Fără nicun principiu: Strategia PNL pentru localele 2020: racolarea primarilor din alte partide

4

PNL a devenit cel mai mare susţinător al traseismului politic, partidul racolând parlamentari, sute de primari, consilieri şi membri ai altor partide, în special ai PSD, în vederea alegerilor locale din septembrie 2020.

Liberalii au „uitat” cu totul de „princpiile” proclamate îaninte de a ajkunge la guvernare, iar critica traseismului, atât de prezentă în anii din perioada opoziţiei, a dispărut complet. Mai mult, racolarea de aleşi locali de la alte partide, în special de la PSD, a devenit cea mai scumpă politică a formaţiunii, fără a se ţine cont de vreun set de criterii de integritate.

Pusă să dea un răspuns despre racolarea de primari ai altor parte, Alina Gorghiu a venit cu varianta revenirii primarilor care au plecat prin Ordonanţa 55, girată de Dragnea: „Sunt o parte din primarii liberali care se întorc. Sunt cei plecaţi cu Ordonanţa 55, furaţi de Dragnea”. Însă această ordonanţă a fost dată în 2014, iar de atunci au mai fost un rând de locale. Nu în ultimul rând, liberalii au transferat numeroşi primari PSD care au fost aleşi pe listele social-democrate mai multe mandate.

Una din cele mai agresive politici de racolare a primarilor a avut loc în Teleorman, acolo unde liberalii aproape că și-au dublat numărul de primari în funcţie, jumătate dintre aceştia, în jur de 20, fiind de la PSD. Mai mult, liberalii au ajuns să ia PSD-işti, iar apoi să se mândrească cu reuşita lor. „Lovitură grea pentru Victor Drăguşin şi PSD. Cel mai important şi de notorietate consilier local al PSD Alexandria, Haralambie Epure, este, de astăzi, membru al echipei PNL Alexandria”, a declarat preşedintele PNL Teleorman Eugen Pîrvulescu, după ce liberalii l-au convins pe unul dintre cei mai cunoscuţi medici veterinari să treacă în barca Puterii.

La începutul lui august 2020, Eugen Pîrvulescu anunţa public planul său de a reuşi să racoleze încă şapte sau opt primari ai PSD, pentru a candida din partea PNL la locale. Însă lucrul care a atras atenţia în comunicarea sa a fost faptul că singurii PSD-işti care nu se califică pentru a fi luaţi în PNL sunt cei care au arătat că sunt agresivi în relaţia cu cetăţenii. De altfel, Pîrvulescu a reuşit să o convingă să candideze şi pe Ioana Magereanu, primar al comunei Ştorobăneasa, localitate devenită celebră după ce Liviu Dragnea şi Victor Ponta au fost plimbaţi cu o barcă trasă de jandarmi, la inundaţiile din aprilie 2014.

O explicaţie demnă de Caragiale a traseismului politic a fost dată exact de un traseist. „Am constatat cu dezamăgire că PSD face o campanie electorală murdară, josnică şi grosolană. Mai mulţi oameni politici, printre care mă număr şi eu, sunt numiţi ‘traseişti’ doar pentru că au coloană vertebrală şi nu doresc să servească interesele unui anumit individ”, a declarat deputatul Florică Ică Calotă, într-o conferinţă de presă. Ică Calotă s-a reîntors de curând în PNL, după ce liberalii au intrat la guvernare şi ALDE e aproape de dispariţie. În 2014, când liberalii conduşi de Crin Antonescu au decis ieşirea de la guvernare, Ică Calotă a abandonat PNL pentru a merge alături de ALDE la guvernare.

Iar politica de racolare a PNL a continuat în toate colţurile ţării. De exemplu, candidatul PNL pentru primăria Lehliu Gară ar urma să fie Iulian Iacomi, un cunoscut lider PSD din Călăraşi, de altfel acesta fiind liderul filialei judeţene în ultimii ani. Iacomi şi-a dat demisia din PSD în urmă cu două săptămâni.

Apărătorul lui Dragnea, bun de primar

PNL l-a luat pentru a-i fi candidat şi pe primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi. Acesta a devenit celebru când, în 2018, la o întâlnire a primarilor PSD din Suceava cu Liviu Dragnea, a agresat un tânăr care a avut curajul să-i spună preşedintelui social-democrat că nu au făcut nimic cât au fost la guvernare.

Potrivit presei locale din Iaşi, nu mai puţin de 12 primari din PSD şi UNPR urmează să bată palma cu liderul PNL Iaşi, Costel Alexe, pentru a candida pe listele liberalilor. Mai mulţi primari au şi recunoscut faptul că trec la liberali pentru a avea mai multe şanse în implementarea proiectelor locale, cum ar fi asfaltarea de străzi.

