„Cum să-i ceri românului să aibă simțul libertății, când el n-a cunoscut niciodată adevărata libertate?”

2

„Cum să-i ceri românului să aibă simțul libertății când el n-a cunoscut niciodată adevărata libertate?

A avut el vreodată – vorbesc de ceea ce se numește cetățeanul de pe stradă – sentimentul că votul lui, cuvântul lui, dorința lui sunt luate în seamă, că și el poate schimba sau determina ceva? Niciodată.

Fiindcă libertatea se însușește treptat, se învață, ca abecedarul, ca o limbă străină, în timp, prin practicarea ei, nu se cucerește, nu se intră în stăpânirea ei dintr-o dată, ca o bucată de pământ sau un obiect. […]

Inși liberi sunt destui și la noi. Dar, în cazul lor, e vorba de libertatea interioară, deci individuală. Restul…turmă supusă. O bați, o umilești, dar când îi ordoni să înalțe osanale celui care-o umilește și o bate, nu se lasă rugată. ‘Și-așa nu putem noi schimba nimic’. […]

Desigur, ciobanul poate fi înțelept – fiindcă e liber. Fiindcă ERA liber. Dar unde e ciobanul român? Ciobanul a coborât de la munte, acum face naveta, zilnic, la un șantier, la o fabrică, în loc de traistă umblă cu servietă de mușama, în loc de toiag cu un capăt de sârmă pe care înșiră pâinile cumpărate la oraș, în loc de fluier are televizor, în locul oilor numără zilele rămase până la chenzină… Dar tot mioritic a rămas. Ba, într-un fel, a căzut cu câteva trepte – azi e o oaie, și nu păstor”.

Paul Goma, «Gherla»

Paul Goma, o viață despre care nu se va face vreun film

Paul Goma a murit, iar numelui său îi e destinată uitarea. Necunoscut în țară, a fost, fără îndoială, un erou al libertății de exprimare, întreaga viață. Împotriva regimurilor, curentelor, valurilor, orișice îi contrazicea adevărul, Goma a spus ce a avut de spus. E omul care nu a știut altceva decât să fie liber și demn. Despre Paul Goma nu se va face vreun film, pentru că filmele au acel element manipulatoriu obligatoriu care hrănește continuu naivitatea și docilitatea marelui public, a maselor ignorante de care sistemele au nevoie: ele trebuie să aibă un final fericit, în final totul trebuie să fie …„bine” (Citește mai departe…)

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

  1. Sa nu confundam libertatea cu precauția.Sa fii liber înseamnă și să fii sănătos.Paul Goma a murit primăvara asta de covid la Paris

  2. Exista doar două energii majore, din care derivă toate. Iubirea și frica. Atâta timp cât continuăm să ne inarmam și să simțim nevoia de a ne apara sau a învinui, santem în energia fricii. Când ești în energia iubirii, ești ca o mamă cu pruncul în brațe și l iubești mai mult decât viata și în același timp ești cineva pt. ca altcineva are nevoie de tine. Dăruiești fără să ți se ceară și fără să aștepți recompense și da simți într un fel paradoxal ca ești liber.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.