China va deveni prima economie mondială în 2028, datorită redresării rapide după pandemie

1

China va deveni prima economie mondială în 2028, datorită redresării rapide după pandemie, cu cinci ani mai devreme decât era prevăzut.

Economia chineză o va devansa pe cea a SUA cu cinci ani mai devreme decât se preconiza anterior, după ce a trecut mai bine decât Occidentul prin pandemia de coronavirus, susţine centrul de reflexie Centre for Economics and Business Research (CEBR).

Într-un raport publicat la sfârșitul lui decembrie 2020, Centre for Economics and Business Research susţine că prima şi a doua economie a lumii vor face schimb de locuri, în funcţie de Produsul Intern Brut exprimat în dolari, în 2028, cu cinci ani mai devreme decât estima în urmă cu un an.

În plus, CEBR a calculat că China ar putea deveni o economie cu venituri mari (care potrivit definiţiei Băncii Mondiale înseamnă o economie cu un venit naţional brut per capita de peste 12.356 de dolari) încă din 2023. Ca o dovadă a puterii Asiei, India ar putea urca şi ea în clasament devenind a treia economie a lumii la finele deceniului.

„De ceva vreme, o temă predominantă a economiei mondiale a fost lupta economică şi de soft power între SUA şi China. Pandemia de COVID-19 şi consecinţele sale economice au înclinat cu siguranţă balanţa în favoarea Chinei”, apreciază Centre for Economics and Business Research.

Potrivit CEBR, modul în care China a gestionat cu succes pandemia, cu o carantină strictă la început, precum şi loviturile date creşterii pe termen lung ale economiilor occidentale, înseamnă că performanţele economice relative ale Chinei s-au îmbunătăţit. Conform estimărilor CEBR, China urmează să înregistreze un ritm mediu de creştere economică de 5,7% pe an în perioada 2021-2025, după care va încetini la o creştere de 4,5% pe an în perioada 2026-2030.

În schimb, SUA, chiar dacă vor avea o relansare puternică după pandemie, în 2021, ritmul său de creştere va încetinit la 1,9% pe an între 2022 şi 2024, după care va încetini şi mai mult până la 1,6% pe an.

Japonia va rămâne a treia economie a lumii, în dolari, până la începutul anilor 2030, când va fi devansată de India, ceea ce va însemna că Germania va coborî de pe locul patru pe locul al cincilea. Marea Britanie, în 2020 a cincea economie a lumii potrivit CEBR, va scădea pe locul al şaselea începând din 2024.

Antrenorul români Cosmin Olăroiu dezvăluie și el o mare ironie atunci când vorbește despre „viața de pandemie” din China. Acuzată vreme îndelungată pentru lipsa libertăților și încălcarea drepturilor omunului, China a ajuns acum, cel puțin în opinia lui Olăruia, să ofere cea mai mare libertate. „Cea mai mare libertate de pe glob e aici”, spune Olăroiu, vorbind despre restricțiile din China, țara în care a reușit în sezonul precedent să cucerească titlul cu echipa sa, Jiangsu Suning.

Chinezii au înțeles să respecte cu strictețe regulile la început, fiind obișnuiți să treacă prin aceste perioade de epidemie, masca purtată pe stradă nefiind deloc o noutate pentru ei. Apoi însă au renunțat la restricții, iar acum restaurantele și școlile sunt deschise, iar activitatea economică se desfășoară normal.

Pandemia l-a afectat pe Cosmin Olăroiu, care a fost nevoit să stea departe de familie în toată această perioadă. Cosmin Olăroiu: „Am stat singur un an, a fost complicat”.

Însă pentru sfârșitul lui 2020 el spune: „Cea mai mare libertate de pe glob aici e. Restaurantele sunt deschise, școlile sunt deschise, nu există mască, nu există distanțare fizică. S-au respectat la sânge atunci când a trebuit, adică la început”.

