Cele 10 porunci ale poporului român

3
Fetita tricolor Romania

Cele 10 porunci ale poporului român, dintr-un ziar din 5 octombrie 1930:

1. Daţi copiilor voştri nume românesc!

2. Păstraţi-vă graiul, portul şi obiceiurile cele vechi româneşti, pentru că acestea sunt temeliile întregii naţii româneşti.

3. Limba românească este o moştenire din bătrâni şi totodată o avere care nu trebuie să se piardă niciodată.

4. Adunaţi toate scrierile precum şi toate poeziile, cântecele, chiuiturile, basmele şi proverbele româneşti, ca nu cumva să se piardă, daţi-Ie de Ia gură la gură ca să le ştie fiecare.

5. Păstraţi-vă legea ortodoxă, bisericile precum şi toate lucrurile din vechime.

6. Nu uitaţi la orice pas sau lucrare, că sunteţi Români. Cumpăraţi tot ce vă trebuie numai de la Români.

7. Fiţi mândri dacă sunteţi în stare de a învăţa pe alţii a vorbi limba cea frumoasă românească.

8. Fiţi mândri de poporul românesc, pentru că el este unicul care a luptat cu toate liftele păgâne pentru a păstra graiul românesc moştenit din vechime.

9. Ajutoraţi totul ce simte adevărat româneşte.

10. Ca buni români nu uitaţi niciodată de Dumnezeu, pentru că numai prin credinţa Iui s-a păstrat binele întregii Românii Mari de azi.

«Cele 10 porunci ale poporului român» circulă pe internet și animă mulți români care au mai păstrat măcar o fărămâ de suflet românesc. Acestea au apărut, se pare, pentru prima dată pe pagina de Facebook a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului. 

Loading...
loading...

3 COMENTARII

 1. …si cele 11 porunci ale populatiei rationale(“arse” pe tablitze, ceva ani in urma!):
  1-THOU SHALT HAVE NONE OTHER GODS BUT ONLY YOURSELF, THE MAN.
  >
  > 2-THOU SHALT NOT WORSHIP TO IDOLS,JUST TO JUSTICE AND TRUTH.
  >
  > 3-YOU MAY HAVE GRAVEN IMAGE, FOR YOUR REMEMBERANCE.
  >
  > 4-YOU AND YOUR OXEN WORK ONLY 5 DAYS/WEEK,6 HOURS/DAY,TAKE TWO DAYS OFF FOR
  REST AND ENTERTAINMENT.HAVE TWO MONTHS VACATION EVERY YEAR
  > AND ONE SABATHIC YEAR AFTER EVERY FIVE YEARS OF HARD WORK. YOU ARE THE ONLY
  GOD ON THE ENTIRE EARTH!
  >
  > 5-YOU MAY EAT WHATEVER YOU LIKE IF IT IS NOT HARMFUL.
  > HOWEVER, DON’T TURN CANNIBAL!
  >
  > 6-DRINK WATER VERY DILUTED FRUIT JUICES,WINE AND BEER, ALL NATURAL;
  > OTHER BEVERAGES, TASTE “EM, ONCE IN A WHILE
  >
  > 7-CAST AWAY THOSE WHO PROCLAIM THEMSELVES TO BE “men of god”
  > THEY ARE LIARS AND ROBBERS.THERE IS ONLY 0,0001 per million
  > CHANCES TO HAVE SECOND LIFE.
  >
  > 8-SHOW RESPECT TO YOUR KING IF HE DOES TO YOU.
  >
  > 9-DON’T KILL, DON’T STEAL AND DON’T HAVE SEXUAL RELATION WITH YOUR
  > RELATIVES, ANIMALS AND CHILDREN;OTHERWISE YOU ARE FREE TO BE
  POLYGAM,HOMOSEXUAL,ETC.THIS IS YOUR NATURE.
  >
  > 10-PUNISH VERY DRASTIC THOSE CROOKS WHO EXPLOIT YOU AND STEAL THE
  > HARVEST OF YOUR HARD WORK.
  > 11-BE COMPASSIONATE AND TAKE CARE BY THE REST OF ANIMALS:
  > THEY ARE YOUR UNEVOLVED BROTHERS AND SISTERS
  >
  > (bonus) SONG of SONGS
  >
  > THOU SHALT NOT TAKE THOSE GoODs(!)IN VAIN BUT IN MINIVAN!

