Problema noastră e că Ion a ajuns să fie convins că Ion, ca om, e mai puțin ca Fritz, ca Klaus, ca Clotilde, ca Cosette, ca Siegfried…

6
Romanii n-au valoare

Nu, nu e o problemă că Fritz, că Klaus, că Clotilde, că Cosette, că Siegfried… Problema e că Ion crede că Fritz, că Klaus, că Clotilde, că Cosette, că Siegfried sunt ființe superioare. Problema nu e că Ion votează Fritz și Klaus și Clotilde și Cosette și Siegfried. Problema e că Ion votează așa pentru că el crede că Fritz, că Klaus, că Clotilde, că Cosette, că Siegfried sunt mai mult decât Ion!

Ne-au băgat în cap, timp de zeci de ani, că suntem nimeni în drum, praful de pe tobă, musca din bere. Și… i-am crezut. Ceea ce ne-a determinat să căutăm mereu nu parteneri străini, ci stăpâni… De câteva decenii, ne vor resemnați și cu capul plecat, temători și lipsiți de speranță, încărcați de frică și convinși că suntem cei mai răi, cei mai leneși, cei mai corupți! Dacă suntem „cei mai corupți”, „cei mai leneși”, „cei mai puțin capabili”, atunci ne trebuie mereu manageri străini, atunci ajungem să căutăm la nesfârșit administratori de țară din alte… țări. Dacă ne-am fript cu stăpânul A, încercăm mai departe să vedem cum e cu stăpânul B, apoi cu stăpânul C și așa mai departe. Iar dacă vom ajunge să epuizăm tot alfabetul, probabil o vom lua de la capăt. „Poate de data asta…”

Ne-a dezbinat un sistem ticălos, pentru care NU am existat nicio clipă ca ființe omenești, ci doar ca pioni utilizabili într-un sens sau altul pe o tablă de șah care nu ne aparține și nu ne-a aparținut în mod real niciodată. Când au avut nevoie să-și impună propriile planuri cu această țară, ne-au ATOMIZAT! Ne-au FĂRÂMIȚAT! Ne-au făcut mii de bucățele mici, apoi ne-au așezat în relații antagonice. Ne-au împins într-un război al tuturor împotriva tuturor: tineri contra bătrâni, români din țară contra români din afara țării, oameni de la sat contra oameni de la oraș, pacienți/medici, profesori/părinți… Aici am ajuns, aici suntem și nu trebui să ne mințim că ar fi altfel!

Iar problema noastră nu e că Fritz, că Klaus, că Clotilde, că Cosette, că Siegfried… Problema noastră e că Ion a ajuns să fie convins că Ion, ca om, e mai puțin ca Fritz, ca Klaus, ca Clotilde, ca Cosette, ca Siegfried…

Nimic nu se va schimba în această țară până când Ion nu se va prețui cu adevărat pe sine ca Ion, fără să-i fie rușine de numele lui și de OMUL ce-și poartă cu mândrie numele…

Autor: Liviu Pleșoianu

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

6 COMENTARII

 1. Coane Liviu ia de colea si sa sti ca poza este geniala : În ţara mea
  – Ion Pribeagu
  În ţara mea sunt văi şi munţi şi flori,
  Şi diamante,
  Şi sunt sticleţi atât de mulţi în capete savante!…
  Poeţii ritmului sărac slăvesc albastrul zării,
  Şi creşte-atât de mult spanac pe lanurile ţării.
  În ţara mea sunt tei şi plopi,
  Şi zarea-i diafană,
  Şi-n ţara mea jandarmi şi popi iau lefuri de pomană;
  Şi-n ţara mea sunt flori de myrt,
  Principiu sau idee,
  Sunt vorbe de păstrat în spirt, expuse prin muzee.
  Din larg de crânguri vin zefiri şi tuturor dau veste
  Că-n ţara mea sunt trandafiri şi fete
  Că-n poveste,
  Idile nasc şi se desfac subt luminiş de lună,
  În ţara mea onoarea-i fleac şi dragostea
  Minciună.
  Şi-n ţara mea sunt mulţi părinţi ce plâng morminte
  Multe…
  Şi pribegesc scrâşniri din dinţi…
  Dar cine să le-asculte,
  Când e minciuna pe amvon şi nedreptatea-i lege,
  Când guvernanţii-s de carton
  Şi nepăsarea Rege?

 2. „…Dacă ne-am fript cu stăpânul A, încercăm mai departe să vedem cum e cu stăpânul B, apoi cu stăpânul C și așa mai departe…”____–-____probabil ca acest LP nu este pro-Monarhie, insa involuntar ajunge la aceiasi idee, anuma ca schimbarea stapanului este extrem de costisitoare si destructiva pentru intreaga societate( exceptie, acei 0,1 sau 0,2%, conducerile oficiale, popimea, cohertele de paraziti, etc.), tocmai prin LIPSA CONTINUITATII PROIECTELOR NATIONALE, ba chiar sabotarea a toate de dinainte, si -desigur- orice nou jupan, este pionul unei falii sociale (sau grupe , chiar mici) si -intotdeauna- va fi contestat de ceilalti, si -evident- sabotat in fel si chip, pe scurt, numai o institutie PERMANENTA care sa fie UN FAR CALAUZITOR IN CEATA si un agregator social, pentru SUTE DE ANI, poate rezolva imensele probleme ale tarii, jupanii care vin la fiecare 5 sau 10 ani, vin doar cu scopuri si interese personale si de grup, toate realizandu-se -din plin- prin permanenta JEFUIRE a poporului…Asa a facut si porcul de tzap(emil constantinescu) care „inainte” a declarat ca va restaura Monarhia, ca ” dupa”( orbit de putere si lacomia pentru averi) „sa uite” ce a promis poporului…Totusi, ce se spune mai sus, face mai mult referire la stapanul din afara, chiar si asa, „Orice imparatie va fi distrusa dinlauntru”, Romania este distrus „PAS CU PAS” de romani nascuti si crescuti in Romania, pentru ca sunt tradatori de neam si patrie…Iar daca isi vand tara, nu vine decat sa implineasca(reconfirme) cea ce spunea un ofiter Japonez (cand au pornit al DRM , ocupand China), referitor la vanzatorii de tara chinezi” Cum am putea cuceri noi aceste popoare daca nu ar exista acesti indivizi?”(citat din Carte si Film -„Behind the Rising Sun”)

 3. Problema e ca de multe ori PSD si alte partide scot in fata candidati atat de corupti si incompetenti incat te imping sa ii votezi pe Fritz si Clotilde!

 4. Nu înțeleg cum de s-au lăsat unii îngenuncheați și și-au pierdut mândria naționala. Mai ales ca mulți au trăit in străinătate in ultimii ani și au putut sa vadă ca, luați la bani mărunți, străinii nu sunt cu nimic mai presus decât noi, ba din contra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.