Generalizarea ticăloșiei

7

Pentru omul normal care încă mai are o brumă de rațiune, lumea de azi devine din ce în ce mai sufocantă. E limpede că tot ce mișcă e controlat, că o masă gelationoasă, aflată în subterane, dirijează absolut totul, că lumea urmează o traiectorie dubioasă s.a.m.d. Poate că, fiind conștienți de tragismul vieții, ne-am putea împăca în final cu acest destin implacabil.

Niciodată lumea nu a fost un tărâm în care să dorești să trăiești veșnic. Ba au fost molime, ba războaie, ba conducători ticăloși, ba jaf, umilințe și atâtea alte și alte nenorociri. De fiecare dată însă în istorie au existat oaze de speranță. Ba un rege mai blând, care căuta să-și ridice poporul, ba o zonă mai fertilă și mai ferită de nenorociri, ba civilizații care promiteau etc.

Disperarea pe care o simte omul contemporan e una aparent ilogică. Un agent al sistemului te-ar putea întreba cu exasperare histrionică: „Ce mai vrei, omule? Ai o casă în care stai și nimeni nu te amenință că ți-o dărâmă. Ai mâncare câtă vrei și pe alese. Dacă ai chef de fructe exotice le ai la câteva străzi distanță, mirodeniile care altă dată costau o avere, azi le ai la prețuri derizorii. Mănânci mai multă proteină animală decât toți ceilalți înaintași ai tăi la un loc. Te poți plimba în lume. Dacă nu-ți place aici, poți merge oriunde vrei tu împreună cu familia și nimeni nu te poate opri. Ce mai vrei?”. E retorica tipică în capcanele căreia pică 80% dintre cei care o ascultă. Ea e plină de minciuni, dar mai nimeni nu le mai percepe.

Ai o casă? Probabil te iluzionezi că o ai, dar de fapt nu-i a ta. Dacă vei studia atent vei vedea că ea, în realitate, e a statului. Tu, pentru proprietatea care aparent îți este garantată, plătești o taxă sub forma impozitelor pe proprietate. Nu plătești taxa, în final ți se ia proprietatea și gata. Și aceasta nu-i singura cale prin care-ți poți pierde bunurile. N-au trecut decât optzeci de ani de la ultima naționalizare. Asta te obligă să nu uiți că ea poate reveni oricând! În ceea ce privește disponibilitatea produselor alimentare, așa e, ele sunt disponibile, dar sub formă de otravă. Hrănește-te cu ceea ce-ți dă industria alimentară și ai rețeta unei vieți de lungi suferințe induse de diversele boli cronice pe care le vei face. În ceea ce privește plimbările, din nou, așa e, dar problema vine din pustiul pe care-l constați când călătorești. În alte vremuri, când călătoriile erau infinit mai scumpe și mai lungi decât acum, câștigul pe care-l aveai era unul de necontestat. Oameni noi, obiceiuri necunoscute, înțelesuri pe care nu aveai cum să le atingi altfel. Acum călătoriile îți dau doar posibilitatea de a constata cu amărăciune că lumea e identică peste tot. Atât la suprafață, cât și în interior. Peste tot aceleași mall-uri depersonalizate, aceleași mărci fabricate, aceleași produse fake. Și aceiași oameni avizi după bani, orbiți de strălucirea lor înșelătoare. Singurele elemente care fac diferența sunt cele ale trecutului, dar exasperarea e și mai mare atunci când constați că toate acele minunății care sunt dovada unui spirit aprig, creator sau disciplinat sunt moarte. Că în oamenii prezentului nu a mai rămas nimic din acea moștenire.

