Primii pași spre reabilitarea Spitalului de la Ghermănești

2

Consiliul Județean Vaslui a aprobat un proiect de hotărâre prin care se aprobă nota conceptuală și tema de proiectare pentru obiectivul de investiții „Centru de Asistență Medico-Socială Ghermănești”. Fostul spital, ajuns în paragină a fost un subiect larg de discuții în campanie electorală pentru localele din septembrie 20202, actuala și fosta conducere a instituției motivând că are nevoie de un parteneriat public-privat pentru reabilitare și dare în folosință, deoarece nu dispune de fonduri suficiente.

După ce a constituit un subiect larg de discuții în timpul campaniei electorale din septembrie 2020, candidații la funcțiile de la nivel județean vorbind despre potențialul și blamând starea în care se găsesc facilitățile, fostul spital de la Ghermănești a și ajuns pe agenda Consiliului Județean (CJ) Vaslui.

Fosta și actuala conducere a CJ Vaslui, în speță președintele Dumitru Buzatu, a motivat că instituția pe care o conduce și care administrează clădirile, aflate într-o stare avansată de degredare, se află în căutare de investitori și chiar a avut mai multe discuții și chiar a fost în vizită în Polonia în căutarea unui astfel de investitor. A primi, însă, numai promisiuni.

Acum, însă, CJ a făcut primul pas practic spre o altă soartă pentru facilitățile oferite de natură din comuna Drânceni și ia în discuție un proiect de hotărâre prin care se aprobă nota conceptuală și tema de proiectare pentru obiectivul de investiții „Centru de Asistență Medico-Socială Ghermănești”.

De altfel, așa cum se precizează în hotărâre, „Obiectivul de investiții face parte din Strategia de dezvoltare economico-socială a județului Vaslui cu orizontul de timp 2021 – 2027”, document elaborat la nivelul CJ și pe baza căruia se va lucra în următorii ani.

„Prin implementarea acestui proiect de investiție, se urmărește realizarea unui climat normal de desfășurare a activităților medicale, specifice centrului medicosocial și rezolvarea cazurilor privind boli reumatice și nu numai”, se mai spune în același document.

Investiția ar costa nu mai puțin de 35 de milioane bugetul județului, proiectul propus constând în realizarea lucrărilor de reabilitare și extindere a pavilionului central, demolarea construcțiilor în stare avansată de degradare și construirea unor noi corpuri de clădire adecvate la specificul unui centru medico-social. Scopul final este asigurarea unor servicii medicale specifice tratamentelor pe care apele termale de la Ghermănești le pot oferi.  

Spitalul de la Ghermăneşti, constituit din cinci pavilioane impresionante, a fost ridicat în perioada Regelui Carol I, fiind dat în folosinţă în anul 1912. În 1936 este descoperut zăcământul de ape minerale de la Ghermăneşti, fiind consemnat în documente ca „ape de pucioasă”. Apa, acumulată într-un singur puţ, era folosită de localnici pentru tratarea diverselor afecţiuni. Analizele chimice aveau să confirme că apele din zonă au proprietăţi terapeutice deosebite. Până în anul 1967 în zona izvoarelor s-au construit şase puţuri, care s-a transformat într-o mică staţiune, cu 14 băi, adăpostite în două barăci. Denumirea iniţială a fost „Băile Drânceni”.
După inundaţiile din 1970, localnicii de pe lunca Prutului, unde se aflau şi izvoarele cu ape termale, au fost mutaţi pe „terasa” satului, iar pentru apele minerale s-a găsit o nouă folosinţă. În zonă au fost amenajate conducte pe o distanţă de 800 de metri, apele termale fiind transportate de la izvoarele până la spitalul din Ghermăneşti. În scurt timp, spitalul avea să se transforme într-o adevărată staţiune, la porţile căreia băteau anual peste 5.000 de români din toate colţurile ţării. Din punct de vedere terapeutic, apele erau indicate pentru curele externe, sub formă de băi, pentru afecţiuni dintre cele mai diverse: de la boli ale aparatului locomor (artite, artroze, spondilite etc) sau ale sistemului nervos, până la afecţiuni ginecologice sau traumatisme osoase.
„Aveam 120 de paturi şi erau perioade din an când bolnavii stăteau şi câte doi în pat. Veneau oameni cu bilete prin Casa de Pensii, statul subvenţiona 85%, cu 15% contribuia beneficiarul. Totul a mers fără cusur până în 2001, când centrul a fost trecut din subordinea Consiliului Local în cea a Consiliului Judeţean. A fost o greşeală istorică”, spunea fostul primar al comunei, Gelu Pecheanu, în trecut administrator al spitalului.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

  1. De fiecare data în campania electorala din 4/4 ani aceleiași minciuni.
    Bine ca au investit în spitale din Chișinău și în Padureni de parca toți vor sa se plimbe în loc sa meargă la un spital de recuperare .

  2. Spitalul de la Ghermăneşti, constituit din cinci pavilioane impresionante, a fost ridicat în perioada Regelui Carol I, fiind dat în folosinţă în anul 1912.___––___ daca si pentru actualitate , cele 5 pavilioane(de spital) inca sunt IMPRESIONANTE, intelegem ce adevarata cultura umanista a introdus Monarhia in Romania, de fapt este international recunoscut ca Romania a stralucit o singura data in lume, anume in perioada Monarhista…Apoi a venit comunismul care a incercat sa profite -cat-de-cat- de pe urma acestui asezamant, si apoi neocumunistii care distrug ce nu reusise sa distruga comunismul, insa -cu acolada- ca acestia(mai noi) sunt si Jmecheri, pe de o parte vor sa distruga la modul fizic semnele bunastarii din perioada Monarhista, dar pe de alta parte-ca si roata de rezerva sau parasuta de salvare- dau fonduri uriase asa-zisei case regale romane, tocmai pentru a-i avea pe acesti declasati „regalisti”, in buzunar, in caz ca poporul roman s-ar trezi vreodata din amorteala ultimilor 70 de ani, si va opta -din nou- pentru Monarhie, si va opta -din nou- pentru Monarhie cu Print Strain, asa cum insasi istoria dovedeste ca e bine, iar si istoria dar si ” la zi”, probeaza ca republica este cea mai perversa forma de conducere si administratie , cel putin a Romaniei … si a inca peste 125 de tari, din totalul de 200, de pe mapamond… Pentru ca sunt 2-3 duzini de republici care „merg”(chiar daca unele la costuri extreme), iar aprox. 30 natii sunt Monarhiste si care sunt adnotate in toate clasamentele top ten, doar cu bine si excelent…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.