Sistemul este de fapt de aşa natură încât invită la fraude

19
Cultura coruptiei

Alegerile locale sunt mai importante, de fapt, decât cele parlamentare pentru oameni, însă dezbaterile reale între grupurile profesionale, reprezentanţi reali ai societaţii şi viitorii lideri locali lipsesc.

Toată lumea ştie că cine merge în administraţia locală este un „om făcut“ pentru el şi eventual pentru următoarele lui generaţii. Administraţia locală şi în general politică este de fapt canalul prin care ultimii din clasă, băieţii de nota 6, că tot e acum în vogă expresia, oameni cu bacalaureatul la 30 de ani precum Vanghelie & Co ajung în faţă, la împărţirea resurselor publice. „Băieţii“ de 10 din clasă, ce să facă, pleacă să lucreze la NASA sau la Google.

Şi după 4, 6, 10 ani, vezi cum răsar în declaraţiile de avere bijuterii, tablouri şi terenuri de sute de mii de euro. De unde? Aparent, nu ştie nici ANAF, nici ANI, dar ştie de fapt toată lumea. Prin sistemul de achiziţii publice. Fiecare primar, la cea mai măruntă comună, fiecare şef de cămin cultural, are acolo un buget de achiziţii, de la 5.000 euro pe an la 500 milioane de euro pe an. De unde cumpără? De la un văr, de la o mătuşă, de la un fost coleg de şcoală generală sau de facultate. Apoi grija este doar justificarea sumelor obţinute, adică, în termeni tehnici, „spălarea”.

Şi iar peste 4 ani nu sunt şosele, nu sunt şcoli, nu sunt spitale. Ce este de făcut în aceste condiţii? Natura umană nu poate fi schimbată. Este aceeaşi. Ai putere discriminatorie, control controlabil, atunci haitele sunt la pândă.

Roiuri-roiuri se strâng în separeuri de restaurante şi terase în aceste zile, se adună maşini de primă mână prin parcările parcurilor conduse de tipi în blugi, cu brăţărici împletite la mână, cu cămăşi albe şi pantofi flexibili, ca să pună la punct ultimele detalii. Cine s-a aliat cu cine, cine este omul cui. Este o goană incredibilă pentru că toată lumea ştie că nu există nimic, dar absolut nicio barieră în calea către averea de sute de mii de euro sau de milioane de euro, după caz, în funcţie de cât de sus eşti în schemă.

Cum s-a ajuns aici? Cum a apărut această impunitate generală pe baza căreia de fapt se construieşte tot acest ecosistem? Cu trei puteri în stat, cu aderare la UE, la NATO, cu ANI, cu Curte de Conturi, cu declaraţii de avere etc., etc. Cum?

De fapt, erorile sunt de sistem. De design. E clar. Sistemul este construit de aşa natură încât doar mimează controlul şi responsabilitatea. Eşti fraier dacă ajungi într-o funcţie publică şi nu te îmbogăţeşti. Asta e percepţia, asta e realitatea. Cum să nu faci bani când ai puterea? Cum?

Sistemul este de fapt de aşa natură încât invită la fraude. Ca în orice ecosistem, la orice oportunitate se creează imediat cerere. Unde e apă, vin pescăruşii. Chiar şi pe Dâmboviţa, nu numai la Marea Neagră. Pasărea crocodilului mănâncă resturile rămase între dinţii acestuia. Asta e natura. Omul cu brăţărică împletită şi mocasini este şi el acolo, la dinţii crocodilului – primar, care apucă milioane de euro din contracte şi le distribuie aşa cum trebuie şi cui trebuie.

Şi atunci? Cum poţi ieşi? Ce se poate face? Este evident că pentru probleme de sistem numai printr-un nou sistem poţi să schimbi. Să faci mecanismul de aşa natură încât să strângă, să fie o plasă de păianjen. Să funcţioneze fără voinţa slabă a omului. Să fie impersonal. Interesul trebuie creat de aşa natură încât să corecteze şi să ţină crocodilul în laţ.

