Sinuciderea repetată a Vestului

5

În aceste zile, se pare că americanii care mărturisesc despre rasismul altora cred că se mântuiesc ei înșiși într-un mod confortabil, printr-un mecanism moral des regăsit de-a lungul istoriei: cu cât repet mai mult că urăsc răul, cu atât mai mult cred că îmi expun în văzul lumii bunătatea.

Numai că, scrie filozoful italo-american Angelo Codevilla, „acest tip de confesiune a fost deseori o tragedie în istoria civilizației crestine. De-a lungul secolelor, cei care s-au crezut purificați prin acest ritual al mărturisirii au ajuns să se creadă deasupra restului oamenilor și, prin urmare, și-au imaginat că un dreptul sa-i oprime și chiar să-i anihileze pe cei din jurul lor”.

„Oficialii americani și protestatarii care îngenunchează astăzi cu eșarfe tradiționale africane în jurul gâtului și care apoi aprobă violențele împotriva persoanelor, proprietății și simbolurilor culturale, sunt în marea lor parte niște protagoniști fără voie ai unui alt capitol dintr-o istorie ce se repetă”, scrie Codevilla.

„Cultura iudeo-creștină spune că perfecțiunea nu este posibilă în această lume. Însă în Vechiul Testament și în Apoocalipsa după Ioan apar referiri tangențiale la stadiul final al umanității, în care răul va fi fost înfrânt si cei buni vor fi triumfat în fața dușmanilor. În Apocalipsa, acest stadiu final durează o mie de ani. Lăsându-l deoparte pe Isus Hristos, oamenii au aplecat urechea deseori la ‘falși profeți’ care vorbeau despre triumful final asupra răului. Între secolele 11 și 16, au fost multe mișcări care s-au folosit de mărturisirile rituale pentru a se purifica și pentru alimenta gloatele care au dus cele mai sângeroase războaie ale Europei. În secolele urmatoare, aceste mișcări au devenit seculare, dar ele se încadrează în aceleași categorii morale și intelectuale.

Acum, la fel ca întotdeauna, o asemenea mișcare vrea să distrugă civilizația în numele modificării condiției umane. Diferența este că, dacă din Evul Mediu și până în secolul 20 aceste mișcări se opuneau clasei conducătoare și nu aveau aliați în această clasă, mișcările contemporane au o relație intensă și problematică cu aceste clase conducătoare.

Astăzi vedem imagini cu distrugerea unor monumente care au rezistat de secole, cu eliminarea din circulație a unor mari nume. Distrugerea idolilor altora a fost și rămâne o caracteristică a războaielor tribale. Vechiul Testament amintește de porunca divină de a distruge idolii, iar înfruntările dintre armatele creștine și musulmane vizau nu numai oameni, ci și simboluri. (…) În secolul 6, împăratul Iustinian a facut din catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol cea mai importantă biserică a creștinătății. Musulmanii care au ocupat orașul în 1453 i-au ucis pe preoți, i-au dat jos statuile și au făcut-o principala moschee a califatului musulman aflat în război cu creștinătatea. În 1923, Kemal Ataturk, modernizatorul Turciei, a transformat clădirea în muzeu, pentru a pune capăt acestui conflict. Însă în iulie 20202, președintele islamist al Turciei Recep Erdogan, în acord cu spiritul ostilității față de civilizația iudeo-creștină, a transformat-o din nou în moschee și a început să acoopere ce mai rămăsese din frescele creștine.

Este echivalentul torturării unui om mort, un lucru pe care îl fac lașii care fug de dușmanii în viață. Pe de altă parte, războiul impotriva statuilor, picturilor, cărților, biografiilor a fost o trăsătura definitorie a inamicilor revoluționari ai civilizației.

Aleksandr Soljenințîn a spus că linia ce separă binele de rău nu trece printre oameni, nici printre partide, clase sau rase, ci trece prin sufletului fiecărui om. Acesta este un aspect fundamental al civilizației noastre.