De fapt aici era punctul la care doream să ajung. În toate vremurile a fost rău, dar speranța nu a murit deoarece existau oamenii. Aproape fiecare om avea în el o doză de normalitate. Îi spuneai aproapele tău deoarece îl simțeai aproape. Acum lucrurile s-au schimbat radical. Aceeași ticăloșie conduce lumea, doar c-o face într-un mod ascuns. Mai mult, parcă printr-o vrăjitorie, a făcut în așa fel încât lucrurile să se schimbe la suprafață. Totul pare a fi din paradis. Însă de fapt totul e un infern. Ei bine, în această realitate mincinoasă, exasperarea celor care mai gândesc vine din constatarea că „aproapele” nu mai e aproape, ci s-a metamorfozat într-un dușman. Având o brumă de normalitate nu poți să nu te întristezi văzând cum oamenii înghit pe nemestecate temele cele mai ilogice. Sunt în stare să te lichideze dacă nu accepți că anormalul e normal. Dac-ai auzi-o din gura unui anormal i-ai acorda circumstanțe, însă ideologia otrăvită a ajuns să fie răspândită fix de cei care-i sunt victimele.

Te uiți cu groază văzând cum cei acuzați că în urmă cu mai multe generații au fost asupritori, ei înșiși se acuză, cer să fie flagelați. Și asta nu dintr-un spirit exaltat religios, ci doar pentru „a fi în trend”. Nu mai e mult până când vor cere să fie lichidați definitiv doar pentru vina că au avut strămoși.

Iată lumea cea violentă cu care are a se lupta un om normal. O lume radicală în care aproapele – cel care i-a fost toată istoria alături – s-a transformat în spion, cenzor și torționar. Într-un fel în asta constă răul lumii: dacă înainte răul era asociat unei mase restrânsă de indivizi, acum a năvălit în lume și a cucerit majoritatea covârșitore a oamenilor. De-aceea pământul se transformă, pe zi ce trece, într-un tărâm din ce în ce mai asfixiant.

În cazul în care rezonați cu cele scrise în acest mult prea lung strigăt de furie, căutați să vă cultivați puritatea și s-o țineți ascunsă de dușmanul exterior care, iată, a ajuns să fie omniprezent. În caz contrar, nu vă obosiți să mă înjurați deoarece am pielea tăbăcită și nu mai simt. Încordați-vă însă să constatați că, până la urmă, de pierdut voi veți fi cei care veți pierde tot. Absolut tot! O să vedeți că așa va fi, dar pentru voi va fi deja mult prea târziu.

Preluare: Trenduri economice / Autor: Dan Diaconu

Loading...
loading...

7 COMENTARII

 1. Ceea ce parcurgem acum este lumea lui Kafka, sau, după cum spunea un celebru psihiatru rus, Piotr Borisovici Gannușkin, ”cele mai frumoase lucruri din lume sunt făcute de narcisiști, cele mai interesante de schizoizi, faptele bune de depresivi, iar cele imposibile sunt realizate de psihopați. Oamenii sănătoși nu contribuie aproape cu nimic la istorie”. Gannușkin avea dreptate! Ticăloșia este generalizată în egală măsură cu terorismul intelectual. Nu se exclud una pe cealaltă pentru că au fost distruse toate reperele antropologice, așa cum bine sesiza și D. Diaconu. Iar ecoul, ecoul nu cred că va mai putea fi măsurat vreodată nici măcar la o scară a istoriei civilizațiilor.

 2. “Si aceiasi oameni avizi dupa bani…”___—___
  “…Alergatura ta pentru saci de margaritare si onoruri lumesti,
  Inima si spiritul iti imbolnavise, departe de cea ce tu esti:
  Erai gras si punga plina, bineprimit la orice sindrofie si conclav,
  Dar totusi era ceva ce nu puteai vedea:erai ca multi altii, SCLAV!!!