 2. Îndemnuri de suflet! Din păcate, nu solicită nimeni (și nici nu obține) viza despărțirii de țara în care s-a născut și de ceea ce ne reprezintă în lume ca români pentru a consimți, noi înșine, în a migra din locul natal al biografiei noastre. Dacă ar fi să povestesc din experiență proprie, după ce-am părăsit România un număr consistent de ani și m-am întors, mi-am dat seama că am purtat în mine, întocmai ca pe o amuletă, datini, limbă, obiceiuri și mai ales credința de care nu m-am lăsat deposedată nici măcar la 18000 de km de casă, că m-au însoțit în toată perioada absenței mele verdele puternic al ierbii din miezul verii (nicăieri nu-i atât de evident, de expresiv, vă asigur!!!) precum și cerul copilăriei mele din Depresiunea Bradului exact ca un câine credincios și, după îndelungata odisee a vârstei, mi-au mângâiat osteneala și rănile pribegiei. Mi-aș permite să spun (iar cei care s-au înapoiat sau care încă mai sunt departe de ACASĂ știu foarte bine ceea ce transmit), fără a mă folosi de sentimentul nostalgiei, că drumurile pe care le facem spre baștina vieții sunt mai numeroase decât presupunem, ne întoarcem acolo pentru a ne identifica pur și simplu prin documentele pe veci sigilate ale amintirilor. Ciudată e doar selecția. De ce ancorăm mai degrabă aici și nu dincolo? De ce din atâtea chipuri și împrejurări rămân în sita vieții doar unele, de ce norma revenirii în minte a propriilor rădăcini este atât de capricioasă și-n același timp atât de incoruptibilă? Răspunsurile le găsim în expunerea de mai sus! Alții, mai puțini norocoși, le-au simțit absența în mod exclusiv. Avem puțin timp pentru reîntoarceri și îți trebuie brațele și obsesia lui Peer Gynt pentru a înota împotriva curentului. Pe fluxul memoriei, în turismul mintal, în teritoriul mirific al revenirii, totul dobândește alte dimensiuni și o nesleită capacitate de germinare. Bobul e mic, aproape impalpabil, e vechi, dar nu moare. Acesta-i românismul, un sigiliu al sufletului și-al minții fiecăruia dintre noi care-l prețuim. E ca o invitație făcută spre profunzimea sinelui care ne ancorează definitiv, fără să știm prea bine de ce, ca un odgon, ca o parâmă neputrezită în apa deceniilor. Te întrebi de ce și nu găsești răspunsul. Vezi câteodată în mijlocul unei păduri, încă negre, un cireș înflorit. Îți captivează privirea… Când te întorci după un timp, pădurea l-a înecat, viguroasă, irezistibilă. Imaginea albului candelabru te urmărește însă, de neuitat. Acesta-i imboldul celor scrise mai sus.

 3. Nu mi-e frică de moarte. Nici de viață
  (10 Octombrie 2020-Alin Popescu-Fondator, avocatnet.ro)
  Trăiește simplu, nu-ți dori vitralii /
  La geamul casei tale. Cere timp!/
  Mai cere sănătate, nu medalii /
  Cere speranță, orice-ai da la schimb….”…Raiul nu e în ceruri, tot așa cum iadul nu-i sub pământ. Nu. Ambele sunt aici, în jurul nostru,…”____——-S-a mai spus asta, chiar din vechime, asa ca pentru unii poate parea ceva desuet, insa -in realitate- aceaste este inceputul invataturii tuturor lucrurilor, mai ales ca este super, ultra, extra- evident , exact prin ce ne spune istoria si ce se intampla in fiecare zi…Si este la fel de adevarat ca NU exista nici dumnezeu si nici drac, acestea sunt doar concepte (de bine si rau), care salasuiesc impreuna in acelasi corp( in aceiasi minte), si oricine poate fi ori una , ori alta, totul depinde de BUNAVOINTA si INCORDAREA de a fi permanent POZITIV…Iar acestea -cu exceptii mai rare- sunt datorate(obtinute) prin EFORTUL COLECTIV, adica educatie si justitie sociala, fara de care oamenii decad..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.