Istoria e plină de zeci de mișcări uitate – flagelanții, catarii, spiritele libere, ranterii – și oameni precum Gioachino da Fiore, Thomas Muntzer, Jan van Leyden. Circumstanțele în care au acționat și modul lor de a se exprima nu înseamnă nimic pentru noi, însă caracteristicile lor comune sunt importante, pentru că sunt perene. Aproape invariabil, liderii acestor mișcări au fost niște paria sau ceea ce Marx ar fi numit „lumpen-intelectuali”. În Evul Mediu, ei erau semieducați, disidenți sau apostați din clerul inferior. Inițial, luptau cu un rău evident. Apoi, ei spuneau că au primit mesaje divine sau au avut viziuni. Audiența lor era împărțită între cei care se considerau victime ale răului și cei care doreau să-și ascundă responsabilitatea pentru acest rău. Pentru primii, profeții promiteau o soluție imediată, iar celor din urmă le promiteau un rol în mișcarea lor. Urma apoi mărturisirea și purificarea rituală.

Cei care treceau prin această purificare se considerau atât de puri, încât nu mai puteau păcătui.

Acești aleși credeau că pot și chiar trebuie să facă lucrurile pentru care îi înfierau pe alții. Elita aceasta purificată era motivată de eliminarea celor pe care îi considerau eretici. Însă masele în care își făceau prozeliți nu mai acoradu atenție procesului de autopurificare. Pentru ei, totul se reducea la uciderea dușmanilor. Asta urma să-i purifice și pe ei, si lumea. În plus, asta îi îndreptățea să distrugă. Pentru că cei aleși trăiau de regulă în lux, cei atacați considerau că gloatele sunt marionetele acelor „aleși” – iar într-o anumită măsură chiar asta și erau. Însă cu toții, și aleșii purificați, și marionetele lor, păreau posedați de aceiași demoni.

Clasa conducătoare a generației noastre nu este posedată de vreun demon. În schimb, este concentrată doar pe menținerea puterii și consideră că mișcările revoluționare sunt aliatele lor împotriva competitorilor socio-politici. Acesta este motivul pentru care acum putem considera că masele violente și elitele purificate sunt marionetele clasei conducătoare.

(…)

În urmă cu mai bine de un secol, sociologul Max Weber scria: „În clasele privilegiate ar putea să apară un soi de religie a mântuirii. Charsima profetului este asociată unui minim de cultura intelectuală… Însă el își schimba caracterul… când se adresează categoriilor neprivilegiate… este acea adaptare inevitabilă la nevoile maselor”. Masele și cel ales cad în cele din urma de acord să verse sânge.

Weber se referea la Revoluția Franceză. Revoluționarii francezi doreau să-și ucidă nu numai dușmanii în carne și oase, ci și trecutul cu simbolurile lui. De aceea au distrus biserici, au transformat altarele creștine în altare ale zeilor lor și au abolit săptămâna de șapte zile pentru a elimina sabatul.

Temerile lui Weber s-au concretizat. (…) Hitler susținea că doar el și Stalin sunt adevărații revoluționari, pentru că, spre deosebire de Mussolini, ei distrugeau legăturile intelectuale și fizice ale țărilor lor cu trecutul. Mussolini, spunea Hitler, nu a făcut nimic pentru a rupe Italia de trecutul ei. Nu a distrus nici clădiri, nici statui, nici nu a ars cărți. Regele încă domnea, iar preoții conduceau sistemul de educație italian. Hitler era mândru că partidul nazist ardea cărțile.

Dacă Stalin ar fi făcut aceeași comparație, atunci ar fi observat că Hitler nu a distrus nicio biserică în Germania și că, cel puțin înainte de război, nu a ucis niciun preot. Nimeni nu va ști câți preoți ortodocși au fost împușcați la ordinul lui Stalin sau au murit în Gulag – 350.000 cel puțin. Puțini preoți ucraineni au scăpat cu viață. Distrugerea trecutului Rusiei și denigrarea civilizației creștine ca dușmanul numărul unu al proletariatului a devenit scopul educației sovietice. Au fost profanate ostentativ biserici sau pur și simplu au fost demolate. Demolarea în 1931 a catedralei Hristos Mântuitorul din Moscova – considerată uneori cea mai mare biserică a creștinătății – a fost un soi de susținere a argumentului marxist că toată istoria a fost o mârșăvie și că Partidul Comunist are dreptate să-și distrugă dușmanii. Însă simbolurile civilizației au o forță și o importanță uriașă. Este suficient să spunem că, în 1991, când URSS se prăbușea, poporul rus sărăcit s-a apucat să reconstruiască catedrala exact așa cum a fost.