  Cu lanturi grele, nevazute, inima iti era legata de aur, de bani,
  Si mintea iti ardea doar cum sa-i inseli pe prieteni si dusmani.
  Mai tot timpul gandeai doar la rasarit si amiaza nu si la apus,
  Erai gata sa calci pe cadavre s’ajungi cat mai sus si mai sus…”( “Splendida Izolare-Turnul de Fildes”-poeziile.com , la “Noaptea Petuniilor”)

 3. STENOGRAME Cum si-a santajat o avocata chiriasa care i-a zgariat canapeaua: “O sa vorbesc cu domnul Sile. Si un domn Nutu. Poate iti spune ceva” Avocata daniela dejmaru, din baroul bucuresti…”Instanta apreciaza ca masura suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei,… raportat la conduita inculpatei in cursul procesului penal, la nivelul de educatie,… inculpata … este titrata… iar pe parcursul procesului penal a avut o conduita sincera…”___—–___In orice societate se intampla asa ceva, gestul ei este reprobababil, insa si mai teribil este “pedeapsa” aplicata, curtea (judecatoria) respectiva trebuie sa fie extrem de corupta, daca cu asemenea motivari vine…In primul rand pentru cea mai murdara actiune ilegala( santaj) si evidenta recunoastere ca individa este asociata cu gangurile interlope, automat, respectiva curte ar fi trebuit sa-i interzica -pentru totdeuna- de a mai lucra in justitie, in orice functie, si sa faca demersuri ca scoala care i-a dat diploma, sa i-o retraga, practic tipa trebuia trimisa la sapat santuri…In schimb ei vin cu cele mai penibile “justificari”, “educatie”, pai tocmai aici ar trebui sa fie “spilul” cu cat esti mai educat cu atat trebuie sa primesti o pedeapsa mai mare, raportat la un slahor, care are o minima justificare, este ignorant, plus ca aici aceasta individa este “educata” chiar pentru a servi justitia…Apoi “titrata”, deci daca mafiotii sunt titrati, arata elocventa in timpul procesului, trebuie iertati, nu?! Ori, se stie, cu cat esti mai titrat dar mai lipsit de onestitate, cu atat esti mai periculos…Iar faptul ca a fost “sincera”, iar este un BS, a fost sincera ca era vocea ei(inregistrata) care recunostea totul…Absolut jenant si nedreapa, aceasta pedeapsa, tipa trebuia incarcerata macar 3 ani si pusa sa plateasca despagubiri monetare victimei, pntru disturbari emotionale( terorism ) prin amenintarea cu implicarea de interlopi, deja dovediti f. agresivi…

 4. Moțiunea PSD. Cine pe cine a sabotat?
  (Hrițuc Cristian-02/09/2020)
  “PSD a realizat inca un esec major……Cabinetul Orban a fost cel care a gestionat pandemia, cu toate implicațiile ei, …”____—–____ sa speram ca opinia publica va forta acest guvern( si intreaga conducere a tarii) sa suporte si responsabilitatile dezastrului rezultat din aceasta “gestionare”, inainte de venirea iernii Romania va avea pe langa 5 mii de decese , datorate acestei pandemii, iar aceasta TOCMAI pentru ca, conducerea tarii a „gestionat” iresponsabil , chiar criminal, aceasta situatie, si asa cum ziceam mai pe la inceput (februarie-martie), efectele economice vor fi mai mari si mai dure ca cele ale bolii, mai multe persoane au murit si vor muri din efectele colaterale , pana acum -sa zicem- medicale, dar apar cele sociale, adica scaderea nivelului de trai si cresterea cazurilor de depresie grava cu consecinte sinucidere sau violenta impotriva altora…Iar „conducerea” tarii, nici vorba sa treaca la masurile salvatoare,adica TERMINAREA IMENSULUI PARAZITISM NATIONAL INSTITUTIONALIZAT…

 5. Proiect de lege: Defaimarea imnului national sau a drapelului Romaniei… penal…inchisoare…”___—-___unul dintre cele mai absurde acte, cea ce dovedeste -de fapt- ca, conducerea tarii este de tip dictatorial si ca -permanent-incearca sa abata atentia opiniei publice (cu astfel de „proiecte”) de la realele probleme ale tarii, MULTE SI GRAVE, pe care ei NU VOR sa le rezolve , desi ar fi cel mai usor lucru de facut…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here