„PNL, o mare minciună şi o mare ruşine”

Jocurile de culise ale liderilor liberali care au negociat racolările de primări au dus la reacţii publice vehemente chiar din interiorul partidului. „PNL TIMIŞ – o mare minciună şi o mare ruşine. Viitorul nostru este compromis. Ce aţi realizat prin acceptarea distinsului Koller? Cum să acceptaţi un primar care a avut 0 realizări de-a lungul celor 20 de ani în funcţie? Un primar care mai mult a minţit decât a spus adevărul, un primar cu dosare penale? Domnilor, Alin Popoviciu, Alin Nica, Nicolae Robu – o mare dezamăgire. Clar, nu votaţi PNL”, este postarea PNL Sacoşu-Turcesc, localitate unde conducerea judeţeană a ales să-l ia drept candidat pe Adrian Koller. Noul candidat este considerat un experimentat traseist, după ce a mai trecut prin PDL şi PSD.

Nu în ultimul rând, PNL Timiş l-a luat şi pe primarul PSD din Bethausen, Ioan Lihoni, despre care secretarul general al PNL Timiş, Alin Popoviciu, susţine că „e un om de dreapta”. În urmă cu un an, Lihoni şi oamenii aduşi de el la un miting pro-Dăncilă susţineau că Iohannis nu trebuie votat, pentru că nu e din etnia lor, adică român, şi nu poate înţelege cântecele patriotice, din moment ce este din „alt neam”. Contactat de «Adevărul», Lihoni a recunoscut faptul că a trecut la PNL pentru a-i putea fi finanţate proiectele, din moment ce PSD nu l-a inclus pe lista comunelor care primesc bani pentru reţeaua de apă şi canalizare. Cât despre afirmaţiile despre Iohannis, Lihoni a negat că ar fi zis ceva despre preşedinte, cu toate că a subliniat că fiecare persoană e liberă să spune ce vrea despre o alta.

Dacă ei urlă despre noi că suntem ciuma roșie, că am distrus România, de ce ne ia domnule la pachet?

Primarul unei comune din Teleorman susține că a fost chemat la sediul unei firme din Prahova pentru a se întâlni cu secretarul general adjunct al Guvernului, Costel Barbu, care i-a cerut să treacă la PNL în schimbul susținerii proiectelor din comuna sa. Narcis Pietreanu este primarul comunei Blejești. Îi acuză pe liberali că șantajează primarii PSD din Teleorman cu blocarea lucrărilor de infrastructură în diferite localități dacă nu migrează spre PNL. Social-democratul afirmă că negocierile sunt purtate de Costel Barbu, secretar general adjunct al PNL și secretar general adjunct al Guvernului. Narcis Pietreanu afirmă că a fost invitat de administratorul societății CONI pentru a se întâlni în localitatea Mănești, județul Prahova, acolo firma își are sediul. Potrivit acestuia, nu știa că acolo va da peste Costel Barbu de la PNL. „Vă dați seama, doi cetățeni din județul Teleorman se întâlnesc în județul Prahova. Cristi Barbu este secretar general adjunct, mâna dreaptă a premierului Orban, a fost primar în Teleorman. Când am ajuns acolo, am fost la sediu, am intrat în curte, atunci l-am văzut pe domnul Cristi Barbu și m-a bufnit râsul. Le-am spus: ‘Știam că sunt discuții cu primarii noștri de la PSD să treacă la PNL’. Mi-a cerut să trec la PNL, credeți că mă chema degeaba. Dacă ei urlă despre noi că suntem ciuma roșie, că am distrus România, de ce ne ia domnule la pachet?”, a început Narcis Pietreanu.

La rândul său, PSD a luat recent întreaga organizație municipală a PNL Giurgiu. Mina spune că totul s-a făcut fără presiuni, deoarece președintele organizației își dorea să candideze la primărie și o să fie susținut de PSD.

La Iași mai mulți primari PSD au bătut palma cu PNL și Costel Alexe, contracandidatul lui Maricel Popa, șeful PSD, la președenția Consiliului Județenea. Printre ei se numără Ștefan Timofte de la Tomești, Iulian Marcu de la Ungheni, Georgel Popa de la Mosna, Cătălin Martinuș de la Dobrovăț, Iulian Chirilă de la Țigănași, Costel Hugianu de la Stolniceni – Prăjescu. PNL poartă discuții și cu alți primari ai PSD cum ar fi Dumitru Mihailuc de la Valea Lupului sau Gabriel Istrate de la Podu Iloaie. Primarii UNPR Cristinel Albu de la Tutora, Mirica Dodan de la Costuleni și Ovidiu Droanca de la Todirești au ales să candideze pentru un nou mandat tot din partea PNL.

La Slatina, 40 de membri ai organizației PRO Româna au trecut cu arme și muniții în tabăra liberalilor.