Doar instituirea unor mecanisme, a unor „porţi“, care să nu depindă de persoane, poate diminua sau chiar opri fenomenul. Transparentizarea la extrem a cheltuielilor, a angajărilor, a contractelor. Rapoarte şi conferinţe de presă trimestriale. Instituţii specializate. Legi puternice.

New Yorkul anilor ‘70 – ‘80 era sub legea mafiei. Legea RICO şi nişte băieţi ai legii, că tot e la modă expresia, tineri de 30 de ani, au aplicat-o în aşa fel încât oraşul a devenit respirabil.

Dintr-un loc pe care oamenii îl evitau de teamă în anii 80’ după ora 20.00, Times Square a devenit centrul lumii, viu 24/7, în oraşul care nu doarme niciodată. Se poate. Obiectivul însă tot timpul trebuie să fie mecanismul, sistemul. Oamenii sunt sub vremi. Mecanismele bune nu dau greş.

Preluare: Ziarul Financiar / Autor: Sorin Pâslaru

Loading...
loading...

19 COMENTARII

 1. “…De fapt, erorile sunt de sistem…”…Mecanismele bune nu dau gres.”___—-___ corect, numai ca -pentru Romania si chiar multe alte natii-, cand vorbim de “sistem” trebuie sa ne gandim la cel general, adica sistem republican sau Monarhie, fiind evident ca MAJORITATEA republicilor sunt parcul de distractii al diavolului( realmente, nu doar figura de stil), sunt totusi cateva republici(mai putin de 3 duzini) care se descurca rezonabil, si cateva chiar de varf, insa costurile sunt mult mai mari decat intretinerea Monarhiei, care -nu-i asa?-este anacronica, demodata, si bla si bla, desigur zis de republicanii insurubati la bugetul statului, de unde mai pica si la cei mai de jos cate ceva , cam ce se mai poate salva dintre dintii crocodilului…Mai mult, si specific pentru Romania, sistemul actual este de asa natura pro-frauda, dar de asa intensitate incat si cel mai mic catun, are coruptii sai, abonati la banii statului, de unde iesirea nu mai poate fi gandita decat in forta si cu pierderi de oameni, dar asa cum zice proclamatia paginii, acestia trebuie sa fie cei rai, chiar daca sunt pierduti tot cu raul(adica lovitura de stat) si nu prin mecanisme ” democratice”, care -in Romania, -macar in ultimii 70 de ani- nu au functionat, dimpotriva, aceasta democratie a fost transformata intr-o caricatura si batjocura a celor pusi pe capatuiala, prin orice mijloace, dar prin oricare, mai putin prin munca onesta…

 2. Ilie Bolojan, seful CJ Bihor, despre masura unica in Romania de a da afara jumatate din angajatii unei institutii publice: In trei ani, inseamna costul unui pod nou
  (Miercuri, 28 Octombrie 2020)”… efectiv nu aveau “obiectul muncii”, dar primeau lefuri mari, fondurile de salarizare cumuland 270.000 euro lunar…” Selectarea celor ramasi, pe baza de concurs…”____—–_____Se pare ca pestele poate fi curatat si de la cap( CJ este un guvern judetean), excelent, insa nu-l laud prea mult pe acest IB( desi -dupa cate am inteles eu- Oradea -sub bagheta sa- a devenit f. prospera si civilizata), pentru ca in Romania, minunile nu tin nici 3 zile, ne amintim de marile promisiuni ale lui i-han, si mai nou, catzu si orban…Altfel, cifrele probeaza ce spun eu de mult, daca s-ar comite aceasta mare “nedreptate”(!!!)-adica o ADEVARATA DREPTATE- in toate judetele si mai ales in capitala, Romania ar avea -DIN PRIMA LUNA- la dispozitie cel putin 10 MILIOANE EURO, extra, iar daca masurile de insanatosire financiara s-ar extinde si la alte institutii si categorii parazitare( armata, popime, etc., etc.), suma salvata ar ajunge la peste O SUTA MILIOANE EURO/luna, cea ce inseamna peste UN MILIARD/an, o suma cu care se pot face -realmente- lucruri mari…iar desore “concurs”, acesta trebuie sa fie modul de obtineri de functii SI LA stat, in fond asta este Porunca a Doua” din decalogul(minus 1) al lui Max Weber, si nu cred ca intr-o societate normala, cineva il poate contrazice…

