„Cei de la conducerea Pentagonului vor să poarte războaie pentru ca acele companii minunate care fac bombe să fie în continuare fericite”

3

E poate cea mai importantă declarație a unui președinte american de după discursul de rămas bun al președintelui Eisenhower, din 1961, în care vorbea despre „complexul militar-industrial”, care amenința pe atunci să acapareze „puterea publică”.

La 40 de ani de atunci, președinte Donald Trump acuză șefii armatei americane că vor războaie ca să profite firmele de armament. El îi critică pe şefii Armatei şi Pentagonului pentru că poartă războaie spre a creşte profiturile companiilor care lucrează în sectorul apărării. 

„Nu spun că armata mă iubeşte – soldaţii mă iubesc, oamenii de la conducerea Pentagonului probabil că nu, pentru că ei vor să nu facă nimic altceva în afară de a purta războaie pentru ca toate acele companii minunate care fac bombe şi fac planuri şi fac orice altceva să fie în continuare fericite”, le-a spus Trump reporterilor de la Casa Albă.

Comentariile lui Trump survin după ce mai multe oficialităţi din domeniul apărării au declarat că relaţiile dintre preşedinte şi conducerea Pentagonului sunt tot mai tensionate.

Președintele american care, spre deosebire de marioneta Obama – laureat cu Nobel pentru Pace -, nu a început niciun război în lume, cum au făcut, printr-o tradiție nescrisă și nespusă, aproape toți președinții americani, spune lucrurilor pe nume: războaiele sunt purtate în beneficiul complexului militaro-industrial, care realizează profituri uriașe. Restul e propagandă.

Războiul, și chiar numai ideea de război, aduce profituri uriașe companiilor de armament. La începutul lui 2020, după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, amenințarea războiului a făcut ca valoarea de piață a marilor companii din industria de apărare a crescut cu miliarde de dolari. Spre exemplu, Lockheed Martin, companie americană și constructor aerospațial de prim rang, specializată în domeniul militar, al securității și al tehnologiilor avansate, constructor al avioanelor F-35, a atins un maxim istoric pe bursă, după o creștere de 3.9%, într-o singură zi, 3 ianuarie, iar acțiunile Northrop Grumman, producătorul bombardierelor B-2 și B-21, au crescut cu 4,1% față de nivelul din 2 ianuarie.

După Al Doilea Război Mondial, puterea complexului militar-industrial a crescut continuu în Statele Unite ale Americii, în ciuda avertismentului președintelui Dwight D. Eisenhower, care, la plecarea sa din funcție, în discursul de rămas bun, pe 17 ianuarie 1961, spunea: „Un element vital în păstrarea păcii este stabilimentul nostru militar. Armatele noastre trebuie să fie puternice, gata pentru acțiuni instantanee, astfel încât niciun potențial agresor să nu poată fi tentat să-și riște propria distrugere.

Organizația noastră militară de astăzi nu mai are decât o mică legătură cu cea cunoscută de oricare dintre predecesorii mei în timp de pace sau, într-adevăr, de oamenii care s-au luptat în Al Doilea Război Mondial sau în cel din Coreea.

Până la ultimele conflicte mondiale, Statele Unite nu aveau industrie de armament. Producătorii americani de pluguri puteau, cu timpul și după cum era necesar, să facă și săbii. Dar acum nu mai putem risca improvizația de urgență a apărării naționale; am fost constrânși să creăm o industrie a armamentelor permanente de proporții vaste. La aceasta trei milioane și jumătate de bărbați și femei sunt angajați direct în industria de apărare. Cheltuim anual pentru securitate militară mai mult decât venitul net al tuturor corporațiilor din Statelor Unite.

Această conjuncție a unei imense instituții militare și a unei mari industrii de armament este nouă în experiența americană. Influența totală – economică, politică, chiar spirituală – este resimțită în fiecare oraș, fiecare administrație locală, fiecare birou al guvernului federal. Recunoaștem nevoia imperativă pentru această dezvoltare. Totuși, nu trebuie să nu înțelegem implicațiile sale grave. Munca noastră, resursele și mijloacele de trai sunt toate implicate; la fel și structura societății noastre.

