului care ține societatea românească cu susul în jos, cu sistemul de valori răsturnat, înseamnă a fi împotriva celor care sunt împotriva sistemului democratic. Înseamnă a fi împotriva unui sistem antidemocratic.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.