 3. Fostul presedinte sud-coreean Lee Myung-bak, condamnat definitiv la 17 ani de inchisoare pentru coruptie(…)///

  -II-Caderea lui Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al BNR. Portretul demnitarului trimis la inchisoare chiar de ziua lui de nastere
  “…spaga de 1 milion de euro. Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat joi, 29 octombrie,… 5 ani cu executare…”____—–____si efectiv nu va executa nici 3, oricum, diferenta intre o republica buna( dintre cele , max. 3 duzini, de multe ori aduse in discutie), este evidenta, acolo legea este scrisa bine si aplicata ad literam, tocmai si pentru acest “amanunt” SK este o tara de exceptie, in special avand in vedere resursele naturale modeste si o densitate de populatie de speriat…Probabil ca -daca nu o mierleste de corona sau altceva- next one , ghici!m chiar marele guvernator a bancii, care a fost implicat in intreaga distrugere a Romaniei…

 4. In timp ce colegii lui anunta concedieri, presedintele CJ Arad face angajari: “Conteaza cat cheltuiesti din banul public, nu cati angajati ai”(…)___—-___nici nu se putea ca alde Gica contra, sa nu apara, de fapt ei sunt permanent la “datorie” si au percutat imediat, doar nu o sa se duca ei la o munca cinstita si producatoare de ceva, mult mai bine este in sistemul de PARAZITISM INSTITUTIONALIZAT, chiar daca si ei inteleg ca -sufocata si vlaguita- gazda(tara, statul) va sucomba si ei risca sa moara odata cu ea, desi ei au planul B in asteptare, cu banii stransi din aceste functii de trantori( si spagile si plocoanele primite), ori vor porni o afacere(daca nu cumva o si au!), ori vor pleca din tara muribunda… Acest individ trebuie sa fie un criminal inrait-inca nedepistat- de vreme ce vrea sa convinga pe cineva ca functionarii publici nu reprezinta o mare incarcatura pe bugetul statului, adica banul public, care ar trebui cheltuit -primordial- pe investitii lucrative sau paleative, cum sunt scolile, spitalele , drumurile(asfaltate si de mare viteza,etc.), care nu produc -la modul direct- nimic(ci doar cheltuie), insa sunt cele care -in timp- sunt “marii producatori”…

 5. Noi reguli privind confiscarea extinsă a averilor obținute ilicit, promulgate de președintele țării
  -3 Noiembrie 2020-(Lucia Tozaru-Redactor, avocatnet.ro)—-___—–sa speram ca se va aplica la modul cel mai drastic dar si la modul cel mai profesional, problema este ca in Romania( si alte tari precum Ro.) multe legi sunt scrise bine, insa se aplica discretionar, in special cand sub incidenta lor cad vip-uri , chiar si din localitati mici, iar aceasta deriva din coruptia generala, dar -in special- din cea din justitie, care -mai mult ca orice- face ravagii in increderea societatii in justitie si intreg sistem, de unde rezulta anarhia si chiar sabotajul intins(ca forma la indemana, de razbunare), greu de evidentiat…

 6. poate ca mi-a scapat mie, si/dar nu vad nimic despre efectul retroactiv, al unei asemenea EXTREM DE IMPORTANTE LEGI, este imperios necesar ca efectul sa fie si retroactiv pentru ultimii (nu doar 30 ani) 70 ANI, cele mai multe averi mari, s-au facut in acesti ani prin abuz de putere asupra populatiei, adica furt sub OBLADUIREA LEGILOR, iar daca nu se face dreptate pana la capat, degringolada si decimarea populatiei romanesti se va accentua, in special prin emigrari in alte tari, mult mai bune, desi nu asa bogate(natural) precum Romania…

 7. Gardul vopsit al PSD
  Dublul standard aplicat de liderii PSD demonstrează clar că avem de a face cu o simplă reglare de conturi. În niciun caz însă nu este vorba de un „nou PSD”.

