Zuckerberg, Pichai și Dorsay, cei trei mari grei ai internetului, au fost audiați la sfârșitul lui octombrie 2020 de un Comitet special al Congresului.
„Cenzură asupra conservatorilor”, au acuzat republicanii, care i-au convocat pe directorii executivi ai Facebook, Mark Zuckerberg, Twitter, Jack Dorsey, și Google, Sundar Pichal, la o audiere-avertisment.
Rețelele de socializare au fost acuzate de republicani că au adoptat mecanisme de eliminare și cenzurare care au fost în detrimentul partidului lor. Dar chiar și printre democrați au existat voci în favoarea punerii sub control a super-puterii Big Tech.
Audierea din Comitetul Senatorial Național Republican, așa cum a informat Reuters, s-a transformat într-un haos, cu acuzații între parlamentari și șefii din Silicon Valley. Cel mai încolțit a fost șeful Twitter, Jack Dorsay, după scandalul cu «New York Post» și a sa dezvăluire împotriva lui Hunter Biden, a cărei „răspândire” în mediul online a fost limitată de rețeaua de socializare, dar și de Facebook. Pe de altă parte, democrații și-au concentrat întrebările asupra a ceea ce ei cred că este o acțiune insuficientă a celor trei platforme în abordarea dezinformării care interferează cu alegerile.
Cel mai vehement a fost senatorul republican Ted Cruz, care l-a atacat direct pe Jack Dorsey după ce CEO-ul Twitter a declarat că platforma sa nu are nicio influență asupra alegerilor. „Cine naiba v-a ales pe voi? Cine v-a pus să decideți ce anume mass-media au voie să relateze?”, a spus Cruz, referindu-se la decizia Twitter de a bloca câteva articole din «New York Post» cu privire la fiul lui Joe Biden.
Dorsey i-a răspuns că Twitter nu are capacitatea de a influența alegerile, o afirmație pe care Cruz a ironizat-o drept „absurdă”. Cenzurarea poveștii cu Biden „a devenit deja un șablon al reducerii la tăcere a americanilor cu care Twitter nu este de acord”, a continuat senatorul republican.
„Puteți să depuneți mărturie acum, în fața acestei comisii, că Twitter, când reduce oamenii la tăcere, când cenzurează oamenii, când blochează discursurile politice, așa ceva nu are impact asupra alegerilor?”, l-a întrebat Cruz. „Oamenii au la dispoziție alte canale de comunicare”, a încercat să se apere Dorsey.
Senatorul republican Roger Wicker i-a chestionat dur și el pe șefii Big Tech. „Îmi fac griji că aceste platforme au devenit arbitri puternici ai adevărului și conținutului pe care utilizatorii îl pot accesa”, a acuzat senatorul Roger Wicker”. „Publicul american este slab informat despre luarea deciziilor atunci când conținutul este moderat și utilizatorii nu au nicio oportunitate de recurs când sunt cenzurați sau restricționați”, a continuat el. Wicker și-a concentrat apoi atenția asupra Twitter, despre care a spus că are parti-pris-uri și că a lovit excesiv conservatorii, începând cu Donald Trump. „Platforma dumneavoastră autorizează dictatorii străini să-și publice propaganda, fără nicio restricție, în schimb alege să-l să restricționeze în mod sistematic pe președintele Statelor Unite”, a arătat el.
Directorul executiv al Alphabet, Sundar Pichai, a spus că Google operează fără a fi părtinitor din punct de vedere politic și că, în orice alt caz, ar fi împotriva intereselor de afaceri ale companiei.
Zuckerberg a susținut schimbarea legislației, dar a și avertizat că platformele digitale s-ar putea să cenzureze mai mult pentru a evita riscurile juridice dacă Secțiunea 230 este abrogată.
Donald Trump, care acuză companiile de suprimarea vocilor conservatoare, împreună cu legiuitorii republicani, a trimis mai multe tweet-uri în timpul audierii. „Abrogați Secțiunea 230!”, a transmis Trump.
Senatorul Josh Hawley l-a atacat pe șeful Twitter: „Nivelul ăsta de imbecilitate confirmă impresia răspândită că sursa principală de hrană a lui Jack este iarba”.
O lună mai târziu, Donald Trump a ameninţat că se va opune prin veto proiectului privind bugetul militar pentru 2021 dacă Congresul nu elimină legea care protejează statutul juridic al reţelelor de socializare, pe care preşedintele american în exerciţiu le acuză că nu sunt imparţiale în privinţa taberei sale politice.
„Secţiunea 230, care este un cadou de imunitate acordat de SUA pentru ‘Bigh Tech’ (…), reprezintă o ameninţare gravă pentru securitatea noastră naţională şi integritatea alegerilor”, a scris pe Twitter președintele republican.
