„Orice faptă josnică îmi este numai izvor de amărăciune și tulburare, iar actele de mărinimie, curaj și detașare sunt singurele creatoare de pace și mulțumire”

0

„Din rob și schilod m-ai făcut om liber și senior; din fricos și mișel, om îndrăzneț; din ființă a întunecimii, un ahtiat după lumină; Și slobod a încerca senzația că nu-mi este interzis a năzui să mă port efectiv potrivit cu învățătura și vrerea Ta.

Pentru că nu numai că m-a descoperit pe mine mie însumi întru toată mizeria și josnicia și nimicnicia mea, ci mi-a dezvăluit mie însumi latențele bune și priincioase dinăuntrul meu;

– mi-a arătat că nu sunt definitiv și iremediabil pierdut;

– m-a scos din cloacă, îngustime și beznă;

– mi-a tradus existențial și pe a mea seamă cutremurătoarea (și mângâietoarea) frază: Qui Mariam absolvisti mihi quoque spem dedisti;

– și nu mi-a cerut să mă anihilez, să mor, ci – dimpotriva – să mor păcatului și zădărniciilor și să viez puternic întru El – cu dragoste și bucurie – adică întru libertate, voie bună și calm. (Căci El „prețuind pe om nu vrea – zice Stăniloae – confundarea lui cu Sine, ci menținerea și ridicarea lui într-un dialog etern al iubirii”.).

Mi-a descoperit și o altă mare (și vreme îndelungată cu totul nepresupusă) taină, anume ineluctabila universală lege a paradoxului, înlesnindu-mi să înțeleg că nevinovăția nu se poate obține decât pe calea aceasta paradoxală a recunoașterii propriei culpabilități.

Mi-a dat de asemenea voie să mă împărtășesc cu prea curatul Său Trup și scump sângele Lui și să-mi pot da seama că orice faptă josnica îmi este numai izvor de amărăciune și tulburare, iar că actele de mărinimie, curaj și detașare, ‘faptele bune și frumoase’ ale atât de hulitei morale practice, sunt singurele creatoare de pace și mulțumire”.

Nicolae Steinhardt, «Dăruind vei dobândi», Editura Mănăstirii Rohia, 2006

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.