Sinuciderea Vestului

Logica revoluției milenariste este vie și acum. Istoria ne arată că numele oprimaților, opresorilor și al revendicărilor lor sunt interșanjabile și irelevante. Astăzi nu trebuie să ne imaginăm că magnații corporatiști, politicienii, oficialii FBI care care îngenunchează cu eșarfe tradiționale africane în jurul gâtului și care apoi se declară solidari cu gloata care distruge statuile, nu trebuie să ne imaginăm că ei cred în altceva decât propria putere și propriile avantaje. Cât despre gloată, ea doar se bucură de o perioadă în care nu i se aplică legea. Protagoniștii și marionetele sunt parte dintr-o avalanșă revoluționară care trebuie să-și urmeze logica.

Astăzi, ca și în Evul Mediu, gloata, incendiile, profanările, acuzarea evreilor nu au nimic de-a face cu adevărul sau cu un anumit eveniment. Ce sens are ca gloata din Bruxelles să dea jos statuia lui Iulius Caesar în semn de protest împotriva morții unui american de culoare în Statele Unite? Ce sens are ca gloata din Philadelphia să dea jos statuia unui erou necunoscut din Războiul de Independență sau ca gloata din Boston să dea jos statuia lui Abraham Lincoln?

Milenariștii și gloatele lor nu au nevoie de vreo nemulțumire din trecut față de cineva. Adevărata lor țintă este civilizația însăși. Singura nemulțumire care contează este însăși existența civilizației și faptul că gloata nu poate fi stăpâna civilizației. Tot ce le trebuie este să știe că acea civilizație este vulnerabilă, neapărată și că poate fi sfidată fără să pățești nimic. Dacă noi nu ne urâm civilizația, atunci istoria ne arată că nu avem decât varianta de a trata că gloatele milenariste drept ceea ce sunt – dușmanii noștri”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

5 COMENTARII

  1. România dresată la școală(dela0.ro)
    Învățământul românesc e un dezastru în funcțiune pentru că problemele sale de fond rămân mereu aceleași. (…)___—-___ in orice tara exista analfabeti functionali( referitor la intelect), insa nu de aici deriva problema generala care defineste o natie( adica civilizatie si prosperitate generala) ci din dreptul la proprietate si -mai precis- dreptul la o proprietate aducatoare de venit, iar aceasta este baza unui trai decent si -consecutiv- impulsionarea individului sa vrea mai mult, mai bine, adica sa traiasca chiar in lux, de unde singur, va intelege ca putina scoala (mai ales de specialitate) ii poate scurta drumul spre varf… Si se va intoarce la scoala, chiar doar part-time, sau on line, etc. Si sa fie clar, nu toata lumea este facuta pentru scoala , fie ca IQ fie ca motivatie, insa societatea (prin elite-care se zice ca le-a placut scoala si au scoala) trebuie sa asigure absolut oricui, dreptul la un trai decent, si de aici oportunitati cat mai egale , urmate de optiunile fiecaruia…Iar asta se intampla in mult hulitul occident, si nu de ieri-de-alaltaieri, tineri care parasesc liceul, insa isi permit( din salariul minim, chiar de necalificat) sa aiba propria locuinta( chirie) si un autoturism ( chiar daca nu nou) , plus vacante oriunde in lume, desi in aceste tari, cine nu face excese(ca om de rand) traieste precum intr-o perpetua vacanta… Iar aceasta pentru ca elitele sunt cu adevarat ELITE si nu TALHARI la drumul mare, precum ‘elitele” din Romania, incepand chiar cu pres-edintele, oricare a fost si este si care impreuna cu institutii si indivizi, fura si devalizeaza de miliarde de euro, cea ce in final, conduc la ce si avem, o polarizare economica fara egal in Europa , si o saracire a tarii pe masura, pentru ca NU exista tara bogata cu cetateni saraci, iar bogatii Romaniei (sub 1 la suta din populatie), in cea mai mare proportie(peste 99 %) s-au imbogatit prin devalizare , plus multe miliarde din sumele furate au fost exportate in diverse locatii scumpe, de pe mapamond, unde indivizii au cumparat proprietati f. scumpe, sau chiar afaceri la cheie…

