Sporul natural negativ al populaţiei României s-a accentuat, în luna iunie 2020, fiind de 1,4 ori mai mare decât cel din aceeaşi perioadă din 2019, reiese din datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Astfel, la nivelul lunii iunie 2020, numărul născuţilor-vii a fost mai mic cu 1.263 comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior, în timp ce numărul persoanelor care au decedat a fost cu 544 mai mare, la nivel comparativ.
Populaţia României a înregistrat un spor negativ de 1,4 ori mai mare decât cel din luna iunie 2019, de -6.287 persoane faţă de -4.480 persoane.
De asemenea, numărul copiilor cu vârsta sub un an care au decedat a fost cu 23 mai mic în luna iunie 2020, decât cel înregistrat în luna iunie 2019.
În perioada analizată, în mediul urban s-a înregistrat decesul a 10.356 de persoane, iar în mediul rural decesul a 10.717 de persoane, în timp ce faţă de luna iunie din 2019, numărul persoanelor care au decedat a crescut cu 353 de persoane, în mediul urban, şi cu 191 de persoane, în mediul rural.
Numărul căsătoriilor înregistrat în iunie 2020 a fost cu 8.702 mai mic decât cel consemnat în aceeaşi lună din anul precedent.
Totodată, prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr. 202/2010 s-au pronunţat cu 302 mai puţine divorţuri decât în luna iunie 2019.
Numărul naşterilor a scăzut faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, atât în lunile martie, aprilie, mai, cât şi în luna iunie.
„Efectele crizei sanitare asupra fenomenelor demografice sunt vizibile, în cazul deceselor, în special în lunile aprilie şi iunie 2020, când s-au înregistrat creşteri faţă de lunile aprilie şi iunie 2019. Cel mai mult a fost afectat fenomenul nupţialităţii”, precizează INS.
Datele oficiale evidenţiază faptul că, la nivel comparativ iunie 2020 vs mai 2020, s-a înregistrat naşterea a 14.786 copii, cu 1.913 mai mulţi, iar numărul deceselor a fost de 21.073, cu 824 decese mai multe, în timp ce numărul deceselor copiilor cu vârstă sub un an a fost de 83, în creştere cu 6 decese.
În luna iunie 2020, aproape două treimi din totalul numărului de decese s-au înregistrat pentru persoanele cu vârstă de cel puţin 70 ani (8.718 decese, reprezentând 41,4% din total, s-au înregistrat la grupele de vârstă 80 ani şi peste, 5.014 decese, reprezentând 23,8%, la persoanele de 70-79 ani) şi 4.217 decese (20,0%) la persoanele în vârstă de 60-69 ani.
La polul opus, cu cele mai puţine decese, s-au încadrat grupele de vârstă 5-19 ani (70 decese), 20-29 ani şi 0-4 ani (fiecare grupă cu câte 103 decese).
Sporul natural s-a menţinut negativ în luna iunie 2020, decedaţii având un excedent faţă de născuţii-vii de 6.287 persoane.
La oficiile de stare civilă s-au înregistrat 5.389 căsătorii, cu 2.901 mai multe decât în luna mai 2020. Numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr. 202/2010 a fost de 2.355 în luna iunie 2020, cu 1.218 mai multe decât în luna mai 2020.
„Pentru o caracterizare completă a fenomenelor demografice înregistrate în lunile martie-iunie 2020, în contextul pandemiei COVID-19, este avut în vedere faptul că prevederile ordonanţelor militare au introdus anumite limitări în posibilitatea de desfăşurare a unor evenimente cu mai mult de 3 persoane, au limitat deplasările în afara locuinţei şi în afara localităţii, au suspendat activităţile în spaţii închise, au determinat Uniunea Notarilor Publici să amâne termenele pentru dosarele de divorţ aflate pe rol după sistarea stării de urgenţă.
De asemenea, prevederile Hotărârilor de Guvern pentru perioada stării de alertă au impus anumite limitări în ceea ce priveşte numărul persoanelor care se pot întâlni în locurile publice, precum şi prevederi privind organizarea de evenimente la un număr foarte mic de participanţi.
Datele este necesar să fie interpretate în corelare cu informaţiile din surse administrative, în special cele publicate de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică”, notează INS.
complicat articol, adica abunda de date, insa cine are interes sa le foloseasca, le gaseste pe toate aici, poate ca ar fi fost util si un grafic, care ,pentru cei mai superficiali sau nu prea interesati, ar fi fost un plus ,ar fi notat rapid cum se desfasoara curbele relevante… Din toate acestea si multe alte surse, se poate concluziona ca -efectiv- in Romania nu mai traiesc mai mult de 18 milioane suflete, iar grupa de mijloc(18- 50 ani, sa zicem) este cea mai subtire, raportat la vremuri normale(pe care noi nu le stim si zicem), raportat mai degraba la „tari normale”, adica unde rata emigrarii (spre alte „zari”) este realmente f. aproape de zero… Iar aceasta in conditii de REALA SUPRAPOPULARE, as da exemplu Olanda, care a ajuns la aproape 18 mil. locuitori, si -FANTASTIC!- pe o suprafata doar de 41 MII+ kmp, impreuna cu apele, real pamant fiind doar 33 MII kmp+*, si -iarasi un FANTASTIC si mai mare!- aceasta tarisoara( aprox., cat DOAR 4 JUDETE din Ro.) este nr. 2 in lume(dupa USA) la productii agricole, si un mare exportator( atat de produse agricole dar si industriale) iar ca si putere economica, este nr. 18, in lume!!!( * practic terenul lor arabil este -in cea mai mare parte- man made, Romania are cel putin 100 MII kmp teren arabil si unul cu calitati exceptionale, dar importa -din greu- hrana pentru populatie, desi -este evident- Romania ar putea hrani ( si avea ca populatie) peste 100 MILIOANE locuitori…
Si mafia alba tot ucide.. Vârtos, trazneasca i Dumnezeu
Trist dar adevărat!! Așa este! Păcat de poporul român!!!!
Ceausescu si ipocrizia condamnarii regimului Dej. Colonia Salcia, gardieni condamnati pentru atrocitati, reincadrati in munca si trimisi la case de odihna pentru refacere
( Daniela Ratiu, Senior Editor Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 00:08)
Colonia Salcia, 1952-1953:
– Asasinare prin impuscare;
– Interzicerea tratamentulul medical detinutilor bolnavi si scoaterea lor la munca in mod fortat;
– Introducerea detinutilor in carcere descoperite iarna, dezbracati, sau chiar in pielea goala;
– Obligarea detinutilor de a intra iarna in apa pana la brau pentu a taia stuf si papura;
– Scoaterea detinutilor la lucru dezbracati in timp de iarna pe digul de constructie si pedepsirea unor de a sta pana la pranz in apa inghetata;
– Legarea unor detinuti de maini si tinerea lor dezbracati in pielea goala, vara, ziua si noaptea, pentru a fi muscati de tantari;
– Profanarea cadavrelor detinutilor;
– Ingroparea unor detinuti de vii in pamant…”___–-____ dar iata ca avem o si mai mare ipocrizie, ipocrizia unui intreg popor, care-si plateste REGESTE, calaii, singurii care chiar imbatranesc in Romania (cu mici exceptii), adica care trec de 85 ani, precum iliescu, care in 1944 era deja membru pecere si imediat, tot felul de functii din care stia-si aproba- atrocitatile respective, iar la 1989, el a fost cel care a transformat Romania intr-un real si chiar aparent , STAT MAFIOTIC…