«Neamurile Europei», de George Coșbuc

0
George Cosbuc

Nici un popor nu răsare de-a gata din pământ, ci se naște cu încetul dintr-alt popor care piere, ori din două ce se amestecă.
Grecii de azi sunt urmașii vechiului popor al Elenilor, care atâta s-a prefăcut în cursul vremii, încât s-a stins, dănd viață unui popor nou.
Italienii, tot așa, sunt dea dreptul urmașii vechiului popor al Romanilor, care a pățit tot ca Elenii. Noi, Românii suntem popor născut din amestecul poporului Romanilor cu al Dacilor.
Sângele unui popor, adică spița neamului său este adevărata ființă a sa. După părinți, popoarele cele mai luminate ale Europei sunt de trei neamuri.

Un neam latin, ieșit din încrucișarea poporului roman cu alte neamuri felurite si anume: din amestecul Romanilor cu Galii au ieșit Francezii. Din amestecul cu Iberii au ieșit Spaniolii și Portughezii, din amestecul cu Dacii, au ieșit Românii; iar Italienii, cum am spus, sunt urmași de- a dreptul, măcar iesiți și ei din amestecătura mai puțină de Romani cu alte popoare.

Toate aceste cinci popoare se zic popoare latine sau romanice. Sunt popoare frați; vorbesc cinci limbi care în ființa lor nu mai seamană, dar sunt una și aceeași limbă latină, prefăcută mai mult ori mai puțin în cinci feluri.
Aceste popoare au aceeași moșie părintească, trăiesc legate unele de altele, în Sudul Europei.
Sunt de aceeași ființă, un singur neam.

Alt neam mare e al popoarelor balcanice: Germani, Englezi, Olandezi, Suedezi și Norvegieni.
Acestea sunt din același popor ieșite, al vrechilor Goți.
Vorbesc tot atătea limbi, căte popoare frați sunt, dar toate sunt una din ființa lor, o limbă germanică.
Aceste neamuri trăiesc de asemenea legate și au moșia părintească a lor, în Nordul Europei.

Al treilea neam mare este al Slavilor: Ruși, Sârbi, Boemi, Poloni, Croați.
Și aceștia au aceeași limbă – slavă, felurită mai mult sau mai puțin după popoare. Trăiesc în răsăritul Europei.
Mai sunt și alte neamuri, afară de aceste trei în Europa. Al Ovreilor, neam fără țară și fără limbă. Ei vorbesc ba nemțește stricat, ba spaniolește, ba alte limbi, a țării pe unde trăiesc. Alt neam, venit de prin lume, cu limba lor însă, e al Armenilor.
Neamuri așezate statornic în țara lor sunt: Ungurii, Turcii și Bulgarii; iar aceștia sunt de un neam, sunt de o apă.

Român pe lume e numai Romănul.
Toți acei ce își zic singuri lor că sunt Români și nu le este rușine s-o spună, nici când sunt putrezi de bogați, toți câți au învățat de la mamele lor românește și tot românește își învață copiii lor să vorbească, dar mai ales toți acei care suferă la fel și vreau să sufere la fel toate amarurile ce cad peste țara și peste neamul lor românesc și au aceeași dușmani și aceiași prieteni, toți într- un gând. Aceștia sunt Români și alcătuiesc neamul românesc.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.