  2. România, primul loc în UE la rata mortalității copiilor. Peste 150.000 de copii se culcă flămânzi

    Salvați Copiii și Avocatul Poporului au lansat marți un raport care arată o imagine APOCALIPTICA privind respectarea drepturilor copilului în România___—–___Fara cuvinte! Si totusi: toti pres-edintii (inclusiv-chiar mai ales-cel actual), toti pm-ii si alte cateva „capete inalte”, trebuie arestati si judecati pentru GENOCID SILENT(si alte cateva capete de acuzare de maxima importanta si gravitate) si -deci legal- EXECUTATI IN PUBLIC, precum niste caini turbati si viciosi…

  3. si inca ceva, este deja istoric dovedit, ca daca stranuta USA restul lumii prinde guturai, exact ce s-a intamplat deja de cateva ori(chiar recent) , prima oara fiind evenimentul anilor 1928-1932+, adica „marea Criza Economica”, care a zgudiut mai toata lumea, insa aceasta ar fi fost total evitabila, daca USA ar fi avut implementata metodologia „plastic”, in loc de cash, de fapt si la acei ani exista o oarecare creditare ((raboj, catastif= book), insa pe termen scurt, iar aceasta lipsa de creditare pe termen lung, adaugata peste cel mai mare eveniment al omenirii de pana atunci, a dus la acea criza..Iar acel eveniment se numeste SUPRAPRODUCTIE, iar USA (si alte cateva natii-in timp) sunt „blestemate” sa poarte aceasta „povara”, adica sa produca permanent mai mult -de departe- decat este nevoie sau/si se poate exporta- asa ca la acei ani trenuri intregi de marfa de calitate, au fost realmente deversate in ocean, iar mai recent(prin 2002 sau+) cand media internationala titra despre foametea din N.Korea, fosta secretar de stat a scapat o porumbitza devenita antologica ,” Nesperata ocazie sa scapam de sutele de tone de carne congelata, din depozite”, de fapt USA mai „exportase” (adica cadou, pe gratis) ceva ani buni, inainte, cateva sute de tone de branzeturi, catre Mexic…Sigur ca este vorba de orice fel de strategie imaginabila, insa cea economica este cea care impune la actiune, devine mai scump sa tii in depozite -pe termen lung- munti de produse, decat sa le vinzi la preturi derizorii, sau cu creditare pe multi ani, sau chiar ajutoare pentru anumite state si situatii…Insa dupa aceasta criza, piata financiara a evoluat, marele breakthrough a fost „cardul/plastic”, adica cartea de credit si creditarile pentru produse de larga folosinta pe ani si ani, la zi (dar de ani buni) autoturismele se crediteaza pe 72 luni(6 ani), uneori chiar cu zero down si fara dobanda, cazurile cele mai ilustrative sunt vanzarile de masini sud koreene, care desi au o calitate recunoscuta, inca lupta pentru mentinerea locului castigat pe piatza americana…Si -in paralel, daca ceva ani mai tarziu ( dupa 1930) mapamondul ar fi avut UN JANDARM MONDIAL (gen , cel de azi) ADRM ar fi fost evitat, tocmai pentru ca nu exista o forta echilibratoare in lume, Germania (si Japonia chiar mai inainte) au indraznit si au declansat marea conflagratie…

