Proiecte europene din județul Vaslui care au transformat agricultura de subzistență într-una performantă

0

Agricultura județului Vaslui s-a transformat radical după aderarea României la UE. În ultimii ani, sute de fermieri au depus proiecte și au absorbit fonduri nerambursabile prin PNDR 2014-2020. Grosul finanțării a vizat achiziționarea de utilaje agricole performante, fiind achiziționate, până în 2019, 115 echipamente de ultimă generație. Fonduri importante au fost orientate și spre afacerile din mediul rural, cum ar fi activități meșteșugărești de prelucrare a lemnului, ateliere de confecții și țesături etc. În anii 2017 și 2018, peste 17 milioane de euro au fost investite pentru modernizarea sectorului agricol.

Utilaje de peste jumătate de milion de euro

Unul din beneficiarii proiectelor europene în agricultură este Alexandru Ilaș, care pe submăsura 4.1. a primit o finanțare totală de 507.418 euro. Tânărul fermier își desfășoară activitatea în zona orașului Murgeni, județul Vaslui, iar cu banii din proiect și-a achiziționat mai multe utilaje agricole. Este vorba despre un tractor modern, o semănătoare, o grapă cu discuri, un combinator, un scarificator (utilaj de dislocare a pământului), un distribuitor de îngrășăminte, o presă de balotat, un încărcător frontal, o greblă de adunat și una de împrăștiat etc. 

„Nu apucam cu banii mei să cumpăr vreodată așa ceva. Utilajele sunt din ultima generație, sunt fiabile și au un randament ridicat. Puțini norocoși au beneficiat de această măsură. Încercăm prin astfel de achiziții să ne aliniem la ultimele standarde în domeniu, să realizăm lucrările la timp, să avem o productivitate mai bună, un timp mai scurt de realizare al lucrărilor. Am achiziționat utilaje complexe de care sunt foarte mulțumit” – Alexandru Ilaș

Contractul de finanțare pentru proiect a fost încheiat în data de 9 august 2017, iar beneficiarul a demarat planul de afaceri imediat după semnarea contractului. 

„Implementarea și rambursarea banilor s-au făcut foarte rapid. Eu administrez 200 hectare de teren, din care 30 sunt în proprietatea mea. Conform proiectului pe care l-am realizat, 105 hectare le semăn cu păioase, iar o condiție prevăzută în proiect este să utilizez soiuri românești. Acestea sunt soiuri bune, care au o productivitate bună, inclusiv în anii secetoși. Restul terenului l-am semănat cu rapiță, porumb, culturi prășitoare, fânețe” – Alexandru Ilaș

Fondurile europene disponibile pentru agricultori

La nivelul județului Vaslui, una din cele mai populare linii de finanțare pentru fermierii locali este submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, prin care fiecare proiect poate beneficia de maxim 50.000 de euro.

Pe această schemă de finanțare au fost depuse în anul 2017 48 proiecte, din care 25 proiecte au fost deja contractate și s-a încasat prima tranșă de plată. Tinerii fermieri s-au orientat către cultura cerealelor, legumicultură, zootehnie, apicultură. În total au fost plătite fonduri pentru 40 de proiecte în valoare de 1.237.500 euro. 

În anul 2018 au fost depuse alte cinci proiecte în valoare de 200.000 euro, planuri de afaceri care se află în evaluare.

O altă aplicație financiară este submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”. În anul 2017, au fost depuse la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Vaslui 159 proiecte în valoare totală de 2.385.000 euro, din care 131 au fost eligibile, selectate, contractate și achitată prima tranșă în valoare de 1.473.750 euro.

În anul 2018 au fost depuse pe aceeași submăsură 115 proiecte în valoare de 1.725.000 euro, dosare care se află la această dată în evaluare. 

Investiții semnificative în parcurile de utilaje agricole

Și pe submăsura 4.1 „Sprijin pentru investiții în exploatații agricole”, s-au semnat în anii 2017-2018 un număr total de 16 contracte de finanțare, pentru proiecte care vizează dotarea fermelor cu utilaje agricole moderne și performante. 