  (Rodica Culcer-03.11.2020)”…în numele „dreptului la opinie”, ar trebui ca și rasiștii, și adepții pedepsei capitale, și misoginii, și pedofilii să fie reprezentați în parlament…”____—–____ nu gasesc nicio compatibilitate(acelasi loc) intre misogini, etc. si “ADEPTII PEDEPSEI CAPITALE”, care nu este deloc doar drept la opinie, este dreptul de a se spune clar , concis , cum se poate face DREPTATE, milioanelor de romani „morti”(ucisi) PREMATUR, prin POLITICA DE STAT, si alte milioane care au parasit tara, datorita aceleiasi politici, care este -pana la urma- un abstract, in spatele, mijlocul ei, etc., sunt de fapt, PERSOANE( sa nu le zic oameni), care la modul cel mai consecvent au luat decizii antinationale si -evident(chiar daca nu se vorbeste) GENOCIDALE, iar pentru asa fapte(plus SABOTAREA ECONOMIEI NATIONALE, si multe altele, f. grave) nu poate exista nimic altceva decat PEDEAPSA CAPITALA, ce poate fi mai simplu si mai drept ca cel care ucide (chiar indirect) mii de persoane, sa nu fie si el/ea MACAR ODATA OMORATI?…Si apropos de gard/ leopard, , daca legea de mai sus nu are si o parte cu „aplicare retroactiva”, devine clar ca si i-han si orban si catzu, folosesc aceiasi Jmecherie, cu gardul si leo-bald-ul, mai ales catzu -ca ministru banilor- ar trebui sa cugete la asta…

 8. Romeo Dunca, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin susţine că „hoţia şi incompetenţa” din instituţia pe care o conduce după alegerile locale este mai mare decât şi-a închiput. 4.000.000 euro/an, fond de salarii DOAR în corpul administrativ. FARA direcţii, fără asistenţă socială şi fără spital…Precum Ilie Bolojan, acesta a promis ca va face „curatenie””___—-__Asta este una din principalele metode de FURT al fondurilor publice, salarizare (si bonificatii) excesiva chiar daca nemeritata (dar legalizata, desigur) , dublata de o densitate extrema de functionari publici, absolut fara sens…Ar fi interesant -dar NORMAL- ca acestia sa actioneze in instanta fostii beneficiari si sa-i oblige la plate sumelor incasate abuziv, iar daca alte proiecte se va dovedi ca au fost periclitate din lipsa banilor, respectivii beneficiari bagati la puscarie pentru sabotaj si alte capete de acuzare…

 9. Noul presedinte al CJ Prahova anunta ca va concedia peste 300 de angajati: “Am gasit o structura de personal plina de pile de partid…”____—–____Sa fie aceasta cascada de declaratii( si , eventual, actiuni) un fel de “Azi in Oradea , Resita si Ploiesti , maine’n Timisoara si apoi, IN TOATA TARA????!!!

