A început

1

A început sezonul acela în care mișună nenumărați agitatori, agenți de publicitate, sectanți agresivi, predicatori, comis-voiajori și vânzători de praf de stele care îți explică detaliat cât ești de ignorant, ce prost ai șansa să fii dacă nu faci cum îți spun ei.

Vin cu seturi de povețe lustruite atent, cu îndemnuri de „haideți să munciți”, cu pachete de vise frumos ambalate, cu proiecte pe hârtie de-ți lasă gura apă, toate la timpul viitor. Uneori, pe alocuri registrul deviază ușor către „a și făcut ceva” sau „mai mult nu se poate oricum”.

Pentru îndărătnici sau șovăielnici schimbă rapid foaia. Se apelează la sfânta datorie de cetățean, i se transferă în cârca dobitocului toată povara responsabilității, se gâdilă cu atenție corzile sensibile ale emoțiilor sociale și, în caz de rezistență, se ridică tonul, se bate din picior apăsat, se arată obrazul și, în final, dacă nemernicul tot nu rezonează, i se arată locul ce i se cuvine în schemă.

Ți se spune limpede că ești prost și necivilizat.

Tu te uiți șăgalnic peste umăr, către peștera natală, te scarpini sictirit în cur și tot cu un drum prinzi un păduche obosit. Îi rupi capul între dinți, scuipi resturile la o distanță sigură, tot acolo arunci și mucii adunați cât a vorbit civilizatul, apoi îl privești cum pleacă să-ți construiască ție un viitor luminos, cu apă caldă din abundență, drumuri europene, școli grozave, locuri de muncă, supermarketuri și investiții străine.

Nici nu știai, dacă nu venea sezonul ăsta, cât ești de prost și, în esență, nici nu aveai cum. Cu toții aflăm cu adevărat cât suntem de proști abia după ce trece evenimentul efemer când este cu adevărat nevoie de fiecare dintre noi.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. Deși exprimarea este excesiv de ”colorată”, omul are dreptate! În campaniile electorale se promite orice, se minte cu nerușinare, populismul înoată în ape tulburi. România trăiește între două lumi: una a politicienilor și a ”partenerilor” și alta a celor care aleargă pentru ziua de mâine, pentru supraviețuire. La care se adaugă ”masa de manevră” numiți ”căpșunari” pe vremea lui Iliescu, ”diasporeni” în timpul lui Băsescu și ”sparangheliștii” lui Johannis păcăliți de promisiuni politice, dar cu care STS-ul își face de cap. Nimeni nu mai cere loialitate, decență și respect față de lege; cât despre eficiență…nu mai este luată în calcul de zeci de ani! Toate se desfășoară nestingherit, ”au priză” la public, pentru că românii nu vor, nu știu și nici nu au curajul să boicoteze niște politicieni nepotriviți și inepți, nici corporațiile care cresc prețurile la utilități, nici pe bancherii-cămătari care le vor pune sechestre pe case, pentru că ratele vor crește enorm și nu vor avea posibilitatea să le plătească și nici nu se gândesc ce va urma peste câteva luni, după alegerile americane. Cheltuim, dar nu producem nimic, ne împrumutăm cu niște dobânzi colosale, resursele naturale nu ne mai aparțin. Este limpede, că la noi pandemia prostiei, a hoției, a nesimțirii nu dă semne de dispariție. Din contră, vine în valuri succesive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.