Astfel, în anul 2017 s-au efectuat plăți pentru aceste proiecte de 6.128.944 euro, din care 5.520.427 euro finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană (UE).

În anul 2018 s-au realizat plăți care se ridică la suma de 1.787.693 euro, din care 1.453.039 euro din bugetul UE.

În total, în anii 2017 – 2018, OJFIR Vaslui a plătit prin Serviciul de Active Fizice și Plăți Directe suma de 7.916.638 euro valoare nerambursabilă, din care 6.973.467 euro de la bugetul european.

Alin Trifu, directorul OJFIR Vaslui, a declarat că pentru agricultura locală cel mai mare câștig al implementării proiectelor europene a fost înnoirea parcului de utilaje, dotări care vor conduce la lucrări agricole superioare calitativ și producții mai mari.

„Cu banii europeni în județul Vaslui s-au achiziționat în total 115 utilaje agricole. Este vorba despre 15 tractoare, șapte încărcătoare frontale cu cupe pentru cereale, șase combine, opt pluguri, 11 combinatoare, 15 semănători, 11 grape rotative sau cu discuri etc. Numărul achizițiilor de tehnică agricolă prin fondurile europene va crește în perioada următoare, odată cu derularea noilor proiecte. Astfel, și în anul 2019 vom avea o creștere semnificativă a investițiilor în agricultura locală” – Alin Trifu

Investiții în zona rurală

O altă linie de finanțare pe care s-a depus un număr mare de dosare este submăsura 6.2 – „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale”. 

În anii 2017-2018 au fost semnate contractele de finanțare pentru 25 planuri de afaceri. Printre domeniile de activitate pentru care s-au obținut finanțări se numără activități meșteșugărești de prelucrare a lemnului, ateliere de confecții și țesături, servicii de coafor și înfrumusețare, activități fotografice, service-uri auto etc.

Astfel, în anul 2017 s-au realizat plăți de 1.050.000 euro, din care 993.503 euro din bugetul UE. De asemenea, în anul 2018 s-au făcut plăți de 2.910.692 euro, din care suma 2.596.960 euro provine din bugetul european.

În total, în cei doi ani de finanțare, OJFIR Vaslui a plătit 3.960.692 euro valoare nerambursabilă, din care 3.590.463 euro fonduri europene.

O altă afacere susținută cu bani europeni în legumicultură

Nela Caloian din comuna Ivești este alt fermier din județul Vaslui care a obținut o finanțare nerambursabilă de 50.000 euro pe submăsura 6.1. Cu acești bani a achiziționat un tractor, o freză și un erbicidator pe care le utilizează în sectorul legumicol.

„Ne-am hotărât să încercăm să implementăm acest proiect. Noi și așa ne ocupam cu agricultura, eram eligibili și am zis să încercăm. Este foarte mult de muncă în legumicultură și facem aceste lucrări cu familia și mai apelăm când este nevoie la zilieri” – Nela Caloian

Fermierul lucrează 6.220 metri pătrați de solarii și vând marfa în piețele județului Vaslui și în Iași.

„Mulți se sperie de fonduri europene, dar nu e atât de greu. Important este să începi și totul vine apoi cu fiecare etapă îndeplinită. Nouă ne-a prins foarte bine și programul pe tomate, care este finanțat din fonduri de la Ministerul Ariculturii. Sunt multe cheltuieli în legumicultură, iar după ce comercializăm producția mai rămânem și noi cu ceva. Aceste utilaje ne ajută foarte mult în munca noastră. Din păcate, tinerii pleacă și muncesc în alte țări, nu fac proiecte, se duc în altă parte să trăiască. Chiar dacă e muncă foarte multă, dacă îți place ceea ce faci nu e greu. Fiecare se poate descurca, doar să îi placă ceea ce face” – Nela Caloian

Autor: Dănuț Ciobanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.