 10. Mitica Dragomir il distruge pe Mititelu: E un zero. A escrocat niste batrani, le-a luat pamanturile
  (Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 12:25)(…)///
  -II-Forta Nationala,partidul-fantoma mufat la banii publici
  Forta Nationala, partid politic fara niciun parlamentar de patru luni, continua sa incaseze sute de mii de lei de la stat. ..”___—-___desi aceste stiri nu mai reprezinta breaking news, totusi sunt absolut ilustrative, simptomatice, etc., pentru realitatea dezastruoasa romaneasca…In primul caz lasam la o parte probabila raca( si platire de politze) dintre acest Dragomir si Mititelu, insa daca este adevarat cu inselaciunea cu pamanturile, situatia completeaza (sau confirma) ca sute de mii(poate chair un milion si peste) de romani, au fost atrasi in aceasta crima, cei cu ceva bani(in general fosta nomenclatura chiar la nivel de comuna ,cat si fosta securitate, militie, parte din asa-zisa intelectualitate,etc.) au cumparat -EXTREM DE SUBEVALUAT- un lucru (pamantul) CARE NU AR TREBUI SA FIE DE VANZARE , si l-au revandut la preturi mult mai mari, inclusiv (o alta TRAGEDIE NATIONALA) diverselor entitati straine…PENTRU ACEST MOTIV, este imperios necesar sa se IMPUNA o adevarata reforma SOCIALA(cu cel mai mare impact economic si asupra bunastarii individulae, la nivel national), anume NATIONALIZAREA * INTREGULUI PAMANT si REDISTRIBUIREA-in mod egal- la intreaga populatie trecuta de 16 ani, cu mentiunea imposibilitatii de vanzare si cu obligatia folosirii doar pentru scopul initial declarat(care este exploatarea agricola**),cea ce va produce numai efecte pozitive, inclusiv reducerea presiunii pe ajutoare sociale(somaj, etc.).(* pentru entitatile straine care au cumparat pamant , se va merge pe o solutie win-win, acestea vor continua sa exploateze pamantul respectiv pentru inca un numar de ani, CU CONDITIA ca fiecarui cetatean roman sa-i plateasca dividente anuale (cat va rezulta din calculul general), iar aceasta poate sa fie chiar avantajos pentru aceste firme, pentru ca imensa majoritate a populatiei urbane va opta sa exploateze acel ha. de pamant la modul indirect, adica prin aceste corporatii (care au tot ce le trebuie pentru job) si care pot deveni mult mai mari, prin acest sistem…Practic o firma ungureasca( sa zicem) care are -acum- 20 mii ha., daca dovedeste ca are capacitatea necesara, poate exploata inca 10 sau 20 mii ha., insa pamantul, LA MODUL LEGAL, este al miilor de cetateni romani, comasat in aceasta cooperativa , pentru eficienta exploatarii…Si nu vad niciun rau daca firmele( si proprietarii lor) primesc extrabonusuri, in functie de productii, daca sunt comparate cu alte firme, din aceiasi zona, cu aceiasi calitate de pamant’** Romania are suficient arabil si pasuni si fanete pentru a da fiecarui cetatean de peste 16 ani , o suprafata cuprinsa (sa zicem) intre o,76-1 ha, in functie de zona si productivitatea (calitatea) pamantului, iar pentru cei care vor sa exploateze la modul direct acest pamant, deasemeni tot comasat, ciorchini de ferme (de tip Miraj-le numesc eu), unde statul trebuie sa construiasca rezidenta si “acareturile”, urmand ca recuperarea investitiei sa fie facuta in cel mai amiabil mod posibil, adica o rata de un max., 20% DIN TOTAL VENIT, fara dobanda pe macar primii 5 ani( cea ce va impulsiona cresterea voluntara a platilor lunare, trimestriale sau anuale) si apoi o dobanda progresiva , pe segmente de 5 (sau 10 ani), pana se va ajunge la dobanda anului respectiv, practic proprietarul poate opta sa plateasca intregul compex, chiar pe 2 generatii.-Asa a procedat Austria , dupa al DRM, a acordat imense imprumuturi pentru agricultura cu dobanzi f. mici, LA CARE A RENUNTAT dupa cativa ani, vazand cat de eficienta -pentru intreaga economie- a fost masura, care a supercompensat, “pierderile” prin sistarea dobanzilor…)
  -II- despre “forta nationala”( gaselnita de escroci!), nici nu mai trebuie prea mult comentat, acestia 9ca multi altii, precum pensionarii “speciali”) trebuie sa restituie banii acceptati ca PLATI NECUVENITE, iar cine a ordonat, acceptat, semnat asa aberatii, trimisi la inchisoare…