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

 1. Aș zice, că va deveni prima economie mondială puțintel mai devreme de anul 2028! Pentru că un nou tip de globalizare va ieși din cenușa crizei coronavirusului. China susține parteneriatul egal, într-o nouă lume globalizată, prin restabilirea suveranității fiecărei țări, precum și a autonomiei lor monetare, financiare și economice, fără o limitare a datoriei care să le împiedice să prospere. Noul Drum al Mătăsii (One Belt One Road) este noul vehicul care promovează parteneri siguri pe ei, care nu trebuie să se teamă de „sancțiuni” pe motiv că vor să își păstreze suveranitatea. Washingtonul nu va agrea această schimbare a jocului (pierderea hegemoniei), ceea ce mă-ndeamnă să cred că agresiunile occidentale (sub diverse forme) vor continua asupra Chinei. Acuzațiile false (începând cu cele de comerț neloial și până la culpabilitatea aruncată asupra Beijingului ca inițiator al ”pandemiei”, precum și gestionarea proastă a acesteia) emise de americani sunt menite să denigreze China pentru a rupe sau a slăbi încrederea lumii în economia Chinei și, în special, în moneda ei puternică susținută de aur, yuanul.
  Pentru a înțelege și mai bine intențiile Chinei, e necesar să ne uităm doar la imensul continent Eurasia, care este, de asemenea, conectat la Africa. Pentru a servi această enormă masă terestră nu trebuie traversate mări. Comerțul se desfășoară între paradigma parteneriatului egal, în care fiecare participant se străduiește să priceapă sensul real al comerțului doar prin prisma conceptului win-win, adică fără pierzători în peisaj.
  Mai adăugăm și țările Organizației de Cooperare de la Shanghai care, pe lângă China, includ și Rusia, India și Pakistan – și în curând și Iranul, cu Malaezia și Mongolia în calitate de observatori pentru început.
  China mai stimulează, de asemenea, comerțul între țările ASEAN + 3 (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est – Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnam; plus 3 = Japonia, Coreea de Sud și China) . Tranzacțiile monetare se vor desfășura în monedele locale, NU în dolarul american. În plus, vor folosi CIPS (Sistemul de Plăți Interbancare Transfrontaliere), evitând sistemul de plăți SWIFT controlat în dolari.
  Organizația de Cooperare din Shanghai și ASEAN + 3 reprezintă aproximativ jumătate din populația lumii și o treime din producția economică globală. Este o piață formidabilă și cea mai mare parte a acesteia se află pe acest imens teren numit Eurasia. Dacă ne uităm pe harta lumii, constatăm că nu-i nevoie de Vestul beligerant.
  Ceea ce a propulsat China să devină una dintre cele mai mari economii ale lumii, a fost principiul simplu al producției locale pentru piețele locale și a consumului local cu o monedă locală printr-un sistem bancar public administrat de o bancă centrală SUVERANĂ care lucrează pentru binele poporului (nu pentru acționari), orientându-se către o dezvoltare echitabilă pentru toți. Acest lucru nu exclude deloc participarea sectorului privat. Doar că statul stabilește reguli și parametri în care se pot deplasa interesele private. Consider, că este unul dintre cele mai bune modele de socialism! Așadar, China va juca un rol major în noua ordine mondială emergentă, nu o singură ordine mondială – așa cum prevede o mică elită occidentală, acele 18 familii care (chipurile) conduc lumea – ci o nouă paradigmă construită pe principii de parteneriat, pe egalitate pe ridicarea de poduri, în loc de ziduri, pe evitarea și rezolvarea conflictelor în mod pașnic și fără violență. Numiți-l un nou ”contract social” care se întinde în toată lumea pentru toți cei care sunt interesați să participe.
  Mi-ar plăcea să constat cum că această criză a coronavirusului ar aduce treptat inclusiv o trezire pentru o nouă conștiință, pe care noi, oamenii, am avut-o întotdeauna, dar am fost îngropați în lăcomie, putere, confort neglijându-i cei mai puțin privilegiați și săraci. China poate fi o lumină călăuzitoare pentru realizarea acestui nou model de transformare a lumii.
  Noua formă de globalizare non-agresivă, promovată de China, poate servi și altora de exemplu, Europei în special, ca vehicul de recuperare economică după așa-zisa pandemie. Cred că ar fi de preferat o lume globalizată după pattern chinez, adică între egali, un fel de comunitate care caută un viitor comun pentru omenire, în locul tiparului promovat de ”indispensabilul planetar” care, folosindu-se de propagarea ”democrației și-a statului de drept”, jefuiește, pauperizează și alienează națiunile lumii. După desfășurarea Forumului Economic Mondial de la Singapore, din anul 2021, vom putea trage mai multe concluzii cu privire la deciziile care vor fi luate de ”greii” planetei pentru umanitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.