La Cluj, 18 primari PSD se pregăteau să se înscrie în PNL, dar negocierile s-au blocat la intervenția președintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Peședintele PSD Rădăuți și viceprimar al orașului s-a înscris zilele trecute în PNL, potrivit presei locale.

Bilanț intermediar al racolărilor liberalilor

USR face bilanțul racolărilor liberalilor. Într-un mesaj pe Facebook intitulat „PNL reformează România cu oamenii PSD”, USR contabilizează achizițiile pe care care liberalii le-au facut la nivel local și parlamentar.

„Cazul primarului Mihai Chirica, înregimentat în PNL după ce a făcut politică și a fost ales sub sigla PSD, nu este singular. Pe zi ce trece crește lista transferurilor pe care PNL le face în timp ce vorbește despre ‘realizarea marilor reforme de care România are nevoie’ și despre repararea ‘nenorocirilor lăsate de PSD’. Să înțelegem că repară răul făcut de PSD cu oamenii PSD tocmai pentru că sunt cunoscători ai ‘mecanismului’? Sau că încearcă să-i păcălească iar pe români?”, scrie USR pe pagina de socializare.

Lista transferurilor PNL făcută de USR:


Parlamentari:

  • Daniel Constantin ex-PC, ex-ALDE, ex-Pro România
  • Sorin Cîmpreanu ex-ALDE, ex-Pro România
  • Mircea Banias ex-PNL, ex-PDL, ex-PNL, ex-PC, ex- ALDE, ex-Pro România
  • Damian Florea ex-FSN, ex-PSD, ex-PUR, ex-PC, ex-ALDE, ex-PSD, ex-Pro România
  • Liviu Ioan Balint ex-PMP, ex-PSD, ex-PRO România
  • Remus Borza ex-ALDE, ex-PSD
  • Cristina Burciu ex PSD
  • Mihăiță Găină ex PSD
  • Elena Hărătău ex PSD
  • Eugen Gioancă ex PSD

Primari și viceprimari:

  • Mihai Chirică (Iași) ex-PSD
  • Cristian Matei (Turda) ex-PSD
  • Marian Voicu (Ciorani) ex-PSD
  • Silviu Ionut Stan Albeni ex-UNPR
  • Bogdan Loghin (Rădăuți) ex-PSD
  • Vladimir Petruț (Cavnic) ex-PSD
  • Sandu Tudor (Paulești) ex-PSD

Ce spunea Ludovic Orban înainte de a ajunge premier

Biroul Politic al PNL a decis anul trecut că „traseişti” din zona PSD, ALDE şi PRO România să nu fie primiţi în partid.

Ludovic Orban: „Știţi foarte bine că există actori politici, comentatori care tot încearcă să creeze o percepţie falsă. PNL este în război total cu PSD şi cu coaliţia guvernamentală, de fapt cu toate PSD-urile şi cu PSD mare şi cu PSD-urile mai mici, ei sunt adversarii noştri politici. Obiectivul nostru este să punem punct cât mai repede acestei guvernări care distruge România şi, ca atare, am vrut să se ştie foarte clar că niciun pesedist nu are ce să caute în partid (…) PNL „a fost, este şi va fi întotdeauna împotriva traseismului politic”

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

4 COMENTARII

  1. Una peste alta, această atitudine demonstrează lipsa de conduită morală ce urmărește doar satisfacerea intereselor personale. Indiferent de situație, de traseism politic sau nu, România nu va fi mai bine reprezentată iar cetățenii, care n-au avut decența să dispară odată cu ruinarea agriculturii și cu ”privatizările” (de fapt vinderea pe nimic sau desființarea totală) întreprinderilor ori în urma coronavirusului, măcar să nu-i deranjeze pe politicieni și să-i voteze indiferent de jocurile oportuniste care se desfășoară sub nasul lor. Că doar trebuie să-i vândă și pe ei pe bucăți. Până mai ieri, cloaca infectă a politicului românesc împreună cu presa aservită acuzau că voturile sunt acordate pe un litru de ulei, apoi că ”prostimea” votează doar cu PSD iar cei instruiți la ”universități de renume” sunt întotdeauna adepții dreptei românești, derapaje de gândire și imputări agresive care nu numai că au condus la învrăjbirea românilor între ei, dar au indus ideea, în sânul societății, a unui vor cenzitar. De parcă ar exista mai multe Românii! Doar pe cea reală, exclusă din spațiul public și din temele de dezbatere, înlăturată din calculele politice ale mai-marilor, n-o vede și nu-i acordă importanță nimeni. Lumea se mută dintr-un partid într-altul fără să-și mai pună cineva problema integrității țării, începând cu anul următor! Acestea sunt teste pentru stăpâni, nu alegeri democratice!

  2. PNL nu mai este de mult un partid, este o gașcă de profitori care a dorit cu orice preț să ajungă la guvernare pentru a se îmbogăți prin orice metodă. Nu are nimic sfânt, logic sau empatie pentru popor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.