 11. Lista odraslelor de politicieni care viseaza la un loc caldut in viitorul Parlament
  ( Teodora MunteanuMiercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 00:02)
  (…)
  CITESTE SI Lista necuvantatorilor cu obrazul gros. Abia au deschis gura in Parlament patru ani, dar candideaza senini pentru inca un mandat(…)____—–____ nu numai ca viseaza, dar pentru multi va deveni realitate, in fapt sunt cu mult mai multe(decat in aceasta lista) personaje care “mostenesc” functiile parintilor sau ” si mai si”(unii/unele, sunt bagatori de seama chiar prin parlamentul european), practic republica romana (cat si alte republici) este o frauda istorica, in Romania nu se vrea reala Monarhie, insa se intretin zeci si zeci de “familii regale”, care -per total- costa de sute de ori mai mult decat intretinerea unui REALE MOnarhii, la care se adauga volatilitatea acestor regi si imparati centrali si in teren, adica incompetenta lor proverbiala , dublata de incapacitatea societatii de a-i tine macar responsabili pentru dezastrele comise, deobicei, acestia paseaza responsabilitatile pe altii, actuali, care au fost, si chiar care vor veni…In sfarsit, Romania este cu adevarat-prin sistemul republican- adevaratul parc de distractii al diavolului, dar sustinut de o gramada de ” scriitori” , care trebuie sa fie abonati la cei 30 de banuti aruncati in scuipatoare, pentru a denigra Monarhia, desi toata lumea ar vrea ca sa traiasca precum in Danemarca, Norvegia, Olanda, Suedia, etc., iar daca nu se poate acasa, fac si pe dracu in patru, pentru a se muta in una din aceste tari…

 12. Ministrul Florin Cîțu cere anchetarea liderilor PSD pentru subminarea autorităţii statului
  ( 18.11.2020)(…)____—–____o actiune -de la bun-inceput- idioata, acesti 3 banditi (care conduc tara) au avut prilejuri extrem de clare pentru a initia o asemenea actiune, anume impotriva inaltelor prelate(!) , popii, care chiar au emis declaratii si COMIS fapte cae au dus la raspandirea bolii, insa nu au facut-o, iar acum incearca aceasta Jmcherie ieftina, probabil ca nici procurorii cei mai inversunati nu vor accepta o asa investigatie, pentru ca nu are MERIT JURIDIC, plus, frica, ca Florin Iordache ii demoleaza de la prima aparitie la tribunal…Mai degraba -aceasta declaratie infantila- este ordonata de i-han, care doar ce a fost pleznit de marcel ciolacu, cu “calcatul pe cadavre”, plus, o noua (dar veche) strategie de deflectare a responsabilitatilor, avand in vedere lucruri clare, anume, DEFICITUL BUGETAR, care a trecut de 9 la suta( exact cum ii spuneam catzu-lui cateva luni bune, in urma), inflatia este cea mai inalta di toata Europa, iar “marea” crestere economica, devine evident, va fi dusa la un egal cu zero, ba chiar si marele ajutor (de la UE( 30 Miliarde euro-se zice) va fi facut praf, pe cumetrii si -BINEANTZELES- prin continuarea de plati de salarii si pensii URIASE, total NEMERITATE, la stat…

 13. Arhiepiscopia Tomisului contesta in instanta decizia CJSU Constanta prin care au fost interzise pelerinajele religioase: “Autonomia BOR are caracter absolut”Arhiepiscopia Tomisului impreuna cu mai multe persoane, printre care generalul Mircea Chelaru, profesorul Florian Colgeac,…”
  “…avocat d. p-sOSOACA… dar si ca autonomia Bisericii Ortodoxe Romane are caracter absolut in ceea ce priveste continutul convingerilor religioase si modalitatea lor de manifestare. (…)___—–____”trei, drace si totzi trei!/Cu inca vreo doi , pe langa ei…iata un moment si o situatie in care guvernul (in specail catzaitul la minte!) poate trimite in judecata niste dobitoci plini de venin, nu prea am gasit ceva despre “profesorul” colgeac-sau colceag ? (probabil, original, hogeac), ma intreb ce fel de profesor este, probabil de teologie, de se baga intr-un rahat ca asta…Despre chelaru se stie, un escroc inca platit regeste de stat, desi condamnat tocmai -culmea!-pentru sabotarea statului( a armatei- fura si vindea izmenele trupelor, la talcioc!), despre “DRACUL cel batran cu infatisare de urangutan supersalbatec, ce sa mai adaugam, interesant ca prin gura avocatei lor, ei isi exprima “crezul”(cel real) adica AUTONOMIE ABSOLUTA IN MODALITATI DE MANIFESTARE, adica ei sunt o entitate suprema si -realmente- pot distruge pe oricine/ orice altceva, doar pentru ca vor…Dar acum sunt speriati ca o sa le scada veniturile NEMUNCITE SI NICI MACAR IMPOZITATE, practic acestia-popimea- sun cea mai intinsa-si singura ca- patura sociala, carea creeaza grosul evaziunii fiscale, in Romania…