„Ţara noastră nu va putea fi niciodată sigură dacă o păstrăm (Secţiunea 230, n.r.) în continuare. Prin urmare, dacă Secţiunea 230, extrem de periculoasă şi nedreaptă, nu este complet eliminată de Legea de autorizare a apărării militare (NDAA), îmi voi folosi dreptul de veto”, a adăugat el.
Secţiunea 230 din «Communications Decency Act», considerată deseori ca piatra de temelie a internetului în SUA, împiedică acţiunile judiciare legate de conţinut publicat de terţi. Ea permite Facebook, YouTube şi celorlalte numeroase site-uri de hosting să nu fie trase la răspundere pentru afirmaţii făcute de utilizatori şi să intervină pe platforme atunci când consideră necesar.
Donald Trump încearcă să elimine sau să reformeze această lege din mai 2020, când Twitter a început să ascundă mesaje ale sale, menţionând că acestea ar încalca regulile sale (conţinut înşelător etc.).
De la 3 noiembrie 2020, Twitter şi Facebook au etichetat foarte multe declaraţii ale președintelui, care nu a încetat să acuze faptul că alegerile au fost „falsificate”.
În timpul audierilor din Congres, aleşii republicani i-au acuzat intens pe şefii Facebook, Twitter şi YouTube (Google) că „cenzurează” vocile conservatoare.
VORBIRE GRATUITĂ!!!!
mai jos, o mostra cum cenzureaza -pe avocatnet, cometarii care sunt doar un rasoys la interpelari murdare, din partea-probabil- a prietenilor paginii…
LevSt.
Acum 3 min
Sunt surprins ca ultimul meu cometariu a fost eliminat, in fond doar raspundeam unei interpelari fara sens, e adevarat ca-i dadeam marlanului cu ifose, una peste rat de nu o putea duce, insa a meritat-o din plin…Sper ca -macar-NU Lucia Tozar a sters comentariul…
0Răspunde
Ani1959
Acum 4 zile
O alta batjocura la adresa noastra! Astia ne sug sangele! Au fost facuti generali cel putin 17 militari de la STS inainte de alegeri. II platim pe astia, plus 500 parlamentari, plus o suprastructura uriasa la nivel de ministere, consilii judetene, primarii etc si NU FAC NIMIC PT NOI DOAR FURA ! Ce servicii ne dau in schimb ? Peste tot poluare, praf, noroi cand ploua, trotuare sparte. La tara si la periferia oraselor este lumea a 3 a. Si nimeni nu zice nimic ! Pana cand ?
2Răspunde
LevSt
Acum 5 zile
la cat de „bine” stau finantzele tarii, exact asta mai lipsea…:ma mir ca nu au aprobat sa-i cumpere lui i-han „aeronava prezidentiala!”
„Datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 9,2 miliarde euro in octombrie, la 118,99 miliarde euro, anunta BNR
(Luni, 14 Decembrie 2020, ora 18:04)___—–____ inca o „realizare” faraonica, in Romania,intr-o singura luna, DATORIE EXTERNA de peste 9 MILIARDE EURO, iar prin Aprilie-Mai, va depasi si caracteristica de faraonica(per total), adica va deveni PARAMOUNT, cu mult peste jumate din PIB-ul nominal, chiar acum este pe langa jumatete, iar orban si catzu vor sa faca rotirea cadrelor, in loc-impreuna cu i-han- sa fie impuscati sau macar pusi la ocna, pentru macar 25 ani…Si culmea, aceste datorii sunt facute cu acelasi scop , mereu si mereu, pentru salariile lor uriase si platile de pensii astronomice pentru doar o farama din populatia Romaniei…
6Răspunde
Geo (utilizator neînregistrat) LevSt
Acum 4 zile
Asa este.. inca o povara pe ‘golea”.. dupa pensiile generoase, mai si trateaza-i de”nu stiu ce” inchipuite !! de parca ar fi lucrat in mina !! trimiteti-l pe don ‘general Ilie sau pe nea Gabitza la odihna si tratament pe banii lui nea Vasile care a muncit 40 ani la saiba si are pensie de 1800 lei !!
3
eugenoctavian1968 LevSt
Acum 4 zile
Ce beuși maică?
am omis sa pun si titlul articolului unde s-a petrecut „actiunea”, o fac acum cat si pentru a se intelege contextul, din care reiese ca respectivul gunoi este unul dintre cei abonati-cumva- la banii statului, adica la banii tuturor, si el voia sa diminueze valoarea comentariului meu:
„UPDATE: De la anul, şi pensionarii militari vor primi bilete pentru tratament balnear şi de recuperare
în Salarizare, taxare & relația cu statul, 14 Decembrie 2020
Lucia Tozaru
Redactor, avocatnet.ro