  4. si in continuare, evolutia sectorului bancar si a relatiei cu productia, a dus la aparitia unui nou instrument- acum-socio-financiar, adica renegocierea imprumuturilor devenite imposibil de platit(sau dificil, la circumstantele momentului), mai precis introducerea si legiferarea actului de FALIMENT INDUVIDUAL*, pe langa cel al companiilor, iar cel individual are doua Chapter-e, 7 si 11, ultimul reesaloneaza datoriile, in schimb Chapter 7, exonereaza total de obligatia platii, individul in cauza ramanand proprietar(daca este) al resedintei( casa, care poate fi si un castel) si a uneia dintre autoturisme, la alegere, nicidecum cea mai veche…Totusi, exista si „consecinte”, timp de ani de zile nu mai poti obtine credit de niciunde…!!! Am pus in ghilimele expresia consecinte, pentru ca NU este adevarat, relatia dintre sectorul bancar si productie( si desfacere) , impune mereu ca banca „sa-si calce pe inima”, si chiar dupa cateva luni, cel care a dat faliment, incepe sa primeasca noi oferte de credit carduri, asa cum dealer-ii de masini si magazinele de lucruri ceva mai scumpe( mobilier, etc.) au venit si ei cu programe pentru persoanele recent falimentate, pprograme care practic discrimineaza pozitiv!!!Iar aceasta pentru ca esenta unei reale economii capitaliste este -fara indoiala- CONSUMERISMUL (ieftin, cum se vorbeste -inca- in batjocura prin fostele tari comuniste!**), care impune un consum ridicat, de cele mai multe ori partial( si „restul” la gunoi!), tocmai pentru a misca imensele cantitati si volume de produse care -pentru o piatza educata- nici nu pot sta prea mult in lantul unitate de productie-retail, pentru ca , consumatorul american(englez, etc.) este pretentios si saboteaza prin NEcumpararea respectivului produs( chiar daca departe de a expira), motiv pentru care toate lanturile de magazine (in special alimentare) cu cel putin 6 luni inante de expirare( practic cu 8 luni-mai orice produs alimentar inca este edibil ceva timp si dupa expirarea termenului inscris), doneaza sute de tone de alimente catre food-banks (care le redistribuie pe gratis, CATRE ORICINE!) iar cele nealimentare fac uriase reduceri de preturi( sau , deasemeni-,donatii la food bank, anumite produse) inclusiv la autoturisme, dupa luna iulie, cand la dealers apar noile masine DE ANUL VIITOR, incep scaderile de pret la cele produse in acest an, cota maxima(adica pret minim) va fi atinsa in lunile Decembrie, .ac. si Ianuarie, anul urmator…(* practic, la fiecare 50 de ani fiecare american intre zero ani si limita maxima, dau 1faliment, cea ce spune ca persoanele adulte, falimenteaza de 2 ori pe parcursul vietii lor, cea ce nu reprezinta nici cea mai mica pierdere, BANII „pierduti” -in general, banii- NU au valoare intriseca (eventual in cazuri extreme, ca pentru aprins focul, sau folositi ca si hartie higienica, etc.), valoarea lor este simbolica, ei reprezinta INSA valoarea finala a unui produs(munca plus material), care in final, daca nu este consumat isi pierde orice valoare, iar consecintele sunt si mai drastice, blocarea mecanismului si lantului de productie -vanzare, ideea este ca trebuie consumat permanent si nu facut depozite(mari) nici de bani si nici de produse;** consumerismul ieftin este un termen care -in realitate- nu are nicio relatie cu calitatea, ci cu volumul consumat, iar aceasta tocmai pentru ca productiile sunt uriase, mai mult, diverse tari, pentru a accede pe piata americana( sau Engleza, etc-. in general capitalista- , vand produse de cea mai inalta calitate, la preturi de dumping- in realitate, cum este deja dovedit, chiar in aceste tari ex-comuniste, se inregistreaza un oarecare consumerism, dar nici macar prea ieftin si nici macar la calitatea consumerismului din tarile original capitaliste-ca ex. in Romania, este demonstrat ca imense cantitati de „Olive Oil” sunt contrafacute cu uleiuri autohtone- de floarea-soarelui, etc., acelasi lucru cu alte produse)..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.