 14. Drumul de la mafiotizarea Securitatii pana la mafiotizarea Statului astazi. In fundal ruleaza PCR (Pile Cunostinte Relatii)
  ( Daniela Ratiu, Senior EditorSambata, 21 Noiembrie 2020, ora 00:00)
  “… Dovada sta faptul ca fosta Securitate cu sistemul ei super-mafiotizat a preluat Romania dupa 1989, iar PCR – sistemul de Pile Cunostinte si Relatii functioneaza ca un vehicul al sistemului mafiot, sau ca un sistem de vase comunicante, sau ca o simbioza. Aceasta simbioza este cea care cangreneaza fiinta acestui popor…”___—-____cu un pres-edinte ginere de securist, cu un pm copil de securist, cu o fosta (sau doua?)minstru al justitiei, copil de securist si cu inca cateva sute de decidenti inalti, insurubati in cele mai inalte functii(toti copii sau nepoti de securisti si/sau de nomenclaturisti), Romania se va stinge incet-incet, dar sigur…

 15. Harry si Meghan Markle au vandut casa primita de la Regina Elisabeta ca sa restituie o datorie fata de britanici
  Harry si Meghan Markle au vandut casa pe care o primisera de la Regina Elisabeta, Frogmore Cottage, printesei Eugenie, care s-a mutat acolo impreuna cu sotul ei, Jack Brooksbank. Printesa…(…)///
  2-Procesul lui Nicolas Sarkozy incepe luni. Fostul presedinte francez este judecat pentru coruptie, o premiera in istoria postbelica a Frantei.(…)___—-___SISTEME si SISTEME, nu? Si nici macar nu e vorba chiar de o republica bananiera sau chiar ceva mai elevata, este vorba de insasi “republica republicilor”…Iar , daca ne referim la Romania, practic toti pres-edintii tarii ar trebui judecati nu doar pentru imensa coruptie, dar realmente pentru sabotarea economiei nationale si genocid…

 16. Formatiunile politice…(…)___—-___penele, pesede, usele, plus, etc., etc. , trebuie sa fim odata realisti, toti sunt doar o apa s’un pamant, toti sunt pusi doar pe capatuiala si razbunari meschine…/// “Cum poti afla ce fac alesii tai.(…)—–____—–indiferent ca stii si cat de timpuriu stii, ce face ‘alesul”, NU are nicio importanta in Romania, pentru ca TOATA CLASA POLITICA trecuta, actuala si cea care vine, este o adunatura de banditi(in general si cu IQ redus) care nu mai pot fi reeducati sub nicio forma, practic Romania a ajuns o tara care nu mai poate progresa nici un milimetru decat daca este CONDUSA PRIN DICTATURA SAU MONARHIE, insasi istoria ne spune acelasi lucru si nu numai despre Romania, unde insa, cunoastem mai bine situatia, iar realitatea este foarte bine definita, in sensul explicat…

 17. – Spaga fabuloasa incasata de seful gruparii „fabrica de permise auto”: peste 20.000 de euro intr-o SINGURA ZI(…)///

  -II-Kovesi: „Atacurile la statul de drept pot sa apara atunci cand exista suspiciuni de coruptie sistemica”. Cand isi incepe activitatea Parchetul European(…)///

