„Ne rup și fură gardurile, ne devastează grădinile, sparg geamurile și ușile, ne bat cu pietre în propriile curți, fură mașini, fură tot ce găsesc prin curți”

0

În iunie 2020, orașul Murgeni a fost declarat de către autorități „zonă specială de siguranță” în urma scandalurilor stradale provocate în mod repetat de clanurile țigănești rivale din localitate.

La mijlocul lunii august numeroase forțe de ordine intervin din nou, după ce, din nou, clanurile de țigani s-au luat la bătaie pe străzile orașului. De această dată, membrii calnului Murui ar fi tăbărât pe clanul rival, supăraţi pe faptul că ceilalți au depus reclamaţii la Poliţie în urma conflictului anterior. 

„Suntem jigniți și când circulăm pe stradă”

Toate acestea au fost însă prevestite de o scrisoare deschisă adresată autorităților încă din toamna anului 2019 de către doi locuitori din Murgeni, în numele unui număr mare de oameni, 95, care ajunseseră la disperare din cauza comportamentului minoritarilor needucați și gregari.

„Ne rup și ne fură gardurile, ne devastează grădinile, ne sparg geamurile și ușile, ne bat cu pietre în propriile curți, fură mașini, fură tot ce găsesc prin curți”, scriau atunci locuitorii din Murgeni într-un strigăt de revoltă și plângere ignorat și de autorități, dar și de cea mai mare parte a presei.

„Subsemnații, Ion Modiga, preot pensionar, și Maria Ciocârlan, profesor pensionar, din orașul Murgeni, județul Vaslui, în numele unui mare număr de locuitori, vă prezentăm următoarea situație disperată în care ne aflăm, cu speranța găsirii de către dumneavoastră a unor soluții benefice.

În orașul Murgeni, alături de români, conviețuiește și o mare comunitate de rromi. Dacă unii s-au adaptat conviețuirii normale cu românii, există mai multe clanuri care de ani de zile ne fac mari probleme, care în ultima vreme s-au intensificat, atât ca număr, cât și ca gravitate.
Astfel: ne rup și ne fură gardurile de scândură, ne devastează grădinile, ne sparg geamurile și ușile, chiar dacă sunt din termopan, ne bat cu pietre în propriile noastre curți, fac gălăgie permanentă până la orele 2-3 A.M, fură mașini și se plimbă cu ele până epuizează combustibilul, fură tot ce găsesc prin curți: păsări, unelte și alte obiecte. Ne taie copacii din propriile noastre curți, ne rup pomii fructiferi, ne sparg casele și magazinele. Sunt urmărite persoanele în vârstă, care au pensie și – prin violarea domiciliului – le fură banii strânși chiar și pentru înmormântare. Persoanele mai în vârstă, venite din alte localități sau chiar localnici, sunt prădați chiar și pe stradă. În ultima vreme au spart foarte multe case, furând bani, aparatură electronică, aparatură casnică.

Am ajuns în situația de a trăi cu teamă și stres permanent. Ne gândim cu groază ce s-ar întâmpla dacă, intrând în case, vor da peste noi. Nu mai putem pleca nici la serviciu, nici la o farmacie sau la un medic, nici la o biserică sau la un cimitir, nici măcar, uneori, să ne cumpărăm o pâine. O apărare a propriei proprietăți (parțială), se poate asigura doar prin prezența permanentă a unui membru din familie. Suntem bătuți cu pietre, atât pe stradă, cât și în propriile noastre curți. Se aruncă cu sticle pe stradă, astfel încât mașinile pot suferi avarii. Suntem jigniți și când circulăm pe stradă.
Ne-am adresat organelor de poliție și primăriei (credem că sunt sute de reclamații și plângeri penale), dar aceștia se plâng că nu au pârghii pentru rezolvare, în sensul că rromii majori pretind că toate aceste infracțiuni sunt săvârșite de minori, care nu pot fi trași la răspundere, deși noi suntem convinși că tocmai ei sunt cei care-i învață pe minori la săvârșirea unor astfel de fapte.

Am ajuns să ne protejăm casele prin gratii la uși și geamuri sau chiar prin acoperire cu scânduri sau tablă, astfel încât priveliștea oferită este de coșmar. Automat, cei care au scânduri sau tablă în geamuri și uși sunt obligați să stea permanent cu becurile aprinse în casă, iar aerisirea locuințelor este precară.
Pentru toate aceastea, venim cu rugămintea de a ne sprijini prin găsirea unor soluții care să ducă la posibilitatea de a avea un trai normal.”

– Scrisoare deschisă către autoritățile statului semnată de 95 de locuitori din orașul Murgeni

Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui:

„În data de 13 august a.c., ora 17:35, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui a fost sesizat prin S.N.U.A.U. 112 cu privire la faptul că, pe raza oraşului Murgeni, judeţul Vaslui, mai multe persoane s-au adunat pe o stradă din zona centrală a oraşului, tulburând ordinea şi liniştea publică.  La faţa locului au intervenit imediat poliţiştii, jandarmii şi poliţiştii locali şi, suplimentar, au fost dirijate în zonă echipaje de poliţie, luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vaslui, care au restabilit ordinea şi liniştea publică.  În urma derulării evenimentului, nici o persoană nu a fost vătămată. În cauză, a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „tulburarea ordinii şi liniştii publice” şi „distrugere”.  Ancheta este în curs de desfăşurare, fiind efectuate cercetări şi audieri în vederea stabilirii şi probării întregii activităţi infracţionale a tuturor persoanelor implicate în eveniment”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.