„Dacă vrem copii maghiari în loc de imigranți, atunci singura soluție este de a cheltui cât mai mult pentru a sprijini familiile și creșterea copiilor”

0

De la începutul lui 2020 tratamentul de fertilizare în vitro este gratuit pentru toate femeile din Ungaria, după ce guvernul conservator condus de Viktor Orban a preluat cinci clinici de fertilizare, care au fost declarate de „importanță națională strategică”.

Acesta este doar următorul pas pentru politica de stimulare a natalității, încă o soluție propusă pentru a contracara declinul demografic din ultimul deceniu, astfel încât liderii de la Budapesta să evite imigrația, căreia i se opun din toate puterile în fața birocraților de la Bruxelles. De când a venit la guvernare, 2010, premierul Viktor Orban a făcut o prioritate din sporirea natalităţii şi a acordat stimulente menite să încurajeze cuplurile să facă mai mulţi copii, precum scutiri de taxe sau împrumuturi subvenţionate, astfel încât pe termen lung Ungaria să nu ajungă să-şi acopere deficitul de forţă de muncă prin imigraţie.

Potrivit estimărilor, populația Ungariei va scădea de la mai puţin de 9,8 milioane de persoane, în prezent, la 8,2 milioane în anul 2050. Scăderea continuă a populației, căreia guvernul maghiar și-a propus să i se opună, a fost determinată atât de natalitatea redusă, dar și de imigrație. Aproximativ un milion de unguri au părăsit țara în perioada 2008-2018, exod care a provocat, precum şi în cazul României, un deficit pe piața muncii.

Răspunsul guvernului maghiar a luat forma unor investiții importante în sistemul de sănătate, construirea a 21.000 de creșe, precum și împrumuturi avantajoase în valoare de 10 milioane de forinți (aproximativ 30.500 de euro) pentru fiecare tânără familie, bani care nu mai este necesar să fie restituiți dacă familiile fac trei copii. Apoi s-a decis că femeile care cresc cel puțin patru copii nu vor mai plăti impozit pe venit toată viața, iar familiile mai mari vor beneficia de subvenții importante pentru a cumpăra mașini. Mai mult, fiecare femeie aflată sub vârsta de 40 de ani ar fi eligibilă pentru a beneficia de un împrumut preferențial atunci când se căsătorește pentru prima dată. Autoritățile s-au gândit și la bunici, pentru a le permite părinților să lucreze: bunicii vor beneficia de o primă de îngrijire a copiilor, în cazul în care vor avea grijă de cei mici în lipsa părinților.

În Ungaria există 1,56 copii la o femeie, în vreme ce rata minimă de înlocuire a pipulației este calculată la 2,10 copii/femeie.

„Dacă vrem copii maghiari în loc de imigranți și dacă economia maghiară poate genera finanțarea necesară, atunci singura soluție este de a cheltui cât mai mult din aceste fonduri pentru a sprijini familiile și creșterea copiilor”, a declarat premierul la o conferință din septembrie 2019. El a punctat, de asemenea, faptul că prin politicile de susţinere a migranţilor din UE se urmărește înlocuirea treptată a populației albe din Europa de către populații de origine non-europeană.

„Sunt din ce în ce mai puțini copii care se nasc în Europa. Pentru Europa de Vest, răspunsul la această problemă este… imigrația. Pentru fiecare copil în minus, ar fi necesar să existe unul deja pe drum, iar din punctul de vedere al cifrelor, atunci vom sta bine”, a mai spus Viktor Orban, care are 5 copii.

Președintele Parlamentului, László Kövér, declara la aceeași conferință că „a avea copii este o chestiune publică, nu privată”, iar pentru Financial Times el adăugase că oamenii care nu fac copii „nu sunt normali” și „se poziționează de partea morții”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.