  -III-Ce se intampla in Romania cu ajutoarele de stat pentru firme lovite de pandemie: „Un numar de beneficiari au transferat sumele nerambursabile in conturile personale(…)___—-___ iata una dintre multele dovezi ca Romania este devalizata de peste UN TRILION( 999+1, miliarde) dolari( sau euro),si ca -daca justitia ar fi justitie, plus, impulsionata direct de LCK , prin parchetul European- s-ar putea recupera macar 250 MILIARDE euro, bani cu care Romania ar face -realmente- MINUNI…

 18. Klaus Iohannis, președinte-jucător
  (Rodica Culcer-02.12.2020)(…)
  Apuleio(Apuleius) zicea“Il primo bicchiere è per la sete, il secondo per la gioia, il terzo per il piacere, il quarto per la follia”, in multe cazuri realitatea este ca „il primo bicchiere e di colpa”, asa ca „prima promisiune politica incalcata…”, ar fi prima vina(evident, prin varsta, f. voluntara), insa prima s-a vina a fost (de accord,f. involuntara) ca s-a nascut, cea ce nu inseamna ca va trai si cat zice Sfanta Scriptura, chiar daca are „inima larga”(care-i poate juca marele renghi!) si medaliaza in prostie, vii si morti, ultimul caz de medaliere a unei secretare ar dovedi ca de fapt i-han nu este(cum ziceau gurile rele) bulangiu(cea ce ar fi o chestie -totusi- personala si de optiune individuala), ba te pomeni ca ,pana la urma, se va dovedi ca mutu’ este un fel de mut din Decameronul, si ca a dat iama prin sirenele guvernului, idee sustinuta si de faptul ca su esposa ( si el), sunt precum in „Ea, la M-am aia si el cu tataia”(pana acum), insa -inca odata- pare ca individul este chiar un Don Julan mioritic…Cat despre „Klaus Iohannis este și el, până la urmă, un om al sistemului, pe care nu-l putem crede pe cuvânt, nici măcar când aduce daruri.”, este precum zicerea cu grecii, adica ” pe sasiii adevarului sa nu-i crezi nici cand vin cu sacul plin” , in special /si pentru ca el a venit la pomul laudat, care si-a vandut milioanele de frati, austro-germanilor…

 19. In mare parte este adevarat ca “omul este sub vremuri”, dar si mai adevarat este ca “vremurile”(timpurile, epocile) sunt create de SISTEME*, iar mai jos avem inca o dovada ca ‘exista sisteme si sisteme:

  “Ofensiva economică a Beijingului în Asia
  Cea mai recentă inițiativă a Chinei este numai o poveste de succes pe un drum care se anunță foarte lung.
  (Stefan Popescu-02.12.2020)”…China are nevoie de povești de succes, mai ales în această perioadă când Taiwanului s-a întărit considerabil ca urmare a gestionării perfecte a pandemiei de COVID-19 (numai șapte decese la o țară de peste 23 de milioane de locuitori),…”____—-____iar aceasta intr-o tara dintre cele mai aglomerate, densitatea populatiei este printre cele mai inalte din lume, luand in calcul ca Taiwanul este chiar mai mica(ca suprafata) decat Olanda,, adica 36 mii kmp, dar reusesc sa aiba un GDP nominal de 27 mii $/cap loc. Iar si acest succes economic, ca si cel sanitar-actual, are radacini in interactiunea de 50 de ani cu Monarhia Japoneza, care a transportat aceasta mica tara, din epoca superbarbarismului, la cea moderna:”…Japanese colonial rule was instrumental in the industrialization of the island, extending the railways and other transport networks, building an extensive sanitation system, and establishing a formal education system in Taiwan.[68] Japanese rule ended the practice of headhunting…”(* la fel, omul se conformeaza sistemului, bun sau rau, prin constrangere sau voluntar, cazul China /Taiwan , este f. ilustrativ, asa cum cazul Romania este -deasemeni-f ilustrativ, omul a fost declasat masiv sub sistemul comunist, sistem care doar s-a cosmetizat putin prin impopotzonare cu idei si expresii falsificate de la bun inceput(precum democratie, drepturile omului,etc.), deci sistemul a devenit neocomunismul ortodocso-mioritic, asa si “omul”…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.