Speculații „inculte” în țara de „deștepți”

1

Pe când în România se duceau lupte, inclusiv ideologice, în jurul și chiar în interiorul participării la pelerinajul Sfintei Parascheva, la Fatima, în Portugalia, se întâmpla asta: un pelerinaj bine organizat, la care au putut participa cei care și-au dorit, respectându-se și măsurile impuse de unii, și mai ales credințele profunde și dorințele asemenea ale altora.

Cum la ei s-a putut și la noi nimic nu se poate fără scandal? S-ar putea să existe un răspuns simplu, dar și omniprezent: pentru că România e o țară plină de „deștepți”, care știu mai bine și, în consecință, vor să-și impună „deșteptăciunea” și voința. Iar când românul „deștept” mai are și o funcție, oricum ar fi fost căpătată – inclusiv cu diplome false sau absența lor -, apoi pe acel român „deștept” nu-l mai poți opri din manifestarea „deșteptăciunii deșteptăciunilor”: el e cel mai inteligent și când doarme, el știe mai bine și atât. „Despre ce vorbim aici?”, îți spune românul „deștept” de pe televizor, o expresie în mare vogă, iar apoi îți explică el despre ce e vorba, cu adevărat…

S-ar putea să aibă legătură cu faptul că în școala românească, și apoi în viață, românul nu învață pentru ca să știe și să înțeleagă, pentru el, ci pentru a arăta celorlalți că știe, cel mai bine.

La români, chiar și 20 de ani să aibă, și câteva cărți citite și câteva lucruri auzite, despre politică sau …orișice, deja ai un „prototip” de român: românul „deștept”, care, neaparat, știe mai bine. A citit exact ce trebuie, are lecturile cele mai potrivite, a învățat și asimilat exact ce trebuie pentru ca să știe mai bine pentru el. Iar dacă știe pentru el …ei, e suficient!

Ba există o luptă surdă și stupidă pe „știință”, mai ales în politică. Cei care sunt cu useriștii știu cel mai bine, ba cei care „țin” cu liberalii, ba cei care rămân cu pesediștii știu mai bine decât ceilalți. Toată lupta se dă pe „știință”, nu pe înțelegere. Pentru că, dacă ar fi – și așa ar trebui să fie, nu? -, să-i întrebi pe români ce au înțeles din guvernarea actuală „de dreapta” sau – Doamne apără! -, din cele trecute, ce au înțeles din guvernările „de stânga” caviar, când li s-a vândut țara pentru a li se naște miliardarii de carton, dar ce au înțeles din permutările ideologice progresiste ale celor veniți să-i facă să-și salveze țara, USR, cum au înglobat în același bagaj „ideologic” salvarea țării cu renunțarea la orice idee națională …Au înțeles bine sau măcar au înțeles ceva?

România e țara care „geme” de …deșteptăciune, pretinsă și clamată, în timp ce plânge de prostie, o prostie chinuitoare, care sugrumă totul, ultima suflare, ultimul suflu al gândirii raționale, a ideilor rezonabile.  

Și are Nae Ionescu o expunere, pe care o consider grăitoare, elocventă, și care îmi revine mereu, constant în minte, când privesc în jur: într-una dintre prelegerile sale face o comparație, cât se poate de factuală și realistă pe atunci, ca și acum, și arată că în orice sat de prin Germania, Franța sau Olanda, în Occidentul dominat de etica protestantă a capitalismului (cine vrea să înțeleagă mai mult să citească «Etica Protestantă şi spiritul capitalismului» a lui Max Weber), există „deșteptul satului”. „Deșteptul satului” este un model pentru ceilalți, care se raportează continuu la el, un individ uman realizat, personal și profesional, peste ceilalți, care a luat decizii înțelepte în viață, un înțelept, față de care ceilalți râvnesc, fără invidie, dar cu efort, să-i atingă statutul.

La români, în schimb, în toate și în orice sat, oricât de mic, spune Nae Ionescu, există „prostul satului”, bețiv, idiot, de nimic, un pezevenchi. Pentru că toți ceilalți se presupune că sunt „deștepți”. Românii, în orice grup, se raportează continuu la ultimii dintre ei, de „prostul satului”, de care mai și râd, și se complac apoi într-o stare de mulțumire comodă, pentru că ei, dacă nu sunt „proști”, se presupune că sunt „deștepți”. De aici succesul nebun al Vulpiței, al lui Viorel și a alor proști celebri (La cererea publicului: „Mai proști ca noi…”). Față de cel cu adevărat deștept au invidie, pentru că „face pe deșteptul”…  

Sunt doar speculații, și mai am una care ar putea explica de ce la români nu se putea petrece un pelerinaj bine organizat în vreme de „pandemie” (sau ce vor spune „deștepții” că este, sau ce vor combate cei și mai „deștepți” că nu este, sau invers). În România mai există un mic „fenomen” demn de a fi discutat mult mai mult decât în orice analiză: când un „deștept” ocupă o funcție, funcția e a lui, la modul cel mai propriu, și nu el al funcției, pentru că functia a avut privilegiul de a fi ocupată de el, „deșteptul deștepților”. Așa că, să ajungi președinte sau premier și să nu dictezi tu, ca „deșteptul” cel mare, cum trebuie să se întâmple lucrurile, pentru că, evident, știi mai bine, ține de domeniu imposibilului.

Toate sunt speculații, și nu sunt prea „deștepte”. S-ar putea să nu fie așa. Dar când vezi cum se pot întâmpla lucrurile la alții, iar la noi nu se poate nimic, decât cu manifestarea prostiei „scandaloase”, e un indiciu suficient că …nu suntem prea deștepți în prezent.

Pelerinaj la Fatima în condiții de pandemie
S-a putut și la Iași, dar nu fără scandalul produs de „deștepți”
Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.