Capac peste mega-scandalul SRI

5

Scandalul de la SRI ar trebui să bubuie. Nu mai puțin decât 32 de diplome false de doctorat urmează să fie anulate în Justiție. Se regăsesc în această listă nume grele din cel mai important serviciu de informații al României. Nume de generali. Iar alte nume nu se regăsesc. Cum este cel al faimosului Florian Coldea. Fapt e că cei chemați să păzescă turma de oi s-au transformat în lupi. Și au furat ca în codru.

Imaginați-vă, dacă puteți face acest uriaș efort. Unul dintre cei al cărui doctorat urmează să fie anulat, pentru că a fost obținut prin fraudă, doar unul dintre cei 32 este generalul Dumitru Dumbravă. Acest Dumitru Dumbravă a condus ani de zile, fiind mâna dreaptă a lui Florian Coldea, direcția juridică a Serviciului Român de Informații. Practic, el era omul Justiției în cel mai important serviciu secret al României. Este unul dintre arhiecții binomului SRI-DNA și ai trinomului SRI-DNA-Justiție. El a construit faimoasele „culoare” din Justiție. Adică acel mecanism infernal prin care, în urma unor false trageri la sorți, așa-numitele complete alese aleatoriu erau de fapt dinainte stabilite, pentru a-i condamna pe cei care trebuiau să fie condamnați, fără probe sau cu probe false, și pentru a-i achita pe cei care trebuiau să fie achitați, în ciuda unor probe reale.

Acest personaj, care ar fi trebuit să fie un exemplu de integritate pentru întreaga instituție și pentru societatea românească, a fost incapabil să-și obțină în condiții corecte un doctorat. Ca să devină doctor, a trebuit să fure. Dar ca să-și fure diploma de doctor, a furat ani în șir din bugetul statului sumele alocate pentru oamenii merituoși, care doresc să se perfecționeze, continuându-și studiile sub forma unui doctorat. Iar apoi, ce să vezi? Fiindcă și-a obținut doctoratul, a avut și salariul mărit și acces la cele mai înalte funcții. El este însă doar un exemplu.

Cele 32 de solicitări făcute de Serviciul Român de Informații practic în ultima zi legală, adică la fix un an de la constatarea fraudelor, sunt doar fața văzută a icebergului. Doctorate false sunt în mod evident mult mai multe. Dar atâtea au putut fi descoperite și documentate. Printre cei 32, nu se află doar personaje încadrate cu acte în regulă Serviciului Român de Informații. Se află și civili. Sau „civili”.

Cum este de pildă liberalul Radu Stroe. Radu Stroe a fost ministru de Interne. Un alt câine de pază al societății. Aflat în fruntea unui sistem care trebuia să păzească turma de oi. Și care s-a transformat în lup.

Dar există, cum spuneam, și o absență notabilă. Lipsește din această listă Florian Coldea. Generalul cu patru stele. Mâna dreaptă a lui George Maior. Fostul director SRI. Actualmente ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite. Și el cu patalama de doctor. În cazul lui Coldea, situația este dacă nu tragică, plină de haz. Acesta pur și simplu și-a făcut pierdută lucrarea de doctorat. Ea nu a mai putut fi găsită și analizată pentru a se vedea în ce măsură a fost plagiată. Iar hoțul neprins, iată, e negustor cinstit. Și conduce în continuare o parte însemnată a statului subteran.

Simpla această știre, cum că în Serviciul Român de Informații s-a putut petrece o asemenea grozăvie, ar trebui să genereze o reacție uriașă în interiorul societății românești. Parlamentul ar trebui să vibreze până la ultimul deputat și senator. Parchetul General ar trebui de urgență să vadă ce poate face pentru a sancționa acest furt colosal. Consiliul Suprem de Apărare al Țării, condus de președintele Klaus Iohannis, ar trebi să se zgâlție din toate încheieturile. Cu atât mai mult cu câte, ce să vezi? Prins asupra faptului, cu falsificarea propriei lucrări de doctorat, a fost însuși șeful comunității servicilor secrete. Daniel Moldovan, mâna dreaptă și uneori chiar și mâna stângă a lui Traian Băsescu, pe vremea când acesta era președinte al României și șef CSAT. Iohannis ar trebui degrabă să vadă care este, din această perspectivă, situația în CSAT și dacă nu cumva printre colaboratorii săi apropiați se numără și alți „doctori”. Dar, în orice caz, el are obligația să ia măsuri. Pe care nu le ia.

Și, nu în ultimul rând, se pune problema cum vor fi acoperite pagubele. Cum vor fi restituite sumele de bani luate cu japca de falșii doctoranzi și de falșii doctori. Sau salariile suplimentare obținute prin promovări nemeritate, făcute în baza unor lucrări falsificate de doctorat. Și se mai pun alte nenumărate întrebări, care țin de moralitatea unor înalți lucrători ai celui mai important serviciu secret al țării.

Autor: Sorin Roșca Stănescu

Mediocrii și lichelele conduc România

Elita României pentru următoarele decenii e alcătuită din gunoaie, șantajiști, lepre și aventurieri norocoși. Nu mai avem oameni care să conducă domenii după ce au performat într-o carieră, sau, dacă mai există, îi marginalizăm. Caracterul și reperele morale sunt fleacuri. Răul României de azi vine de la preluarea treburilor publice de către aventurieri, proști, nepricepuți hulpavi și odrasle de generali și mahări comuniști. Prostocrația cu ifose și-a creat eroii ei, regulile sale și are epoca ei. Ratații și mediocrii conduc guvernul și tot ei și-au trimis oameni la președinție! (Citește mai departe…)

Loading...
loading...

