Dincolo de masca propagandei

3
Televizor fantoma

Încă de la începutul poveștii covid, a existat o propagandă care a apărut „spontan”.

A apărut curcubeul, eventual ca și cum ar fi fost desenat de copii, cu mesajul „Totul va fi bine”. A apărut „eroul din linia 1”. Odată cu acesta a apărut o artă eroică, care a variat de la fotografii, la tablouri care dintre care mai stranii. A apărut și un cult al „eroilor din linia 1”, de la regii artistice, team-building-uri bine regizate și filmate, cu oameni în arest la domiciliu aplaudându-i pe „eroi”, la panouri, mesaje, pliante și chiar strategii de afaceri (de exemplu, puteai plăti călătoriile cu taxiul ale „eroilor”, puteai să le subvenționezi prânzul și, desigur, să donezi).

În etapa în care suntem acum, „eroii din linia 1” am devenit noi. Simplul purtat al măștii, ne spune propaganda, e un act de altruism, e o formă de a salva vieți, e un mesaj prin care îți arăți un angajament, înregimentarea în brava lume nouă, dar și solidaritatea cu sistemul în lupta sa sfântă pentru sănătate.

Fascinant este că propaganda prinde. Sunt oameni care chiar cred că salvează vieți purtând masca aia. Sunt oameni care chiar cred că cei care nu poartă mască sunt o amenințare la fel de mare precum covidul pentru sănătatea și viețile lor și a celor dragi lor.

Niciun pic de rațiune critică nu le strică aceste certitudini militante. Și de ce le-ar strica? Masca e un adjuvant psihologic, pe mai multe planuri. În spatele ei se poate ascunde frica. Nu e onorant să fii speriat de o boală care nici măcar nu e spectaculoasă, în ciuda intensei mediatizări. Apoi contezi: devii și tu „eroul din linia 1”, împiedicând intrarea unui virus de 6 microni cu o plasă cu găuri de 30 de microni. Dar… te vede lumea. Și, ce e mai important, te vezi tu.

Apoi ești integrat în noua lume: nu ești diferit. Ești uniformizat, ești parte a ei. Or asta e important pentru majoritatea. Nu întâmplător regimurile totalitare au fost cu atât mai atractive cu cât sugerau uniforme: pur și simplu uniforma dădea sentimentul comod de apartenență. Și de protecție: ești al sistemului, nu în afara lui, deci un dușman… Căci cine nu e cu noi, e împotriva noastră, aspect pe care o să îl vedem în episodul următor. De fapt, cei bătuți de polițiști și jandarmi din pricina măștii au văzut deja.

Este interesant că propaganda guvernamentală românească, cel puțin, nu s-a sfiit să prezinte din prima această dimensiune psihologică a măștii. „Poartă mască! Arată că îți pasă!” Deci nu porți mască că te protejează, ci că este necesar să transmiți un mesaj public, civic, ideologic: ești parte activă a sistemului.

Autor: Bogdan Alexandru Duca

Loading...
loading...

3 COMENTARII

  1. exagerata aceasta paralela, asiaticii civilizati si cel mai bine -economic- dezvoltati(Japonia,Taiwan,Hong-Kong, S.Korea)poarta masti de zeci de ani, cand au o banala raceala, inclusiv cei rezidenti in alte tari( de unde pareau ca o curiozitate sau excentrism-DAR NU si la zi!), iar aceasta minima masura se reflecta in dinamica pandemiei la ei, Japonia(ca ex.) de cel putin 6 X mai mare ca si Romania(ca si populatie) are MAI PUTINE CAZURI SI DECESE(per total , nu numai procentual!), prin acest corona…In sfarsit, sunt situatii (si aceasta este una dintre ele) in care masurile generale de higiena sunt mai efective decat cele specifice, insa acestea au efect doar daca un numar critic al populatiei le aplica, iar aceasta nu se poate obtine(usor) cu forta ci -mai degraba si evident- prin educatie, care -la randul ei- nu se realizeaza in zile sau luni, ci se intinde pe ani si ani, cu cat incepe mai devreme cu atat mai bune, rezultatele, si chiar costurile ,sunt mai reduse…Chiar daca unii ii spun botnitza, etc., personal incurajez pe oricine sa poarte masca si in “micile” aglomeratii si sa-si aloce timp pentru toate “micile masuri”(aparent neansemnate) de protectie sanitara personala, cea ce -in final- vor face diferenta…Din pacate, problema ramane aceiasi, virusl este impins dintr-o parte in alta, si cei care -acum- au cele mai reduse numere(imbolnaviri si decese), risca sa fie si ei surprinsi de “val” tocmai pentru ca nu exista o UNIFORMIZARE MONDIALA in aceasta situatie, singura masura efectiva (la zi- cand va aparea un vaccin dovedit eficient, ecuatia se schimba) consta intr-un LOCKDOWN PLANETAR si o serie de dezinfectii la fel de planetare, lucru care inca nu este propus si infaptuit, cea ce ma face sa cred ca OMS-ul este o marioneta a politicii diverselor grupuri si interese…Se zice ” jenant”, insa este CRIMINAL…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.