În consiliile guvernamentale trebuie să ne ferim de dobândirea de influență nejustificată, căutată sau necontestată, de către complexul militar-industrial. Potențialul creșterii dezastruoase a puterii greșite există și va persista.

Nu trebuie să lăsăm niciodată ca greutatea acestei combinații să ne pună în pericol libertățile sau procesele democratice. Nu trebui să le luăm ca de la sine înțelese, pentru că numai un spirit cetățenesc vigilent și în cunoștință de cauză poate constrânge corect imensa mașinărie industrială și militară spre a se racorda la metodele și scopurile noastre pașnice, astfel încât securitatea și libertatea să prospere împreună.

(…) Trebuie să fim, de asemenea, atenți la pericolul ca politica publică să poată deveni ea însăși captivă unei elite științifico-tehnologice. Este sarcina statului de a modela, de a echilibra și de a integra aceste forțe și altele, noi și vechi, între principiile sistemului nostru democratic, care vizează dintotdeauna obiectivele supreme ale societății noastre libere”.

Loading...
loading...

3 COMENTARII

  1. Domnule Panait , nu stiu cum este la Pentagon insa , in Rusia cel mai prost platiti dintre rusi sant muncitorii care fabrica bombe , aia de lucreaza in fabricile d e munitii care apartin …Kremlinului fireste . Or fi aia de la Kremlin nefericiti ca Putin nu i-a mai tarat prin razboaie pana acum ? Fireste , nu-i timpul trecut pentru asa ceva…

  2. “…„Un element vital în păstrarea păcii este stabilimentul nostru militar. Armatele noastre trebuie să fie puternice, gata pentru acțiuni instantanee, astfel încât niciun potențial agresor să nu poată fi tentat să-și riște propria distrugere…”____—–____aceasta este esenta descurajarii oricarui agresor, si -pentru toata omenirea- aceasta armata a devenit si jandarmul mondial, iar aceasta pentru ca omenirea inca nu a atins acel grad de dezvoltare (in toate planurile) de a avea un real unic guvern(ONU este fragmentat pe cel putin 2 falii), iar atunci ,eventualii dictatori chiar daca ar mai miji pe undeva, ar fi anihilati imediat…Ce trebuie facut, tarile care inteleg aceasta situatie tranzitorie, trebuie sa preia cata o mica parte (f. suportabila) din aceste imense cheltuieli facute de o singura natie, si sa cantoneze pe teritoriile lor trupe ale pactului NATO, ca sa nu zicem neaparat ale USA, si -concomitent- sa-si reduca numarul propriilor armate, per total, costurile fiind mai mici si siguranta mult mai mare, cand o tara este aparata de trupele a mai multor tari, iar tehnologia militara provine de la cele mai evoluate industrii specializate, de pe glob…Scopul final trebuie sa fie un real ONU -guvernare mondiala-cu armata proprie de cel mult o suta mii de militari, iar toate tarile sa renunte total la armatele lor, in acest fel omenirea se poate pregati pentru marile evenimente care vor veni: invazii de extraterestri, coliziuni multiple cu alte corpuri ceresti, schimbari radicale in sistemul climatic, aparitia de noi pandemii, etc., etc.In fond, oricat de mare este aceasta planeta( in raport cu dimensiunea umana), trebuie sa intelegem ca in acest univers nu suntem decat o alta corabie plutitoare si absolut toti vom avea aceiasi soarta, intr-unul din cazurile enumerate mai sus, cum se intampla chiar in aceste zile cu aceasta pandemie, care nu tine de loc cont de continent,natie, bogatie nationala sau individuala, etc.Pe scurt, chiar daca avem orizonturi diferite, traim, totusi, sub acelasi soare…

  3. Autostrada și calea ferată Constanța – Gdansk, Polonia: Proiect strategic major anunțat de SUA(…)___—___Desi pentru partea americana scopul trebuie sa fie (si macar) strategic(si intr-o perspectiva realista, chiar pentru cele doua tari ,Romania si Polonia), nu se poate insa a nu se recunoaste importanta uriasa economica, in acest proiect, practic Planul Marshall atinge si Romania( si Polonia) chiar daca cu o “mica ” intarziere, de vreo 50 de ani…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.