5 COMENTARII

  1. Cred că ar fi fost mult mai interesant de aflat, din partea unui jurnalist de investigații fără epoleți, ce s-a întâmplat cu acel grup de comando al SRI format din 16 persoane, prezent în anul 2014 la bordul distrugătorului american USS Donald Cook?! Grupul era pregătit să înoate neobservat sub apă cu scopul efectuării unor acte de sabotaj în Crimeea (acțiuni care ar fi constat în crearea unor explozii în cadrul transportului public în timpul orelor de vârf și în cadrul unor clădiri guvernamentale care adăposteau niște persoane destul de incomode pentru americani), indivizi care a fost capturați de Spetsnaz-ul Federației Ruse, așa cum s-a constatat în cererea urgentă a procurorului – de atunci – Republicii Crimeea Natalia Poklonskaia (actualmente deputat în Duma de Stat din partea partidului Rusia Unită, partidul președintelui V. Putin), cerere prin care solicita traducători de limba română. D-na procuror a obținut translatorii dintre cazaci. Cât despre incidentul USS Donald Cook și a sistemului de bruiere rusesc Khibiny, cred că nu este cazul să-l mai dezvolt aici! Nu am citit nimic în presa românească referitor la modul în care SRI a ales să intervină și să soluționeze problema. Nici dacă personajele în cauză s-au întors în România, sau au fost duse la Lubianka ori Butîrka?! Oricum penitenciarele au fost renovate și, cu siguranță, au condiții mult mai bune decât la Centrul de detenție de la Guantanamo! Nici familiile acestora nu au ieșit în presă să spună ceva, lumea tace mâlc de 6 ani, de unde nu-i greu să trag concluzia că în SRI, probabil, doar femeia de serviciu mai este de naționalitate română, în rest, toți poartă pe sub uniforma românească o alta: aceea a țării față de care manifestă loialitate și ascultare. În atare situație, recunoașterea diplomei și-a titlului de doctor nu mai au nici o importanță! Bugetul acestei instituții, care ar trebui să servească interesului național, este mult mai mare decât al Bundesnachrichtendienst (BND-ul german) și cu toate acestea ”legea offshore” care viza zăcămintele uriașe de gaze din Marea Neagră și securitatea energetică a României a fost adoptată, prin intermediul SRI, în favoarea ”stăpânilor” americani. Asemenea lucruri ne apasă, în nici un caz maculatura de sertar numită diplomă, care le atestă ofițerilor funcția, gradul, rangul, calificativul și sporurile salariale! Acordăm prea mare interes nimicurilor și trecem sub tăcere, din neștiință, sau rea-voință în a informa corect, adevăratele subiecte fierbinți cu care se confruntă România. Astfel de practici or fi specifice unor ziariști începători, dar nu unuia de talia și experiența lui Sorin Roșca Stănescu!

  2. „…cum vor fi acoperite pagubele. Cum vor fi restituite sumele de bani luate cu japca…”––___––Prin „amaratul” de Occident( Oh!Iarasi Occidentul!) este o vorba: „Urmareste banii si vezi cine, ce si de ce”, pentru ca -intr-adevar- „banul este raspunsul la toate”(Eclesiast 10:19) si in toate crimele economice(dar si de alta natura) banul(= bunuri, avere, putere de decizie si dominare, etc.) este motivatia savarsirii lor, in acest caz lucrurile chiar ar trebui sa fie simple, asa cum doar am zis(la alt articol-despre pensiile speciale), si aici, banii pot fi recuperati in contul legii primirii nejustificate de bunuri, bani, si folosirea lor in scopuri personale, in detrimentul interesului public.In primul rand -acum- trebuie un ordin inalt si legal( chiar decret prezidential) privind intreruperea acestor plati,si -in continuare- recuperarea sumelor deja platite, plus dobanda legala(si anumite fee-costul procesarii), iar in acest timp,”cu oxigenul taiat”(adica slabiti financiar), statul pregateste trimiterea lor in judecata , si chiar daca nu reuseste sa-i puna dupa gratii, cel putin ceva amenzi penale uriase poate aplica, adica distrugerea acestor indivizi , financiar, alaturi de interzicerea unor drepturi specifice..Aceasta ar da satisfactie si principiului de lege al recuperarii prejudiciilor cat si factorului educativ si de preventie, adica un mesaj dur, transmis celor tentati in svarsirea a asa acte… DAR -APROAPE STIM SIGUR- ca nu se va proceda asa, avem zeci de precedente cel mai ilustrativ-dar deloc ilustru- este cel al lui dan voiculescu, care era sarac lipit( cum se zice) si -imediat dupa „revolutie”- ca prin magie, a devenit multimilionar, fara a avea nici cea mai subtire justificare pentru situatie, iar publicul si Justitia(plus SRI, etc.) stiu ca el a devalizat fondurile(parte) fostei securitati, insa tot Justitia a decis ca pentru o asa crima merita doar cativa ani de inchisoare (din care nu a servit mai mult de jumatate-a „scris” carti si s-a purtat frumos!), iar de confiscat, nu s-a confiscat mai nimic, voiculescu-juns miliardar- trage in continuare sfori politice si economice, probabil multe subterane (deci comite si evaziune fiscala) , de unde el se imbogateste si mai rapid, si poate plati -chiar mai mult- taxe de protectie catre putreziciunea din asa-zisa justitie romaneasca…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.