Așa părinți, așa copii. Așa copii, așa părinți

2

Am fost în Japonia, și nu ca turist.
Am stat în Tokyo zi de zi, m-am plimbat pe străzi, pe bulevarde, pe străduțe.
Am văzut și copii mici japonezi care făceau nazuri. Dar imediat părinții îi certau, nu le permiteau să se dea în spectacol.

Cu cât erau copiii japonezi mai mici, cu atât erau mai gălăgioși. Cu cât erau mai mari, cu atât erau mai disciplinați, politicoși, civilizați.
Copiii japonezi NU se nasc educați. Sunt copii, ca toți copiii de oriunde de pe planeta asta.
Educația face diferența. Iar educația este darul părinților pentru copiii lor.
Dar… de unde copii educați, fără părinți educați?
Copiii japonezi sunt educați de părinți să fie tăcuți, liniștiți, cuminți, respectuoși, manierați, modești chiar. Și mai ales să nu-i deranjeze pe cei din jur. Să-i respecte pe ceilalți și mediul în care trăiesc.
Să nu facă gălăgie și să nu facă mizerie.

Părinții japonezi se străduiesc să-i facă pe copii să se descurce singuri cât mai devreme posibil, să-i responsabilizeze. Este preocuparea părinților să formeze cetățeni educați, civilizați.
Pentru noi este șocant că în Japonia toată lumea face curățenie acolo unde trăiește, că nu au femei de serviciu.
Nouă ni s-a părut ieșit din comun că la campionatul mondial de fotbal din Brazilia galeria echipei japoneze de fotbal a făcut curat în tribune. Japonezii fac asta automat, fără să-și de seama, pentru că așa au fost învățați toți de mici la școală. Mai ales că pierduseră partida. La noi se rup scaunele pe stadioane! Se incendiază!
În epoca comunistă și la noi copiii făceau curat în clasă. Era un gest de civilizație. Acum vrem doar să fim liberi.
Libertatea fără educație nu valorează nimic. Și animalele din junglă sunt libere.

În școlile japoneze, de stat sau private, elevii fac curățenie ÎMPREUNĂ cu profesorii, chiar și la toalete. Pentru că sunt ale lor, ei le folosesc! Asta îi face să păstreze curățenia.
Nu e nimic înjositor! Așa ar trebui să facem și acasă.
Când exista armata obligatorie, asta făceam toți. Curățenie acolo unde trăiam.
La noi, acum, în școli, copiii nu mai șterg nici tabla ecologică.
Mai grav, copiii noștri NU POT nici măcar să se îmbrace și dezbrace singuri! Sau să-și facă ghiozdanul.
Nu-și pot căra ghiozdanul! Știu și eu că au ghiozdane foarte grele, dar nu trebuie să care TOT! Simbolic doar, ar trebui să-și care măcar o parte din cărți și caiete! Că sunt ale lor. Asta i-ar responsabiliza, i-ar face mai atenți cu lucrurile lor, cu ei înșiși, să nu-și mai piardă lucrurile și capul, să fie atenți pe unde merg pe stradă.

Noi ne înfofolim copiii, să nu cumva să răcească, să nu avem bătăi de cap cu ei bolnavi. Și tocmai pentru că sunt îmbrăcați prea gros, tocmai d-aia răcesc. Copiii japonezi sunt învățați să reziste la frig. Asta îi călește, îi întărește fizic și psihic.
Copiii japonezi sunt OBLIGAȚI să mănânce SĂNĂTOS, pește și legume și fructe. Așa mănâncă toți. La noi nu poți să-i pui la pachet la școală pește sau legume și fructe, pentru că ar râde ceilalți copii de el. Asta pentru că părinții nu cunosc mai nimic despre alimentația sănătoasă! E mai comod să îi dai 20 de lei să-și cumpere junk food, chipsuri, dulciuri, cola.
Copiii din Japonia poartă uniforme și le poartă cu mândrie. Noi tratăm uniforma de școală ca pe o uniformă de pușcărie.
Copiii din Japonia citesc foarte mult. Citesc cărți, nu pe telefon sau tabletă.

Copiii din Japonia fac sport, mult sport, și la școală și în timpul liber.
Copiii japonezi și mai ales adolescenții japonezi sunt foarte disciplinați în public, în societate, pe stradă. La noi ți-e și frică să te întâlnești pe trotuar cu un grup de adolescenți, parcă sunt cete de maimuțe.
Pe stradă japonezi nici măcar nu privesc la necunoscuți.
Japonezii au un cult pentru părinți și pentru profesori și un respect deosebit pentru aceștia. Așa părinți, așa copii. Așa copii, așa părinți.
Profesorii, educatorii, ar trebui să fie MODELE, să fie competenți, să fie interesați, interesanți, motivați, educați.
De obicei găsim ce căutăm.

Autor: Dana Orsos

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

  1. Copiii japonezi NU se nasc educați. Sunt copii, ca toți copiii de oriunde de pe planeta asta…””…Si animalele din jungla sunt libere…”____––____ un articol care imi place , de la A la Z, si aceasta pentru ca se suprapune peste ce stiu eu despre Japonia si despre care am spus in f. multe comentarii…Iar despre „animale”, chiar asta am spus de zeci de ori in acesti ani, in timpul dicaturii comuniste Romania devenise o mare ferma de oameni*, insa dupa „89 (cand am avut sau ni s-a dat MAREA SANSA), noi nu am ales civilizatia ci ne-am transformat intr-o natie de animale salbatice, care ne-am revarsat si peste alte natii…Si (cum se spune si in articol, „copii sunt OBLIGATI sa…”), undeva , in urma, am compus un Motto, pentru acest gen de comentarii, care suna as” La nevoie, civilizatia se si impune”…Cea ce este f. adevarat, insa la noi „educatorii”(academia romana, politicienii, etc.,) sunt doar farisei si palavragii , nefiind in stare sa educe pe cineva sau ceva, nici prin vorba intzeleapta si nici prin exemplul propriu…(* mancare ratinalizata-dar nu rationala-, caldura rationalizata si multe altele limitate, uniformizare in vorba si chiar in gandire, nimeni nu poate argumenta ca nu eram tratati ca animalele si -e adevarat- ne conformam, chiar daca cei din varf-stapanii- erau cele mai perfide animale…)

  2. mai jos, un comentariu vechi-din 2011- ( pagina Mircea Batranu-Cronica Romania de Azi), la un articol despre Japonia, in urma dezastrului produs la o centrala atomica:
    „18 martie 2011 la 21:24
    E adevarat ce spui, insa nu asta este important(fondurile) ci vointa politica si populara care nu poate fi materializata decat prin disciplina si abnegatie, care la japonezi este baza oricarei activitati. Si la noi se pot construi milioane de lucruri utile, eficiente , rezistente si cu durata de zeci sau sute de ani de exploatare, insa mintea (cata mai au) guvernantilor si a parlamentului este ocupata doar cu profit personal, razbunari si alte meschinarii demne de epoca de piatra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.