Afacerile din județul Vaslui, într-o grea suferință

0

Că măsurile dictate în urma pandemiei de coronavirus își vor spune cuvântul în plan economic era de așteptat, însă dramatismul acestor efecte de abia acum poate fi perceput cel mai bine: față de anul trecut, în primale șapte luni ale acestui an vasluienii și-au înmatriculat cu 43% mai puține firme. Acest apetit scăzut pentru afaceri își va spune cuvântul și asupra banilor strânși la buget, prin plata impozitelor, și, bineînțeles, asupra vieții vasluienilor. Una peste asta, lor și se vor adăuga efectele secetei profunde.

Avertismentele asupra modului în care blocajul economic dictat de măsurile dispuse de Guvern în lupta împotriva răspândirii Covid au fost nenumărate. Efectele nu se vor lăsat așteptate și interdicțiile de tot felul vor periclita pe termen mediu și lung viața economică, în special pe cea a mediului privat, cel care furnizează o importantă parte a sumelor pe care administrațiile locale și județene le trec în bugete la capitotul „Venituri”. Deja în rectificarea bugetară aprobată de consilierii județeni în ședința de săptămâna trecută, economiștii de la Consiliul Județean au trecut ca explicație pentru sumele mult mai mici încasate nimic altceva decât efectele acestei crize profunde, în toate planurile prin care populația din județ, alături de cea din întreaga țară, a trecut de la începutul primăverii.

În planul efectelor acestui blocaj economic adus de pandemie, oricât de neplăcut ar fi de spus, suntem de abia la început.

Statistici negre încep să detalieze. Una dintre acestea, cea a Oficiului Național al Registrului Comerțului, arată, „negru pe alb”, că în primele șapte luni ale acestui an, vasluienii au înmatriculat cu 40% mai puține firme față de aceeași perioadă a anului trecut. În date concrete, aceasta înseamnă 503 firme înregistrate (368 SRL-uri, 86 Întreprinderi Individuale, 40 Persoane Fizice Autorizate și altele) de la începutul anului și până în 31 iulie 2020, față de 806 firme înregistrate în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2019.

Un alt efect se vede în domeniul împrumuturilor pe care investitorii vasluieni le contractează pentru a-și deschide sau pentru a-și dezvolta afacerile. Aceste împrumuturi erau, la începutul acestui an, în valoare de 534 de milioane de lei. Asta pentru ca, la 31 iulie 2020, valoarea creditelor bancare pe care oamenii de afaceri vasluieni le aveau de rambursat băncilor să scadă la suma de 520 de milioane de lei. Incertitudinea, ca și scăderea nivelului afacerilor proprii, au dus fără îndoială la această atitudine prudentă a celor pe care se sprijină economic oricărei țări.

Specialiștii Băncii Naționale, au avertizat, de altfel: „Oprirea pe scară largă a activităţii în numeroase sectoare economice începând cu a doua parte a lunii martie, în efortul de limitare a răspândirii pandemiei COVID-19, precum şi comprimarea accentuată a cererii de consum, concomitent cu scăderea celei externe, fac probabilă o contracţie severă a economiei româneşti în trimestrul II, implicând o schimbare bruscă a poziţiei ei ciclice, care, de la o valoare substanţial pozitivă este aşteptată să cadă consistent în teritoriul negativ”. Sunt avertismentele transmise de Consiliul de Administraţie al BNR la mijlocul acestui an.

Una peste asta, seceta severă, manisfestată mai ales în cea mai săracă regiune a țării din care face parte și județului Vaslui, întreaga zonă a Moldovei, va veni cu alte efecte negative asupra buzunarelor vasluienilor. Aceeași specialiști ai BNR arătau că aceste condiţii meteorologice nefavorabile din primele luni ale anului au fost de natură a afecta performanţele agriculturii, implicit preţurile unor produse agro-alimentare.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.