Altădată predominantă, pădurea ocupă azi 15% din suprafața județului, jumătate față de media națională

0

Vegetaţia

Pe fondul unui proces intens și de lungă durată de antropizare (intervenție umană), vegetația naturală de pe teritoriul județului Vaslui a fost înlocuită în cea mai mare parte cu culturi agricole, pășuni, căi de comunicații, suprafețe construite, care acoperă în prezent peste 80% din teritoriu.

Prin urmare, suprafețele ocupate cu păduri, altădată predominante în zonă, s-au restrâns treptat, ajungând în prezent la o pondere de circa 15%, la jumătate față de media națională.

Astfel, până la înălțimi de 300 m apar insule de păduri de quercinee (stejar pufos, stejar brumăriu) în amestec cu arțar tătărăsc, iar pe culmile mai înalte regăsim păduri de amestec între stejar și alte specii de foioase, precum gorunul, teiul, carpenul, paltinul, ulmul și chiar fagul.

În condițiile în care pădurile sunt puțin extinse și au adesea rol de protecție, activitatea de exploatare și prelucrare a lemnului nu are o tradiție foarte îndelungată și nici un rol central în sfera activităților industriale, precum în cazul județelor din zona de vest a Moldovei (Suceava, Neamț, Bacău).

Covorul vegetal este reprezentat, în cea mai mare parte a teritoriului de silvostepă (alternări de pajiști cu plante xerofile, precum păiuș, firuță, colilile, cu insule de pădure), în timp ce în zonele mai joase din partea de sud-est de stepă (ierburi și arbuști spinoși, specifici zonelor cu climat uscat).

Așadar, pajiștiile din județ au o valoare nutritivă relativ redusă, fiind mai degrabă favorabille creșterii cornutelor mici (ovine, caprine) decât celor mari (bovine, bubaline). Totuși, potențialul apicol al zonei este unul ridicat.

Prezenţa unor specii rare de plante, ierboase şi arborescente, a stat la baza instituirii unor rezervaţii botanice (Coasta Rupturile-Tanacu, Fânațul de la Glodeni, Movila lui Burcel) sau forestiere și botanice (Pădurea Bădeana, Pădurea Hârboanca, Pădurea Bălteni, Pădurea Seaca Movileni). Acestea reprezintă, cel puțin în prezent, mai degrabă atracții pentru localnici decât pentru turiștii din alte județe sau țări, dar pot sta la baza unor circuite axate pe turismul ecologic, o nișă de piață în creștere la nivel european și global.

Vasluiul este regiunea cu cel mai redus nivel de dezvoltare din România
Economia județului Vaslui se bazează pe firme din sectoare cu valoare adăugată 
redusă ce plătesc salarii reduse, generând un cerc vicios al subdezvoltării: 
lipsa unor companii cu valoare adăugată ridicată e determinată de migrația forței
de muncă înalt calificate, care emigrează pentru că nu găsește locuri de muncă pe 
măsura studiilor absolvite; în plus, această categorie e cea mai implicată în 
activități antreprenoriale, ceea ce explică densitatea mai redusă a firmelor 
față de media regională și națională (Citește mai departe...)

Fauna

Corelată strâns cu tipul de vegetaţie, fauna se dispune, tipologic, pe cele două etaje biogeografice, de pădure şi silvostepă (stepă). În pădurile judeţului vieţuieşte o faună mare, de mamifere (mistreţ, căprioară, cerb lopătar, lup, vulpe, jder), iar în cea de stepă şi silvostepă, pe lângă numeroase specii de rozătoare, specii de păsări mici, prepeliţe sau potârnichii. Dintre speciile cu valoare cinegetică se remarcă mistrețul și căpriorul în zona pădurilor de foioase, iar în lunca Prutului se întâlnesc animale cu blana prețioasă, precum vidra, bizamul și câinele enot (bursucul cu barbă).

Apele Prutului sunt bogate în specii de pește precum crapul, știuca, bibanul, avatul etc., iar cele ale râurilor mai mici adăpostesc specii de biban, clean, caras, oblet etc. Locurile cele mai atractive pentru localnicii și turiștii interesați de pescuitul sportiv sunt însă iazurile pisicole administrate de firme de profil sau lacurile din județ (Pușcași, Cuibul de Vulturi, Dumești, Mânjești, Colacul Banului, Cârja, Moara Domnească, Negrești, Puiești, Solești, Șofronești etc.), care sunt adesea populate de către administratori cu diferite specii.

Din «Strategia de dezvoltare socio-economică a județului Vaslui cu orizontul de timp 2021-2027», «Profilul socio-economic și demografic al Județului Vaslui», document pe care îl puteți studia pe siteul Consiliului Județean Vaslui: http://cjvs.eu

Rezervația naturală Bălteni-Brodoc, colțul de rai de care nu știai

Există locuri în lume care îți rămân întipărite în suflet pentru peisajele pe care le oferă și senzația că intri într-o altă lume. Pădurea Bălteni de lângă Vaslui e un astfel de loc. Este cald iarna și răcoare vara, are văi, văiugi, dealuri line, dealuri abrupte, copaci imenși și, efectiv, covoare de flori, adică tot ce ai nevoie pentru o adevărată ieșire în natură (Citește mai departe…)

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.